Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Γερασμένο προσωπικό» με «ταλαιπωρημένα περιπολικά» στην Αστυνομία

Αυτό τόνισαν μεταξύ άλλων εκπρόσωπη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Τα ζητήματα που απασχολούν τους αστυνομικούς αποτυπώνει έρευνα που παρουσίασε, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ), με τον πρόεδρό της Θεόδωρο Τσαϊρίδη να κάνει λόγο για «γερασμένο προσωπικό» καθώς πάνω από τους μισούς αστυνομικούς είναι ηλικίας 41 έως 51 ετών, «ταλαιπωρημένα περιπολικά», με τα περισσότερα να έχουν καταγράψει από 300.000 έως 660.000 χιλιόμετρα, αλλά και αποδοχές που «από το 2010 υφίστανται μονίμως περικοπές».

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε -μεταξύ άλλων- ότι το 66% δεν είναι καθόλου ή είναι λίγο ικανοποιημένοι με τις μηνιαίες αποδοχές τους, το 92,1% «τα βγάζει πέρα με σχετική δυσκολία ή δεν τα βγάζει πέρα καθόλου», το 97% λέει ότι έχει κληθεί να αγοράσει με δικά του έξοδα υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ «μέτρια» ή «κακή» κρίνει το 80% των ερωτηθέντων την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το όχημα με το οποίο εκτελούν την υπηρεσία τους. Σχεδόν 8 στους 10 αστυνομικούς (79%) απαντούν ότι η υπηρεσία τους είναι επιφορτισμένη με άλλα αντικείμενα από τη φυσική της αποστολή, ενώ το 84,3% θεωρεί ότι η χρήση καμερών κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας είναι μέτρο που βοηθάει τους αστυνομικούς.

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία INTERVIEW, για λογαριασμό της ΕAYΘ, τον περασμένο Μάρτιο, με τη συμμετοχή 960 αστυνομικών που υπηρετούν σε υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (με ηλεκτρονικά δομημένο ερωτηματολόγιο και ατομική πρόκληση συμμετοχής μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «πέραν της παρουσίας των στοιχείων της έρευνας, το Προεδρείο της Ένωσης τοποθετήθηκε για το φλέγον και πολυδιάστατο ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας,  ένα διαχρονικό και κοινωνικό πρόβλημα  για το οποίο θα έπρεπε άλλοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να επιλύσουν, και το οποίο «φορτώθηκε» στις πλάτες των αστυνομικών. Ως συνέπεια τούτου, δύο διμοιρίες καθημερινά και επί εικοσιτετράωρου βάσεως φυλάνε συγκεκριμένα σημεία του ΑΠΘ, χωρίς να υπάρχει χρονικός ορίζοντας έναρξης και ολοκλήρωσης των εργασιών .

Παράλληλα , όσον αναφορά το θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας , έχουμε ακούσει πάμπολες φορές ότι «μπαίνει στα Πανεπιστήμια» αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί .

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ενίσχυση από αστυνομικούς λοιπών Υπηρεσιών, καθώς υπάρχει σχεδιασμός  για περιφρούρηση των Πανεπιστημίων από σωρεία  Αστυνομικών Δυνάμεων προς ενίσχυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης.

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν ξεκάθαρη παραδοχή αποτυχίας του μέτρου πριν καν την εφαρμογή του, σύμφωνα με την ΕΑΥΘΕΣΣ.

Εμμένουμε  στην άποψη μας, ότι το διαχρονικό πρόβλημα της ανομίας και αταξίας στους Πανεπιστημιακούς Χώρους αποτελεί ένα δυσεπίλυτο και βαρυσήμαντο ζήτημα και  δεν μπορεί να λυθεί με την Αστυνομία και μόνο!!

