Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καλαφάτης: «Θέλουμε να οδηγηθούμε όλοι πιο γρήγορα στη νέα ψηφιακή εποχή» (ΦΩΤΟ)

Τι είπε ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης εν όψει του Balkan Forum 2022 που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη

«Θέλουμε να αποτυπώσουμε το υφιστάμενο επίπεδο του  τεχνολογικού οικοσυστήματος στα Βαλκάνια. Θέλουμε να αναπτύξουμε δικτυώσεις και συνεργασίες. Να βελτιώσουμε το τεχνολογικό οικοσύστημα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Να οδηγηθούμε όλοι, κι εμείς και οι γείτονές μας, πιο γρήγορα πιο οργανωμένα στη νέα ψηφιακή εποχή», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» του Διοικητηρίου, στη Θεσσαλονίκη, ενόψει του Διακρατικού Forum με θέμα «Ψηφιακός μετασχηματισμός, δικτυώσεις, συνεργασίες και  συγκλίσεις στα Βαλκάνια» (Balkan Forum 2022), που διοργανώνεται την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, στην αίθουσα “Αιμ. Ριάδης” της ΔΕΘ Helexpo.

kalafatis_balkan_forum_1.jpeg

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε τις αλλαγές των τελευταίων χρόνων που συντελέστηκαν στην Ελλάδα, στον τομέα της ψηφιακής μεταρρύθμισης:

“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα κάθε χώρας. Στη  χώρα  μας συντελείται μια πραγματική επανάσταση στην ψηφιοποίηση του Κράτους. Τα οφέλη για τον πολίτη, τη δημόσια διοίκηση, την οικονομία, είναι απτά και μετρήσιμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση δεν μείωσε ρυθμούς, παρά την πανδημία, αλλά και την ενεργειακή κρίση που προέκυψε αμέσως μετά. Από τις 500 υπηρεσίες που παρέχονταν ψηφιακά, φτάσαμε τις 1.500. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν εννέα εκατομμύρια. Πλέον, αριθμούν 566 εκατομμύρια. Η κύρια υπηρεσία της χώρας είναι η ενιαία πύλη «gov.gr»  η οποία φιλοξενεί περισσότερες από 1370 ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες”, ανέφερε.

Για τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης  το 2020 και έγινε νόμος στις 5 Ιουλίου του 2021” ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι:

“Καθορίζει τον στρατηγικό χάρτη πορείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό  στα   επόμενα 5 έτη. Η στρατηγική καλύπτει έξι άξονες:

• Συνδεσιμότητα

• Ψηφιακές δεξιότητες

• Ψηφιακό κράτος

• Ψηφιακές επιχειρήσεις

• Ψηφιακή καινοτομία και

• Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας σε κάθε τομέα της οικονομίας”.

Για τη σημασία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην καθημερινότητα των πολιτών, σημείωσε: “Ο πολίτης διαπιστώνει, πλέον, στην καθημερινότητά του, τη βελτίωση των υπηρεσιών. Από το πορτοφόλι Υγείας, όπου μπορεί να έχει στο κινητό του τηλέφωνο κάθε πιστοποιητικό και συνταγή γιατρού που χρειάζεται, ως την ηλεκτρονική ταυτότητα και το ηλεκτρονικό δίπλωμα οδήγησης. Βελτιώνεται, έτσι, η ποιότητα ζωής των πολιτών. Γλιτώνουν οι συμπολίτες μας από ατέρμονες ώρες αναμονής σε ουρές δημοσίων υπηρεσιών”.

 

Οι ενότητες του Balkan Forum 2022

Το Διακρατικό Forum με θέμα “Ψηφιακός μετασχηματισμός, δικτυώσεις, συνεργασίες και  συγκλίσεις στα Βαλκάνια” (Balkan Forum 2022) αποτελείται από τρεις ενότητες:

1η Θεματική Ενότητα: Ψηφιακός Μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια  των επιχειρηματικών φορέων. Συντονιστής ο Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ, Ελλάδα.

2η Θεματική Ενότητα: Ψηφιακός Μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια των δημόσιων και  αυτοδιοικητικών φορέων. Συντονιστής ο κος Αγις Παπαδόπουλος

3η Θεματική Ενότητα: Ψηφιακός Μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια των επιστημονικών φορέων. Συντονιστής ο κος Σπύρος Ιγνατιάδης.

