Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τον Ιούνιο του 2023 οι εργασίες για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Συνάντηση του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Νταβίντ Σαλτιέλ

Τον Ιούνιο του 2023 υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν οι εργασίες ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία του έργου που αναφέρθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Νταβίντ Σαλτιέλ.

"Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία και προτεραιότητα στην ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος", είπε ο Υπουργός Επικρατείας ο οποίος σημείωσε πως επισκέφθηκε τα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει συντελεστεί και να ενημερώσει στη συνέχεια τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ .Σκέρτσος υπενθύμισε ότι ο ίδιος είναι "γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικός" και υπογράμμισε πως πρέπει να μείνει ζωντανή η μνήμη των Εβραίων της πόλης.

"Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα ένα χωνευτήρι και ταυτόχρονα μια πολυπολιτισμική πόλη κι αυτό είναι ένα στοιχείο δύναμης. Η διαφορετικότητα, δηλαδή, το να μπορείς να ενσωματώνεις, να εντάσσεις πολλές διαφορετικές κουλτούρες, σου δίνει μια προοπτική δύναμης για το μέλλον. Άρα, αυτό πρέπει να το ξαναθυμηθούμε. Η Θεσσαλονίκη όποτε είχε αυτά τα στοιχεία προόδευσε, πήγε καλύτερα, δημιούργησε νέο πλούτο κι αυτό θέλουμε και τώρα, δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος , του παρόντος και του μέλλοντος", επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

"Χάθηκαν επτά χρόνια, αλλά τώρα οι διαδικασίες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος προχωρούν" είπε ο κ. Σαλτιέλ και τόνισε πως υπάρχει η αμέριστη συμπαράσταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας διατύπωσε το αίτημα να απαλλαγεί το έργο από την καταβολή ΦΠΑ, καθώς αυτός ανέρχεται περίπου στο 25% του συνολικού κόστους.

Ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συνεχής ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τις εξελίξεις σχετικά με την ανέγερση του μουσείου Ολοκαυτώματος, όπως και με τα άλλα μεγάλα έργα που υλοποιούνται, σημειώνοντας ότι συντελείται μια "κοσμογονία έργων".

Έθεσε το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας, όπου βρίσκεται το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και είπε πως "ο δήμαρχος λέει ναι, αλλά η πλατεία είναι φουλ στα αυτοκίνητα". Ο κ. Σκέρτσος του απάντησε ότι το ζήτημα αυτό είναι στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει στις 4μ.μ. με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Ο κ. Σαλτιέλ ενημέρωσε τον κ. Σκέρτσο, όπως και την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, στη διάρκεια συνάντησης που είχε νωρίτερα μαζί της, για το γεγονός ότι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο δεν υπάρχει πλέον η επιγραφή στα ελληνικά και στα εβραϊκά "Νοσοκομείο Βαρώνου Χιρς", στη μνήμη του Εβραίου ευεργέτη Μωρίς Χιρς, και του έδειξε φωτογραφία του παρελθόντος με την επιγραφή, λέγοντας ότι θα έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει για να τη βλέπουν οι επισκέπτες και να μαθαίνουν την ιστορία.

"Η μνήμη είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας", σχολίασε ο κ . Σκέρτσος.

Στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας πήραν μέρος ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης και η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.

Αμέσως μετά ο κ. Σκέρτσος ξεναγήθηκε στο Μουσείο Εβραϊκού Πολιτισμού για το οποίο ο κ. Σαλτιέλ είπε ότι είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα στη Θεσσαλονίκη με 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ο Υπουργός Επικρατείας επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

israilitiki_2.jpg
israilitiki.jpg

Φωτογραφίες από Ιπποκράτειο

israilitiki_4.jpg
israilitiki_3.jpg

Πηγή φωτ. Ισραηλίτικη Κοινότητα 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θρίλερ στα Εξάρχεια: Νεκρό έμβρυο εντοπίστηκε σε αποχέτευση
Το κτίριο είναι κλειδωμένο και οι αστυνομικοί περιμένουν τον ιδιοκτήτη να τους ανοίξει προκειμένου να ερευνήσουν αν πράγματι πρόκειται για βρέφος ή...
Θρίλερ στα Εξάρχεια: Νεκρό έμβρυο εντοπίστηκε σε αποχέτευση