Εν συνεχεία, αναπτύχθηκε από το Προεδρείο της Ένωσης, το μείζον πρόβλημα και ο  δυσθεώρητος αριθμός προστατευτικών φυλάξεων ανηλίκων στα Νοσοκομεία από Αστυνομικούς. Παραθέσαμε συγκεντρωτικά στοιχεία αστυνομικών που διατέθηκαν το 2021 καθώς και το έτος 2022 σε Νοσοκομειακά Ιδρύματα για τη φύλαξη ανηλίκων, την στιγμή που η πόλη στερείται των απαραίτητων εποχούμενων περιπολιών για τη γενική αστυνόμευση. Άλλο ένα κοινωνικό ζήτημα, όπου τα παιδιά αντί να μεταφέρονται άμεσα και χωρίς κωλυσιεργίες στις κατάλληλες δομές φιλοξενίας, όπου θα χαίρουν της δέουσας φροντίδας για την αποκατάσταση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, το κράτος τα μεταφέρει σε νοσοκομεία πετώντας το μπαλάκι στην αστυνομία.

Ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, αναφέρθηκε και στο θέμα της μεταγωγής κρατουμένων υψίστης επικινδυνότητας από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της Περιφέρειας και των Διαβατών σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Μία παράλογη τακτική που γεννά πολλά ερωτηματικά. Ο λόγος που πραγματοποιούνται μεταγωγές από σωφρονιστικά ιδρύματα άλλων νόμων σε νοσοκομεία της πόλης, με δεκάδες αστυνομικούς να απασχολούνται καθημερινά  οφείλεται στην καθυστέρηση που επικαλούνται τα τοπικά Νοσοκομειακά Ιδρύματα λόγω έλλειψης ραντεβού, με αποτέλεσμα να οργανώνεται ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση για την μεταφορά τους, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται οι μεταγωγές κρατουμένων υψίστης επικινδυνότητας.

Επισημάνθηκε επίσης, ο αλόγιστος αριθμός αστυνομικών που απασχολούνται σε φυλάξεις στόχων. Τη δεδομένη στιγμή στην Θεσσαλονίκη φυλάσσονται τριάντα επτά (37) κτίρια από αστυνομικές δυνάμεις και απασχολούνται καθημερινά περισσότεροι από 400 αστυνομικοί.

Κλείνοντας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης τόνισε τις τεράστιες ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού και οχημάτων που υπάρχουν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Παρατέθηκαν φωτογραφίες με τα χιλιόμετρα των οχημάτων τα οποία κυμαίνονται από τις 300.000 έως 700.000 χλμ το καθένα και πρέπει να τονιστεί ότι αναφερόμαστε σε οχήματα που λειτουργούν εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και στις περισσότερες περιπτώσεις κάθε  Αστυνομικό Τμήμα έχει αποκλειστικά ένα μόνο περιπολικό με χιλιάδες χιλιόμετρα και αμέτρητα προβλήματα .

Εν κατακλείδι, το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, τόνισε ότι οι διαχρονικές αγκυλώσεις από πολιτικούς  και υπηρεσιακούς παράγοντες, δεν συμβάλλουν στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων, η επίλυση των οποίων δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος παρά μόνο την βελτίωση του αισθήματος  ασφάλειας των πολιτών που αποτελεί  και το κύριο ζητούμενο.

Όπως  έχουμε αναφέρει και κατά το παρελθόν, η αντίληψη ότι «Η Αστυνομία είναι για τα πάντα και ο Αστυνομικός παντού και στην πρώτη γραμμή αλλά μονίμως ξεχασμένος από όλους» έχει επικρατήσει τα τελευταία έτη.

Οι Αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης έχουν κουραστεί πλέον από ευχολόγια και ευχαριστώ!

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε όσα αξίζουν στους συναδέλφους μας και στους πολίτες αυτής της πόλης.

Το παρόν στην συνέντευξη τύπου έδωσαν εκπρόσωπος του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Χάρη Καστανίδη καθώς και ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Δημήτριος Δαγκλής ως Εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έβρος: Χωρίς φράχτη το σημείο του πυροβολισμού - Τι λένε οι συνοριοφύλακες (VIDEO)
«Ξαφνικά ακούσαμε τους πυροβολισμούς και ο συνάδελφός μας είπε ότι κάτι τον έκαψε στην κοιλιά» λένε οι συνοριοφύλακες
Έβρος: Χωρίς φράχτη το σημείο του πυροβολισμού - Τι λένε οι συνοριοφύλακες (VIDEO)