Αναλύοντας την 1η Ενότητα, εκ μέρους του συντονιστή, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΜΑΘ, κ. Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε:

“Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός επιφέρει πολλές και μεγάλες αλλαγές σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων με οριζόντιο τρόπο. Δεν αφορά μόνο στην ψηφιοποίηση και στον αυτοματισμό επιχειρηματικών λειτουργιών μεμονωμένων επιχειρήσεων αλλά σε συνταρακτικές αλλαγές των ίδιων των επιχειρηματικών μοντέλων, της συμπεριφοράς των καταναλωτών, της εφοδιαστικής αλυσίδας, κ.α. Οι χώρες των Βαλκανίων που χαρακτηρίζονται από αρκετές ετερογένειες (πολιτικές, οικονομικές, τεχνολογικές, κ.α)  έχουν διαφορετική γραμμή εκκίνησης και ικανότητες προσαρμογής στις εξελίξεις που επιβάλλει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός.

Οι αρμόδιες Ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές στοχεύουν να διαχειριστούν αυτές τις διαφορές και τεχνικές προκλήσεις όπως η διαλειτουργικότητα υποδομών και υπηρεσιών που απαιτεί ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός σε όλη την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή αυτές οι πολιτικές δημιουργούν κατάλληλα επενδυτικά πλαίσια, ρυθμίσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ομαλή ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων των Βαλκανίων”.

Ο Καθ.  Άγις Μ. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε., συντονιστής της 2ης θεματικής ενότητας, επισήμανε: “Πολλοί νομίζουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά τεχνολογίες. Αυτό αφορά ένα μέρος της πραγματικότητας. Ο μετασχηματισμός αφορά τις οργανωτικές δομές και στην αλλαγή νοοτροπίας. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι το δημόσιο που θεωρείται από τους δυσκίνητους, βαρείς και όχι φιλικός προς τον χρήστη, τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί με έναν εντυπωσιακό τρόπο, τρέχοντας πολύ γρηγορότερα σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών. Στη δεύτερη θεματική ενότητα θα δούμε τι γίνεται στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή μας και γι’ αυτό υπάρχουν ομιλητές που εκπροσωπούν το δημόσιο, αλλά και στελέχη της Κομισιόν, της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ενότητα θα επιτρέψει να δουν τι κάνουν όλοι οι υπόλοιποι ώστε να υιοθετήσουν καλές πρακτικές επ΄ωφελεία όλων”.

Ο συντονιστής της 3ης θεματικής Ενότητας, κ. Σπύρος Ιγνατιάδης, Δ/ντης Στρατηγικής Ανάπτυξης & Λειτουργίας IDS Consulting, τόνισε:

“Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί πλέον βασικό ζητούμενο για την ανάπτυξη της ψηφιακής μετάβασης στην οικονομία της γνώσης, στην κοινωνία αλλά και σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Η ενότητα προσδοκά να τονίσει τις ανάγκες τα ζητήματά αλλά και τις προοπτικές συνεργασίας των επιστημονικών φορέων για την μετάβαση προς τον Ψηφιακό μετασχηματισμό στα κράτη της Βαλκανικής. Οι αξιόλογοι ομιλητές που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό, επιστημονικό αλλά και παραγωγικό χώρο θα φωτίσουν με τις εισηγήσεις τους το πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Επίσης το τι συνέργειες και δικτυώσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα για την επίτευξη του στόχου, καθώς επίσης και την ταχύτητα προσαρμογής σε συνθήκες ψηφιακού μετασχηματισμού που είναι και το ζητούμενο. Η μετάβαση στον Ψηφιακό μετασχηματισμό αφορά όλους μας και δεν είναι έργο ή ευθύνη και έννοια των ανθρώπων της Τεχνολογίας. Η στρατηγική προς τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, η ετοιμότητά μας, οι συνέργειες που θα προκύψουν θα είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για την μετάβαση μας στην νέα εποχή”.

 

Η τοποθέτηση του Σταύρου Καλαφάτη

kalafatis_balkan_forum_3.jpeg

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης, είχε ως εξής:

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα κάθε χώρας.

Στη  χώρα  μας συντελείται μια πραγματική επανάσταση στην ψηφιοποίηση του Κράτους. Τα οφέλη για τον πολίτη, τη δημόσια διοίκηση, την οικονομία, είναι απτά και μετρήσιμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση δεν μείωσε ρυθμούς, παρά την πανδημία, αλλά και την ενεργειακή κρίση που προέκυψε αμέσως μετά. Από τις 500 υπηρεσίες που παρέχονταν ψηφιακά, φτάσαμε τις 1.500. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν εννέα εκατομμύρια. Πλέον, αριθμούν 566 εκατομμύρια.

Η κύρια υπηρεσία της χώρας είναι η ενιαία πύλη «gov.gr»  η οποία φιλοξενεί περισσότερες από 1370 ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτήν την πρόοδο θέλουμε για τους γείτονές μας. Γι' αυτό, ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε τη διοργάνωση του εφετινού Διακρατικού Forum, με θέμα "Ψηφιακός μετασχηματισμός, δικτυώσεις, συνεργασίες και  συγκλίσεις στα Βαλκάνια ".

