Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: «Εάν όχι εμείς ποιοι; - Θα εξαντλήσουμε την τετραετία»

Είπε εξάλλου "όχι" στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά» και τόνισε πως αυτό αλλά και η τελική επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι το ζητούμενο των επόμενων εκλογών. «Εάν όχι εμείς ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Δεν την έχω ακούσει. Το δίλημμα "Μητσοτάκης ή Τσίπρας" το καταλαβαίνει ο πολίτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δίνει στη Θεσσαλονίκη αυτήν την ώρα, ενώ ξεκαθάρισε πως πολιτικά δεν βρίσκεται κοντά με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Επίσης είπε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στην Θεσσαλονίκη παρατηρείται πλέον συνωστισμός εν εξελίξει έργων υποδομής ενώ για το μετρό επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «ποιος πιστεύει ένα κόμμα, που ζωγράφιζε μουσαμάδες»;

Για την εξάντληση της τετραετίας είπε ότι δεν θα αποκαλύψει τον ακριβή χρόνο των εκλογών επαναλαμβάνοντας ότι «θα εξαντλήσουμε την τετραετία».

Αναφερόμενος στην πανεπιστημιακή αστυνομία μετά από σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί και το σημαντικό είναι να κερδηθεί το στοίχημα ότι δεν μιλάμε για κατασταλτικό μηχανισμό.

«Θα το κερδίσουμε και θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση που έχουμε κινηθεί», υπογράμμισε.

Για τις ωφέλειες από το Ταμείο Ανάκαμψης και ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «Η πρόταση της Ελλάδος ήταν από τις πρώτες που εγκρίθηκε γιατί ήταν πολύ καλά επεξεργασμένη. Οι διαδικασίες έγκρισης των εκταμιεύσεων είναι πιο αυστηρές από το ΕΣΠΑ. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουμε πάρει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Ναι σε μία ενεργή κοινωνική πολιτική», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην «Ημέρα καριέρας» που έγινε χθες στη ΔΕΘ, ενώ είπε ότι αυτή είναι η διαφορά της σημερινής κυβέρνησης με άλλους που θέλουν τους πολίτες «πελάτες».

Για το ενδεχόμενο αναχηματισμού και τη λειτουργία του επιτελικού κράτους απάντησε αρνητικά. «Τρία "όχι". Όχι εκλογές, όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός. Το επιτελικό κράτος θέτει ένα πλαίσιο που με τη σειρά του θέτει τους κανόνες που λειτουργεί μία κυβέρνηση. Αυτά δεν υπήρχαν στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Η προσήλωσή μου σε αυτό που αποκαλούμε επιτελικό κράτος είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική σε αυτούς που ασκούν κριτική.

Για το στόχο επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «θα τον πετύχουμε». «Η όποια καθυστέρηση δεν θα σχετίζεται τόσο με την οικονομική μας πολιτική όσο με τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας», συμπλήρωσε. «Ναι, η επίλυση του να έχουμε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές, είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό και το εύρος της αύξησης τον Μάιο απάντησε: «Ο νόμος ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία μέσα από την οποία προσδιορίζεται η αύξηση. Θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου. Αυτό είναι το συνετό. Απαιτείται ετήσιος προγραμματισμός και για τις επιχειρήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ύψος της αύξησης».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία τόνισε πως «η στήριξη δεν πρόκειται να είναι εις βάρος της χώρας».

 «Οποιαδήποτε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού μας κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα ότι αν χρειαστεί κάτι παραπάνω θα μπορέσουμε να το καλύψουμε, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας προγραμματισμός για επιπλέον μέτρα πέραν αυτών που έχουν ανακοινωθεί» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αύριο θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων για την στέγη των νέων από το οικονομικό επιτελείο.

Είπε ότι το πρόγραμμα για τη στέγαση φοιτητών είναι άμεσο, ενώ σύντομα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα δανεισμού με πολύ χαμηλά επιτόκια. «Μας απασχολεί το ζήτημα της φοιτητικής στέγης» είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ανοιχτός σε κάθε τεκμηριωμένη και επεξεργασμένη πρόταση της αντιπολίτευσης.

«Η μεγαλύτερη ανισότητα σήμερα στη χώρα είναι η ανεργία» τόνισε, προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα φτώχειας δεν είναι στους ηλικιωμένους, είναι σε μεσήλικες που δεν έχουν εργασία. «Η καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων είναι μια πολιτική η οποία μειώνει γρήγορα την ανεργία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους, έχουμε την πιο γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να την μειώσουμε και άλλο» είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα είναι πιο φτηνό να θερμανθεί κανείς φέτος με πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με το φυσικό αέριο, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρχει σημαντική στήριξη στο φυσικό αέριο.

Επισήμανε ότι μειώνεται σταδιακά η λειτουργία των μονάδων λιγνίτη στη χώρα την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας ότι η απολιγνιτοποίηση ως μακροχρόνια πολιτική είναι μονόδρομος για τη χώρα. «Η καταφυγή στον λιγνίτη για 1-2 χρόνια είναι προσωρινό μέτρο και έχει οικονομικό νόημα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου είναι στα εξωφρενικά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα» είπε. 

Για το απόρρητο σε σχέση με την υπόθεση Ανδρουλάκη, αφού είπε ότι διαφωνεί με όσους μιλούν για την άρση του, σημείωσε: «Έχουμε επιχειρηματολογήσει εκτενώς για την ανάγκη διαφύλαξης του απορρήτου σε απολύτως κρίσιμες διαδικασίες, όπως αυτές που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: 80χρονη είχε χιλιάδες λαθραία πακέτα τσιγάρα σε διαμέρισμα
Τρεις συλλήψεις σε 2 διαφορετικές περιπτώσεις – Κατασχέθηκαν σχεδόν 6.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και 300 συσκευασίες καπνού
Θεσσαλονίκη: 80χρονη είχε χιλιάδες λαθραία πακέτα τσιγάρα σε διαμέρισμα