Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αδέσποτα στη Θεσσαλονίκη: Εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους μετά από 1 – 2 χρόνια

Μεγαλύτερος ο αριθμός των κουταβιών που εγκαταλείπονται – Προ τριετίας θυμίζει η εικόνα που αντικρίζει κανείς στους δρόμους

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Την προ πανδημίας εποχή θυμίζει η εικόνα με τα δεκάδες αδέσποτα στη χώρα μας. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη. Και όλο αυτό λογικό είναι να φέρνει δεκάδες σκύλους και γάτες στους δρόμους με τα φαινόμενα της παράσυρσης να έχουν αυξηθεί τελευταία.

«Από το καλοκαίρι και μετά έχουμε πολλές εγκαταλείψεις… Υπάρχουν πολλές γέννες κουταβιών δίχως μάνες. Αυτό σημαίνει ότι κρατούν τις μητέρες και παρατάνε τα κουτάβια. Πλέον το καταφύγιό μας έχει γεμίσει όπως και τα σπίτια των εθελοντών μας, ενώ κάποια τα πηγαίνουμε σε ξενοδοχεία ζώων. Παράλληλα υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παθητική κακοποίηση. Ουσιαστικά νιώθουμε πως έχουμε γυρίσει τρία χρόνια πίσω. Στην καραντίνα επειδή ο κόσμος ήταν μέσα δεν είχαμε τέτοιες εικόνες», ανέφερε στο «ΤyposThes» η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Αδέσποτος Πλανήτης» Ελένη Γραμματοπούλου.

Με αφορμή το περιστατικό παράσυρσης και εγκατάλειψης σκύλου στη Θεσσαλονίκη, ρωτήσαμε αν έχουν αυξηθεί και οι παρασύρσεις, ανέφερε ότι λογικό είναι να έχουμε περισσότερα τέτοια περιστατικά. Η ίδια πρόσθεσε ότι δυστυχώς υπάρχουν κάποια άτομα που επίτηδες κάνουν τέτοιες ενέργειες, ωστόσο σχολίασε ότι υπάρχει πάντα και η περίπτωση του ατυχήματος. «Είναι πιθανό να γίνει κατά λάθος μια παράσυρση. Όμως αυτό που είναι λυπηρό είναι το ότι αφήνουν το αδέσποτο στο δρόμο χτυπημένο και δεν το μεταφέρουν πχ σε έναν κτηνίατρο η σε μια φιλοζωϊκή», πρόσθεσε. 

Η ίδια ανέφερε πως τελευταία υπάρχει και ένα άλλο θλιβερό φαινόμενο: αρκετοί που έχουν ήδη κατοικίδια, μετά από 1-2 χρόνια είτε γιατί τα βαριούνται είτε επειδή θέλουν να μετακομίσουν σε άλλη πόλη ή χώρα, τα εγκαταλείπουν.

Μιλώντας για τα φιλοζωϊκά σωματεία τόνισε πως δεν χρηματοδοτούνται από την πολιτεία ή τους δήμους και ότι στηρίζονται σε ίδια μέσα. «Εμείς πληρώνουμε όλα τα έξοδα πχ για την φροντίδα και περιποίηση των ζώων, για τη μεταφορά από και προς τον κτηνίατρο κλπ. Αυτή την στιγμή έχουμε 120 ζωάκια στην έδρα μας που είναι στην Εξοχή στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης», σημείωσε.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να βοηθήσουν το κράτος και οι δήμοι στο να βελτιωθεί η κατάσταση με τα αδέσποτα. Να σημειωθεί ότι ο «Αδέσποτος Πλανήτης» έχει αυτή την στιγμή 20 εθελοντές. Πρωτολειτούργησε ως ομάδα το 2008 και από το 2015 συστάθηκε σε σωματείο.

Στο 1 εκατομμύριο τα αδέσποτα στη χώρα

Σε χωριά επεμβαίνει κυρίως η «Καλλιστώ», έπειτα από ενημέρωση από πολίτες. «Επεμβαίνουμε σε περιπτώσεις όπου τα αδέσποτα έχουν γίνει βίαια κατά πχ ανθρώπων, κάνουν ζημιές σε αγρότες και κτήματα κλπ. Σύμφωνα με τα όσα έχει καταγράψει με κάμερες ο κ. βιολόγος Θόδωρος Κομνηνός η χώρα μας έχει τεράστιο αριθμό αδέσποτων που αγγίζει το 1 εκατομμύριο. Αυτά βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. «Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ούτε η πολιτεία ούτε οι δήμοι κάνουν κάτι για να λυθεί το πρόβλημα. Κάποιοι καταφεύγουν στις φιλοζωϊκές… Όμως θα έπρεπε να γίνουν καταφύγια στους δήμους ώστε τα αδέσποτα να ζουν εκεί αξιοπρεπώς και να στειρωθούν. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη αστυνόμευση», σημείωσε ο Γιώργος Θεοδωρίδης εκ μέρους της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», συμπληρώνοντας ότι και «η εγκατάλειψη ενός ζώου θα πρέπει να τιμωρείται, όπως αυτό συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπαστεργίου από Θεσσαλονίκη: Δεν ψηφιοποιούμε απλά, καταργούμε τη γραφειοκρατία
Τι είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Παπαστεργίου από Θεσσαλονίκη: Δεν ψηφιοποιούμε απλά, καταργούμε τη γραφειοκρατία