Θέλουμε να αποτυπώσουμε το υφιστάμενο επίπεδο του  τεχνολογικού οικοσυστήματος  στα Βαλκάνια. Θέλουμε να αναπτύξουμε δικτυώσεις και συνεργασίες. Να βελτιώσουμε το τεχνολογικό οικοσύστημα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Να οδηγηθούμε όλοι, κι εμείς και οι και γείτονές μας, πιο γρήγορα πιο οργανωμένα νέα ψηφιακή εποχή.

Η χώρα μας έχει κάνει σημαντικότατα βήματα:

Με βάση την έκθεση για τον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας του 2022 της ΕΕ, δημιουργήθηκε η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης  το 2020 και έγινε νόμος στις 5 Ιουλίου του 2021. Καθορίζει τον στρατηγικό χάρτη πορείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό  στα   επόμενα 5 έτη. Η στρατηγική καλύπτει έξι άξονες:

• Συνδεσιμότητα

• Ψηφιακές δεξιότητες

• Ψηφιακό κράτος

• Ψηφιακές επιχειρήσεις

• Ψηφιακή καινοτομία και

• Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας σε κάθε τομέα της οικονομίας

Συμμετέχουμε ήδη σε ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών προγραμμάτων -όπως το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης και το πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας «Ορίζων 2020»- που συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Ο πολίτης διαπιστώνει, πλέον, στην καθημερινότητά του, τη βελτίωση των υπηρεσιών. Από το πορτοφόλι Υγείας, όπου μπορεί να έχει στο κινητό του τηλέφωνο κάθε πιστοποιητικό και συνταγή γιατρού που χρειάζεται, ως την ηλεκτρονική ταυτότητα και το ηλεκτρονικό δίπλωμα οδήγησης.

Βελτιώνεται, έτσι, η ποιότητα ζωής των πολιτών. Γλιτώνουν οι συμπολίτες μας από ατέρμονες ώρες αναμονής σε ουρές δημοσίων υπηρεσιών.

Θέλουμε ταυτόχρονα ότι κερδίζουμε για εμάς να το κερδίζουν και οι γείτονές μας. Για το σκοπό αυτό διοργανώνουμε και το Forum αυτό οι εργασίες του οποίου θα κινηθούν σε τρεις  θεματικές κοινότητες:

1η Θεματική Ενότητα: Ψηφιακός Μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια  των επιχειρηματικών φορέων. Συντονιστής ο κος Δημήτριος Τζοβάρας

2η Θεματική Ενότητα: Ψηφιακός Μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια των δημόσιων και  αυτοδιοικητικών φορέων. Συντονιστής ο κος Αγις Παπαδόπουλος

3η Θεματική Ενότητα: Ψηφιακός Μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια των επιστημονικών φορέων. Συντονιστής ο κος Σπύρος Ιγνατιάδης.

Λεπτομέρειες για τις ενότητες θα σας δώσει, τώρα, ο κάθε συντονιστής.

Με το πέρας του προηγούμενου Balkan Forum είχα προτείνει τη θεματική του επόμενου Forum αντιλαμβανόμενος την προσπάθεια που γίνεται σε όλη την Ελλάδα ώστε να γυρίσουμε σελίδα ως μια σύγχρονη ψηφιακή χώρα και παράλληλα η Θεσσαλονίκη να συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα της καινοτομίας το οποίο χτίζεται τα τελευταία λίγα χρόνια. Αυτό το Balkan Forum με αυτή τη θεματική είναι μια ακόμη ψηφίδα στο μωσαϊκό που οικοδομούμε ως μια πύλη, έναν κόμβο με μεγάλα οφέλη.

Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης με το συγκεκριμένο Forum γίνεται μεταφορέας γνώσεων των ευρωπαϊκών πρακτικών. Χαιρόμαστε που αυτός ο θεσμός έχει μια τόσο σημαντική συμμετοχή προσωπικοτήτων. Η μεταφορά γνώσης γίνεται μέσα από ανθρώπους που έχουν εντρυφήσει, από επιστήμονες, είναι ένα πολιτικό-επιστημονικό Forum και είναι ένας ακόμη λόγος για το σημαντικό ρόλο που χρόνο με το χρόνο διαδραματίζει η χώρα μας και χαιρόμαστε που το υπουργείο Εσωτερικών και ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης έχει έναν τόσο κομβικό ρόλο..

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενδοσχολική βία: Πάνω από 140 αναφορές στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας
Μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες λειτουργίας η πλατφόρμα του υπουργείου έχει δεχθεί 148 αναφορές από γονείς και μαθητές
Ενδοσχολική βία: Πάνω από 140 αναφορές στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας