Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 10.000 αγριογούρουνα γύρω από την πόλη – Θα την κατακλύσουν σε 2-3 χρόνια

Ευρείας κλίμακας σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Ο αυξανόμενος πληθυσμός των αγριόχοιρων συνεχίζει να είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται λύση– και μάλιστα, λύση άμεση και αποτελεσματική. Οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι γνωστοί σε όλους και το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο, που μπορεί να λυθεί μόνο με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, την οποία διοργάνωσε η επιθεώρηση εφαρμογής δασικής πολιτικής Μακεδονίας-Θράκης. Ήταν παρών ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας Τάσο Τσακιρίδη, Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη και Τεχνικών έργων Στέλιο Γκατζέ.

«Εδώ και πάρα πολύ καιρό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για αυτή την κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται όσο περνάει ο χρόνος, εξ ου και η ανοιχτή επιστολή που έστειλα στον Πρωθυπουργό, τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και όλους τους αρμόδιους υπουργούς. Εμείς δεν θα κάτσουμε να περιμένουμε να υπάρξουν θύματα όπως συνέβη τον Ιούλιο στο Κιλκίς, στοχεύουμε στο να προλάβουμε τέτοιες δραματικές καταστάσεις. Στη συνάντηση, όπου με χαρά μου είδα πως ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς παρόντες, αφού ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις των αρμόδιων, εκφράσαμε την άποψη μας ενώ ακούστηκαν και πολλές πιθανές λύσεις του προβλήματος.

Οι αρμόδιοι της δασικής και της κτηνιατρικής υπηρεσίας μας ενημέρωσαν πως αυτή τη χρονική περίοδο, εκτιμούν πως 9.000 – 10.000 ζώα βρίσκονται γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Είναι τραγικά αυτά τα νούμερα και αν λάβουμε υπόψη τον ρυθμό της αναπαραγωγής τους, σε 2-3 χρόνια θα έχουν κατακλύσει την περιοχή. Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα, ριζικά και αποτελεσματικά.

Η στόχευση είναι να καταγραφούν, να αναλυθούν, να μελετηθούν και να παρουσιαστούν οι δράσεις που πρέπει να γίνουν. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο και τη συνεργασία, θα κάνουμε αυτό που πρέπει με γνώμονα την προστασία και το όφελος των πολιτών» σημείωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Οργανόγραμμα δράσεων και λύσεων

Σε αυτό πλαίσιο, μια από τις δράσεις που πρότεινε ο Σίμος Δανιηλίδης, είναι ο γεωγραφικός περιορισμός των ζώων, με οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια, όπως για παράδειγμα με τη χρήση μεταλλικών παγίδων. Η προοπτική επέκτασης του χώρου αλλά και του χρόνου της κυνηγετικής περιόδου δεν αποτελεί καλή λύση, με δεδομένο πως το Σέιχ Σου εμφανίζει ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση πολιτών, γεγονός που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους.

Το θέμα των αγριόχοιρων συζητήθηκε εκτενέστατα, ακούστηκαν πολλές απόψεις και παράμετροι με ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά στη βιοποικιλότητα και τις συνέπειες του προβλήματος στην αγροτική οικονομία της περιοχής. Συμπερασματικά, όλα αυτά θα εξεταστούν και μόλις σχηματιστεί οργανόγραμμα δράσεων, θα τεθεί και πάλι προς συζήτηση και εφαρμογή.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον Σίμο Δανιηλίδη, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Πρασίνου Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο. Ήταν παρούσα η δασάρχης Τατιάνα Καλαϊτζή, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς, εκπρόσωποι της διεύθυνσης και επιθεώρησης δασών. Εκπρόσωποι της πυροσβεστικής και κτηνιατρικής υπηρεσίας έδωσαν το παρών, όπως και εκπρόσωποι της κυνηγετικής ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από εκεί που βρίσκεται σήμερα θα χαμογελά
«Ποιος θα περίμενε ότι θα κερδίζαμε το Ηράκλειο με 13 μονάδες, το Ρέθυμνο με 16 μονάδες, το Λασίθι με 19 μονάδες και τα Χανιά με 22 μονάδες διαφορά»
Μητσοτάκης: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από εκεί που βρίσκεται σήμερα θα χαμογελά