Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εργασίες κατεδάφισης στην Τούμπα – Έρχεται πάρκο για όλους (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Άρχισαν σήμερα οι εργασίες κατεδάφισης για τη δημιουργία ενός πάρκου "κόσμημα"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Άρχισαν σήμερα το πρωί οι εργασίες για την κατασκευή ενός πάρκου - «κόσμημα», ενός «Πάρκου για Όλους» στην Τούμπα, σε μια έκταση δυο στρεμμάτων, το οποίο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους σε δώδεκα μήνες.

Ειδικότερα, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, του αντιδημάρχου  τεχνικών έργων Μάκη Κυριζίδη και του τεχνικού Συμβούλου του δημάρχου Δημήτρη Μήτρου άρχισαν σήμερα οι εργασίες κατεδάφισης τμήματος της περίφραξης στο χώρο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη, Παυσιλίπου και Ολυμπίας αλλά και πρόδρομες εργασίες για τον καθαρισμό του οικοπέδου.

«Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι που για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται ένα πάρκο για όλους» τόνισε ο δήμαρχος σε δηλώσεις του.

parko-giaolous-toumpa_2.jpg

«Βρισκόμαστε εδώ μήνα Αύγουστο δουλεύοντας κάνοντας το καλύτερο δυνατό για την πόλη σε ένα σημείο που έχει πολύ λίγο πράσινο. Με συντονισμένες ενέργειες φτάσαμε σήμερα να ξεκινάμε ένα πάρκο για όλους που από τη μια πλευρά θα είναι ένας πνεύμονας πράσινου και από την άλλη ένας χώρος που θα μπορούν να έρχονται όλοι να παίζουν παιδιά και άτομα με προβλήματα κίνησης. Υπάρχει πρόβλεψη ώστε να είναι μαζί στο παιχνίδι, μαζί στη ζωή», τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: Χαιρόμαστε που σε δώδεκα μήνες θα εγκαινιάζουμε αυτό το χώρο.

 «Σήμερα ξεκινούν οι εργασίες στο πάρκο στο παλιό ορφανοτροφείο έπειτα από δεκαετίες όπου  ο χώρος αυτός έγινε ένα «φάντασμα» για όλους τους Τουμπιωτες. τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κυριζίδης. Όπως είπε μετά από αλλεπάλληλες επιτυχίες και πίεση από το δήμαρχο «είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινάμε εργασίες για ένα χώρο πρασίνου, μια παιδική χαρά για όλους και ένα δημόσιο χώρο που τον έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λαμπράκη και της Άνω Τούμπας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο δήμος ευελπιστεί ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει παραδοθεί ένα πάρκο «κόσμημα».

parko-giaolous-toumpa_3.jpg

Σημειώνεται ότι ο χώρος παραχωρήθηκε προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 1,36 εκατ. ευρώ, προχωρά στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ο δήμαρχος  ευχαρίστησε το υπουργείο Εργασίας και την υπουργό για τη συμβολή της. Όπως είπε η παραχώρηση της έκτασης "μετά από πολλές περιπέτειες" αλλά και η σημαντική χρηματοδότηση του έργου με 450.000 ευρώ βοήθησαν ώστε σήμερα να έχουμε τη χαρά να ξεκινάμε ένα σημαντικό έργο για την πόλη.

«Η πόλη αλλάζει γίνεται κάθε μέρα και καλύτερη», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

parko-giaolous-toumpa_12.jpg

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Η υλοποίηση του έργου κατασκευής του «Πάρκου για Όλους», στην περιοχή της Τούμπας, αποσκοπεί στη δημιουργία:

– Μιας αστικής νησίδας βασισμένης στην αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους με ενταγμένο ειδικό χώρο δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρίες.

– Ενός σημαντικού ανοικτού δημόσιου χώρου ως συνέχεια και υποσύνολο ενός ευρύτερου δικτύου ελεύθερων χώρων δημόσιου χαρακτήρα εντός του αστικού ιστού.

– Ενός οργανωμένου αστικού πάρκου δραστηριοτήτων και αναψυχής σε κομβική σχέση και μικρή απόσταση από πλήθος σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

– Ενός κομβικού χώρου συνάντησης της πόλης, σε άμεση σύνδεση με κεντρικές λειτουργίες της ευρύτερης περιοχής, με άξονα την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.

– Ενός χώρου που θα ενισχύει την κοινωνικοποίηση και την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες, καθώς εγγυάται την ασφαλή χρήση του από όλα τα παιδιά.

– Ενός χώρου που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και ενήλικων ατόμων με αναπηρία, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής ένταξης (μέσω της χρήσης χώρων ελεύθερου χρόνου, περιορίζοντας οποιαδήποτε αίσθηση περιθωριοποίησης και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία των ατόμων με αναπηρία), στην ψυχοσωματική και αισθητηριακή τους ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών τους

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες του TyposThes από τις εργασίες που άρχισαν σήμερα

parko-giaolous-toumpa.jpg
parko-giaolous-toumpa_11.jpg
parko-giaolous-toumpa_9.jpg
parko-giaolous-toumpa_7.jpg
parko-giaolous-toumpa_2.jpg
parko-giaolous-toumpa_6.jpg
parko-giaolous-toumpa_4.jpg
parko-giaolous-toumpa_5.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα παραστεί στη διάσκεψη του ΟΗΕ για λόγους υγείας
Εμφάνισε συμπτώματα γρίπης και φλεγμονής των πνευμόνων το περασμένο Σάββατο - Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του
Ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα παραστεί στη διάσκεψη του ΟΗΕ για λόγους υγείας