Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανάγκη για βρεφικά τμήματα στο δήμο Θεσσαλονίκης - Θέσεις μόλις για 62 βρέφη

Αυξημένη ζήτηση λόγω της υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων στην δίχρονη προσχολική εκπαίδευση – Στις ενέργειες που θα προβεί ο δήμος αναφέρθηκε ο Στέφανος Γωγάκος

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Έως 557 παιδιά, 495 νήπια και 62 βρέφη, μπορούν να φιλοξενήσουν οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο αυτή την στιγμή, είναι η αυξημένη ανάγκη για βρεφικά τμήματα.

«Έχουμε προβεί σε πολλές ενέργειες για τη μετατροπή νηπιακών τμημάτων σε βρεφικά, για να μπορέσει να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για εγγραφές σε βρέφη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΒΡΕΠΟΜ κ. Στέφανος Απ. Γωγάκος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΤyposThes». Παράλληλα πρόσθεσε: «Η μετατροπή τους όμως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, έχει μια χρονοβόρα διαδικασία, (εκπόνηση μελετών – αναγκαίοι επιπλέον πόροι για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών κλπ)», ενώ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση γίνονται συντονισμένες προσπάθειες ώστε «να αυξηθεί η δύναμη φιλοξενίας των βρεφών».

gogakos.jpg

-Ποια η τωρινή κατάσταση στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς του Ο.ΒΡΕ.ΠΟΜ. του Δήμου Θεσσαλονίκης ;

-Στο Νομικό Πρόσωπο «Οργανισμός Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας (Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ.) Δήμου Θεσσαλονίκης» λειτουργούν οκτώ (8) Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί. Συνολικά διαθέτουμε είκοσι (20) νηπιακά και πέντε (5) βρεφικά τμήματα. Στεγάζονται σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους με πλούσιο παιδαγωγικό υλικό που συνδράμουν στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί αποτελούν δομές αγωγής και φροντίδας για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο: Να βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Να παρέχουν προσχολική αγωγή σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Να βοηθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην ομαλή μετάβασή τους από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο. Να ευαισθητοποιούν τους γονείς πάνω σε θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας, προσφέροντάς τους πληροφόρηση και καθοδήγηση. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις, εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού και στοχεύουν στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας, του σεβασμού ατόμων, πραγμάτων και ιδεών από τα παιδιά. Η τροφοδοσία των Παιδικών Σταθμών γίνεται από φαγητό που παρασκευάζεται σε κάθε Παιδικό Σταθμό από εξειδικευμένους μάγειρες και μαγείρισσες, με άριστης ποιότητας υλικά που ελέγχονται από τεχνολόγους τροφίμων. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τη χορήγηση στα παιδιά νωπών φρούτων και λαχανικών, νωπού κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων κ.λ.π σε επαρκείς, για τις ανάγκες των παιδιών, ποσότητες. Οι Παιδικοί Σταθμοί αποτελούν τη βάση της μετάβασης του παιδιού από την οικογένεια του σε ένα οργανωμένο κοινωνικό πλαίσιο. Η ηλικία των παιδιών που φιλοξενούνται στους Παιδικούς Σταθμούς είναι η βάση πάνω στην οποία κτίζονται τα θεμέλια για την ομαλή ανάπτυξη και πορεία τους. Στο Νομικό Πρόσωπο υπηρετούν εκατόν δύο (102) υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων. Από αυτούς οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι πενήντα πέντε (55), οι Αορίστου Χρόνου σαράντα δύο (42), και οι υπάλληλοι Ορισμένου Χρόνου δώδεκα (12). Η δυναμικότητα για φιλοξενία ανέρχεται στα πεντακόσια πενήντα επτά (557) παιδιά, τα 495 νήπια και τα 62 βρέφη.

padikos.jpg

 -Υπάρχουν σχέδια για την αύξηση ή ενδυνάμωση του υπάρχοντος δυναμικού (τόσο σε κτίρια όσο και σε υποδομές ή /και ανθρώπινο δυναμικό); Ποιες οι προετοιμασίες για τη νέα χρονιά;

-Υπάρχει άμεση και ζωτικής σημασίας ανάγκη η μετατροπή νηπιακών τμημάτων σε βρεφικά, για να μπορέσει να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για εγγραφές σε βρέφη. Για το σκοπό αυτό, έχουμε προβεί σε πολλές ενέργειες για τη μετατροπή των τμημάτων σε βρεφικά. Δυστυχώς όμως στις διατάξεις του άρθρου 6 του π.δ.99/2017, σύμφωνα με το οποίο έχει εκδοθεί η άδεια με τις μεταβατικές διατάξεις και όχι με τις πλήρεις, δεν προβλέπεται η περίπτωση τροποποίησής τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να εκδοθεί νέα άδεια με τις πλήρεις διατάξεις, γι΄ αυτό και οι ενέργειες μας στοχεύουν στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, για την δημιουργία βρεφικών τμημάτων, σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

-Ποιο το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση;

 -Έχοντας νηπιακά τμήματα καλύπτουμε τις ανάγκες παιδιών ηλικίας από δυόμιση έως τεσσάρων χρονών. Το πρόβλημα στους παιδικούς σταθμούς δημιουργήθηκε με την υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων στην δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από την ηλικία των 4 ετών και πάνω (Ν. 4704/2020). Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί άμεσα, για την απορρόφηση παιδιών με ηλικία τουλάχιστον από την ηλικία των δυο (2) ετών και όχι από την ηλικία των 2,5 όπως ισχύει σήμερα, με την αλλαγή της νομοθεσίας, δηλαδή να γίνονται δεκτά στα νηπιακά τμήματα, παιδιά ηλικίας από δύο χρονών και πάνω, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι οικογένειες με παιδιά από 2 έως 2,5 ετών, που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θεωρούνται βρέφη.

paidikos1.jpg

-Ποιο το ενδιαφέρον από πλευράς γονιών ; Μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν; Τι γίνεται με όσους μείνουν εκτός;

-Υπάρχει κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός αιτήσεων, διότι οι γονείς γνωρίζουν το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει ο Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ.. Δυστυχώς το μόνο πρόβλημα στις μέρες μας, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, είναι η ανάγκη μετατροπής των παιδικών τμημάτων των Παιδικών Σταθμών σε βρεφικά τμήματα. Η μετατροπή τους όμως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, έχει μια χρονοβόρα διαδικασία, (εκπόνηση μελετών – αναγκαίοι επιπλέον πόροι για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών κλπ) και εργαζόμαστε πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να αυξηθεί η δύναμη φιλοξενίας των βρεφών. Με τα υπάρχουσα δεδομένα, ο Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ. καλύπτει όλες τις ανάγκες εξυπηρέτησης νηπίων, ενώ για τα βρέφη καλύπτονται όλες οι θέσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι δημότες μας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας αν χρειαστεί» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»