Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η μαγειρική φέρνει τα μέλη της ΑΡΣΙΣ πιο κοντά

Αλλά και τα υπόλοιπα εργαστήρια που πραγματοποιεί η Κοινωνική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Το φαγητό είναι μια συνήθεια που όλοι αγαπούν. Η διαδικασία της προετοιμασίας ενός γεύματος αποτέλεσε ευκαιρία για να έρθουν πιο κοντά τα μέλη της Ομάδα Μαγειρικής στην κουζίνα της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στη Μοναστηρίου 12.

Τι θα έχει η κατσαρόλα ή ο φούρνος; Ποια υλικά θα χρειαστούν; Πόσο θα κοστίσουν; Ποια τα θρεπτικά συστατικά των συνταγών; Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη της ομάδας.

Ανάλογα με τις δεξιότητες του καθένα, θα γίνει η μοιρασιά των δουλειών. Άλλος θα πλύνει τα σκεύη, άλλος θα κόψει τα λαχανικά και άλλος θα κάνει την κυρίως εκτέλεση της συνταγής.

«Κύριος στόχος του εργαστηρίου είναι η συμμετοχή των μελών της ομάδας σε μια δραστηριότητα, η αλληλεπίδραση και η ανάδειξη των δεξιοτήτων. Να τονιστούν τα φωτεινά σημεία των συμμετεχόντων που συνήθως στις δυσκολίες πέφτει η αυτοεκτίμηση και τα ξεχνούν… Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και οικονομικές δυσκολίες. Στην Ομάδα Μαγειρικής κάθε Πέμπτη 13.00-17.00 μαζευόμαστε για να μαγειρέψουμε. Από πριν έχουμε αποφασίσει περίπου τι θα φτιάξουμε, τι υλικά χρειαζόμαστε και ποιο το κόστος τους. Αλλά εξετάζουμε και τη διατροφική αξία των υλικών της συνταγής. Επιλέγουμε πώς θα μοιραστούν οι αρμοδιότητες και στο τέλος απολαμβάνουμε το φαγητό που έχουμε μαγειρέψει. Και φυσικά υπάρχουν συνταγές ή ιδέες από διαφορετικά μέρη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Είναι μια όμορφη στιγμή και αυτό το πρόγραμμα το αγαπάμε ιδιαίτερα γιατί πολλοί συμμετέχοντες θυμούνται μέσα από αυτό στιγμές που έζησαν πριν χρόνια με τις δικές τους οικογένειες όταν ήταν ακόμη στην πατρίδα τους. Επίσης μέσα από τέτοιες διαδικασίες μπορεί κανείς να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του και λύσει πιο εύκολα τα προβλήματά του. Να αισθανθεί ότι δεν είναι μόνος», ανέφερε στο «ΤyposThes» η Νένα Λιόντα, εργαζόμενη προγράμματος «Face to Face», που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ με την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Σε αυτό συμμετέχουν άνεργοι, άστεγοι, πρώην χρήστες, άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες ασθένειες.

Από την 1η Απριλίου που άρχισε το «Face to Face», μέχρι τις 30 Ιουνίου συμμετείχαν 89 άνθρωποι από 18 έως 73 ετών, από τους οποίους οι 40 είναι άντρες και οι 49 γυναίκες, με καταγωγή από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Συρία, την Αλβανία και την Νιγηρία.

Οι περισσότεροι απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ αναζητώντας ενημέρωση για το πρόγραμμα, υπηρεσίες συνηγορίας, υποστήριξη σε διαδικασίες για την έκδοση δημόσιων εγγράφων, επιδομάτων, ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη.

Όπως σημειώνει η συντονίστρια του προγράμματος Νανά Μιχαλοπούλου, «η ακρίβεια στα βασικά αγαθά που επικρατεί το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι ήδη έχει επηρεάσει τους εξυπηρετούμενους. Είναι πολλές οι περιπτώσεις  ανθρώπων που ενώ είχαν καταφέρει να φτάσουν σε ένα επίπεδο αυτονομίας κι ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, τώρα έρχονται ξανά αντιμέτωποι με οικονομικές δυσκολίες, ανεργία, συσσώρευση χρεών και στεγαστική επισφάλεια».

Αξίζει να σημειωθεί φυσικά ότι πέρα από την Ομάδα Μαγειρικής λειτουργούν και άλλες ομάδες («Φροντίζω τον εαυτό μου», «ΣΙΝΕ – feel», ομάδα Μουσικής), Εργαστήρια σε συγκεκριμένα πεδία κατάρτισης και χρονικής διάρκεια (εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, μακιγιάζ, κατασκευών), ενώ πρόκειται να αρχίσουν Ομάδες Ανάγνωσης και Δημιουργικής Γραφής.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπέος για ξύλο: Εγώ δεν είμαι λουλού – Εσάς αν σας βρίσουν τη μάνα πείτε «ευχαριστώ»
Επίθεση κατά Κασσεκάλη και Ανδρουλάκη - Εγώ δεν έχω καμία στήριξη από κανέναν και δεν τους έχω ανάγκη… , σημείωσε
Μπέος για ξύλο: Εγώ δεν είμαι λουλού – Εσάς αν σας βρίσουν τη μάνα πείτε «ευχαριστώ»