Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αλλάζει η πλατεία Ναυαρίνου – Δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Δρόμος ήπιας κυκλοφορίας με πλακόστρωτο – Πότε θα παραδοθεί το «πέταλο» της οδού Βύρωνος

Του Μιχαήλ Λιάπη

«Σε δύο με τρεις μήνες θα είναι αποδομένο το κομμάτι του «Πετάλου» της οδού Βύρωνος μαζί με την νέα παιδική χαρά» δήλωσε στο «TyposThes» και τον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, κ. Μάκης Κυριζίδης. Παράλληλα ο αντιδήμαρχος αποκάλυψε ότι το έργο θα παραδοθεί πολύ νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο. Σημειώνεται ότι η ανάπλαση του χώρου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος των «Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου» που υλοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας κεντρικών περιοχών του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου οι υποδομές και παροχές των δημόσιων ελεύθερων χώρων τους δεν έχουν ακόμα εκσυγχρονιστεί, ο Δήμος εκτελεί σταδιακά προγράμματα έργων για την λειτουργική, βιοκλιματική, και αισθητική αναβάθμιση τους.

Δείτε τι δηλώνει ο κ. Κυριζίδης στο TyposThes για την πρόοδο των έργων. 

 

Στο πλαίσιο αυτών εντάσσεται και η πράξη του έργου “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου- Δ. Γούναρη” του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με κύριο αντικείμενο μελέτης την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού και των φυτεύσεων στον πεζόδρομο της οδού Δ. Γούναρη και στην πλατεία Ναυαρίνου, την αναβάθμιση και ανάπλαση των οδών Λ. Βύρωνα και Γρ. Παλαμά και την μετατροπή τους σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και την κατασκευή νέας παιδικής χαράς για νήπια στην Πλατεία Ναυαρίνου. Η πράξη του έργου θα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και η ένταξή του έχει εγκριθεί με την υπ’ αριθμόν α.π.4308/1470/Α3/18-06- 2020 απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας.

navarinou-8.jpg
navarinou-9.jpg
navarinou-11.jpg

 

Το Έργο του δήμου Θεσσαλονίκης

Συγκεκριμένα το έργο του δήμου Θεσσαλονίκης, θα περιλαμβάνει την μετατροπή των οδών Βύρωνος και Γρηγορίου Παλαμά σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας με περιορισμό της στάθμευσης και χρήση βιοκλιματικών στοιχείων κατασκευής. Ταυτόχρονα θα υλοποιηθούν έργα απορροής όμβριων υδάτων.

Αναλυτικά θα περιλαμβάνει

Την κατασκευή νέας παιδικής χαράς στην πλατεία Ναυαρίνου, πλησίον της υπάρχουσας, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

  • Διαμόρφωση νέας φύτευσης στα παρτέρια της Δημητρίου Γούναρη (Τσιμισκή – Εγνατία) καθώς και στα παρτέρια των πεζοδρόμων Ισαύρων, Αιμιλιανού Γραβενών και Γονατά, για την αισθητική τους αναβάθμιση, την ανάδειξη των μνημείων και τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.
  • Δημιουργία σταθμού κοινόχρηστων ποδηλάτων για τη βελτίωση της κινητικότητας
  • Αναβάθμιση και ενίσχυση του φωτισμού
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης (free wifi)

Κάδοι απορριμμάτων και πρόσβαση σε ΑΜΕΑ

Στην οδό Βύρωνος η τοποθέτησή τους ορίζεται κυρίως στις διαπλατύνσεις που δημιουργούνται στην μέση του μήκους, εξυπηρετώντας την οδό Βύρωνος αλλά και το πεζόδρομο της οδού Ισαύρων. Στην οδό Γρηγορίου Παλαμά οι κάδοι τοποθετούνται μπροστά από εισόδους οικοδομών, σε ειδικά διαμορφωμένες εσοχές.

navarinou-4.jpg
navarinou-6.jpg
navarinou-7.jpg

 

Ράμπες Α.Μ.Ε.Α.

Οι ράμπες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχουν μέγιστη κλίση 5% και επιστρώνονται τσιμεντόπλακες ειδικής επεξεργασίας για την όδευση τυφλών 40 Χ 40 Χ 3,5 - 4,0 εκ., (τύπου Δ «Εξυπηρέτησης»), εκτός της τελευταίας σειράς, πριν το κράσπεδο, στην οποία επιστρώνονται πλάκες τσιμέντου ειδικής επεξεργασίας για την όδευση τυφλών 40 Χ 40 Χ 3,5 - 4,0 εκ., (τύπου Β «Κίνδυνος»), σε υπόβαση από ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα.

Κατά μήκος της ακμής της ράμπας ή του κεκλιμένου επιπέδου με το οδόστρωμα, τα κράσπεδα θα είναι υποβιβασμένα πλήρως, ώστε να μην υπάρχει υψομετρική διαφορά από την άσφαλτο (σε καμία περίπτωση μεγαλύτερη των 2 εκατ.). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κυκλοφορία των αναπηρικών αμαξιδίων.

Στις περιπτώσεις των διασταυρώσεων με την οδό Παύλου Μελά όπου υπάρχουν ράμπες Α.Μ.Ε.Α. προσαρμόζονται οι υφιστάμενες ράμπες στην καινούρια χάραξη, χρησιμοποιώντας τα ανάλογα υλικά κατά περίπτωση.

Διαπλατύνσεις

Οι διαπλατύνσεις πεζοδρομίου σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με το τμήμα Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού της Δ/νσης Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων και στις διασταυρώσεις των οδών, με ανάλογη ακτίνα για τη διευκόλυνση της στροφής των οχημάτων.

navarinou-12.jpg
navarinou-1.jpg
navarinou-3.jpg

 

Ειδικότερα, οι επεμβάσεις αφορούν είτε διαπλατύνσεις καθ΄ όλο το μήκος των πεζοδρομίων, είτε διαπλατύνσεις στην αρχή και στο τέλος κάθε οικοδομικού τετραγώνου, στις διαβάσεις των πεζών όπου και προβλέπονται ράμπες ΑΜΕΑ με εγκάρσια κίνηση ως προς τον οδικό άξονα (οδός Παύλου Μελά), σε πεζοδρόμους και τέλος σε σημεία που τοποθετούνται κάδοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