Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το Καπάνι μεταμορφώνεται – Υπεγράφη η σύμβαση ανάπλασης

«Το έργο θα δώσει άλλη εικόνα σε μια ιστορική αγορά της πόλης», είπε ο Ζέρβας

Λειτουργικά, αισθητικά αλλά και οικονομικά αναβαθμισμένο πρόκειται να αποδοθεί το Καπάνι στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης, στο πλαίσιο μεγάλης παρέμβασης του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση της ιστορικής αγοράς. Τη σύμβαση για τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου στο Καπάνι υπέγραψε σήμερα (05/09) το πρωί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδη και του τεχνικού συμβούλου Δημήτρη Μήτρου.

«Σε 18 μήνες ένα έργο περίπου δύο εκατ. ευρώ θα δώσει μια άλλη εικόνα σε μια ιστορική αγορά της πόλης και θα κάνει το κέντρο της Θεσσαλονίκης -είτε εμπορικό είτε τουριστικό- πολύ ελκυστικότερο», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, το εμπορικό κέντρο, που για δεκαετίες ήταν εγκαταλειμμένο, αλλάζει με σειρά παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων η αγορά Μοδιάνο αλλά και η ανάπλαση εμπορικών δρόμων γύρω από τους σταθμούς του μετρό, έπειτα από την ένταξη του Δήμου σε σχετικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

zervas_symbasi_kapani.jpeg

Για μια «πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία θα αναβαθμίσει συνολικά την αγορά και θα της δώσει τον ρόλο και τη μορφή που της πρέπει» μίλησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης, εξηγώντας ότι προβλέπονται μεταξύ άλλων ανακατασκευές πεζοδρόμων, βελτίωση φωτισμού, τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού και σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αντικατάσταση των αγωγών. «Στόχος είναι να ξαναδώσουμε μια ζωντάνια και μια διαφορετική εικόνα στη σκεπαστή αγορά της πόλης», υπογράμμισε ο κ. Κυριζίδης.

«Η αγορά πρόκειται να εκσυγχρονιστεί πλήρως», σημείωσε από την πλευρά του ο τεχνικός σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μήτρου, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης για το έργο αυτό βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου. «Καθώς πρόκειται για μια αγορά που βρίσκεται σε λειτουργία, το έργο θα κατασκευάζεται σταδιακά, ώστε να μη διαταραχτεί η εμπορική δραστηριότητα», εξήγησε ο κ. Μήτρου.

Το έργο αφορά την ανάπλαση της αγοράς Βλάλη και συγκεκριμένα την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Όπως προβλέπεται, θα αναβαθμιστούν οι πεζόδρομοι Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκληπιού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδωνή, κ.ά., ενώ παράλληλα θα γίνουν ανακατασκευές πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, δενδροφυτεύσεις και χρήση εφαρμογών έξυπνης πόλης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) -Άξονας Προτεραιότητας «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες»- του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Στο πλαίσιο κατασκευής του έργου, η ΕΥΑΘ πρόκειται να προχωρήσει στην αντικατάσταση των αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων με νέο αγωγό σύγχρονης τεχνολογίας, που θα έχει τη δυνατότητα εύκολου και άμεσου ελέγχου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαρουφάκης: Συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού των τριών μνημονιακών κομμάτων
Ο κ. Βαρουφάκης, επισήμανε πως εισερχόμαστε «στην τελική ευθεία για τις εκλογές, σε μια περίοδο όπου ο παγκόσμιος πληθωρισμός και η στασιμότητα...
Βαρουφάκης: Συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού των τριών μνημονιακών κομμάτων
Ζελένσκι: Ζήτησε από Ευρωπαίους ηγέτες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά
Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης να επιβληθούν και νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα του στην ΕΕ
Ζελένσκι: Ζήτησε από Ευρωπαίους ηγέτες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά
Μηταράκης: Βούλησή μας η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παρενέβη στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τον Νέο Κώδικα Μετανάστευσης, από την αρμόδια...
Μηταράκης: Βούλησή μας η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τι αναφέρει στην έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα
Σε έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται μεταξύ άλλων στο προσφυγικό, την ελευθερία της έκφρασης, τις...
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τι αναφέρει στην έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα