Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση των Ενώσεων Συντακτών στην ΕΣΗΕΜ-Θ

Στους στόχους της ΓΓΕ να γίνει η Θεσσαλονίκη κέντρο εκπαίδευσης για ζητήματα ασφάλειας των δημοσιογράφων με διεθνή δραστηριότητα

Συνάντηση Εργασίας των Ενώσεων Συντακτών (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ), της ΠΟΕΣΥ, των ασφαλιστικών ταμείων του κλάδου (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ, ΕΤΑΣ), της ΕΠΗΕΑ και της ΕΠΗΕΘ, πραγματοποιήθηκε χτες (Παρασκευή 9/9) και σήμερα (Σάββατο 10/9) στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Τονίστηκε η ανάγκη συντονισμού της δράσης των Ενώσεων για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα ζητήματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων επείγοντα χαρακτήρα έχουν το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, η εκκίνηση των συζητήσεων για ΣΣΕ στον ιδιωτικό τομέα, η ένταση στο φαινόμενο των εξοντωτικών αγωγών εις βάρος δημοσιογράφων (SLAPPS).  

Συζητήθηκε επίσης αναλυτικά η έναρξη λειτουργίας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων των δημοσιογράφων «Ξενοφών», που συγκρότησαν οι Ενώσεις Συντακτών. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης οι εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου συνομίλησαν με τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρη Γαλαμάτη, τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου και τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Παυλίνα Καρασιώτου. 

 Η επίμαχη ρύθμιση για τους εργαζόμενους στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου απασχόλησε τη συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί εντός της διαβούλευσης. Τέθηκε επίσης σειρά από άλλα θέματα του κλάδου, όπως η ανάγκη να ρυθμιστεί με ενιαίο τρόπο η λειτουργία των Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης και η ανάγκη να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ιδιωτικά ΜΜΕ. 

Ο κ. Γαλαμάτης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  σε πρωτοβουλίες της ΓΓΕ σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την πρόθεσή του να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη κέντρο εκπαίδευσης για το συγκεκριμένο αντικείμενο με διεθνή δραστηριότητα. Με αφετηρία το ίδιο θέμα, η ΓΓΕ θα στηρίξει και την αναβίωση του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης. 

Τα ασφαλιστικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και πρέπει να ρυθμιστούν υπενθύμισε στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Σταύρος Καπάκος, τονίζοντας  ότι πρέπει να λειτουργήσουν οι επιτροπές που έχουν σχηματιστεί με εκπροσώπους του ΕΦΚΑ και των δημοσιογράφων.

 Ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε ότι έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός αντιμετώπισης των σχετικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η εκκαθάριση των οφειλών αγγελιοσήμου από το ΕΦΚΑ, και τόνισε ότι θα επιδιώξει να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα οι ομάδες εργασίες στις οποίες επιμερίζονται τα αντικείμενα. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπέος: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση του Παγασητικού στο Βόλο
Ο δήμαρχος του Βόλου κατέθεσε μήνυση για την περιβαλλοντική ρύπανση που δέχεται ο Παγασητικός μέσα από το ανοιχτό θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλα
Μπέος: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση του Παγασητικού στο Βόλο
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους (VIDEO)
«Η επενδυτική βαθμίδα βοηθά στο κόστος δανεισμού μας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της χωρίς...
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους (VIDEO)
Θεσσαλονίκη: Διάρρηξη με... το πάσο τους - Σε μαγαζί δίπλα σε αστυνομικό τμήμα (VIDEO)
Καρέ καρέ οι κινήσεις τους από την κάμερα ασφαλείας του μαγαζιού - Νωρίτερα είχαν διαρρήξει γνωστό παγωτατζίδικο στο κέντρο της πόλης
Θεσσαλονίκη: Διάρρηξη με... το πάσο τους - Σε μαγαζί δίπλα σε αστυνομικό τμήμα (VIDEO)
Κυκλάδες: Σύλληψη διοικητή αστυνομίας για χρηματισμό - Ζητούσε 30.000 ευρώ
Ο διοικητής ζητούσε 30.000 ευρώ τον χρόνο από ιδιοκτήτρια νυχτερινού κέντρου διασκέδασης προκειμένου να μην κάνει ελέγχους και καταγραφή παραβάσεων
Κυκλάδες: Σύλληψη διοικητή αστυνομίας για χρηματισμό - Ζητούσε 30.000 ευρώ