Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κόβεται ιστορικό πεύκο στο Επταπύργιο με ηλικία πάνω από 130 χρόνια

Aποφασίστηκε ότι η απομάκρυνση του εν λόγω ιστορικού δένδρου δυστυχώς είναι αναπόφευκτη.

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη δυσάρεστη  θέση να ενημερώσει το κοινό για την επικείμενη απομάκρυνση του υψηλού δένδρου πεύκης που φύεται στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του  Επταπυργίου φρουρίου, μπροστά στο φυλάκιο, του οποίου η ηλικία εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 130 έτη. 

Φωτογραφία των αρχών του 20ου αι.  και μεταπολεμική φωτογραφία 

Το γηραιό αυτό δένδρο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μνημειακού  συνόλου του φρουρίου και ελκυστικό στοιχείο του πολιτισμικού του  τοπίου. Την διαχρονικά κυρίαρχη παρουσία του μαρτυρούν παλαιές  φωτογραφίες έως και σήμερα. 

Μέσα από σειρά φωτογραφιών διαπιστώνεται η σταδιακή μείωση της  κόμης του, ενώ το 2012, αιφνίδια και εν νηνεμία θραύση μεγάλου κλάδου προκάλεσε βλάβες στη στέγη του φυλακίου και γενικότερη  κινητοποίηση για την κατάσταση της υγείας του και την μετέπειτα  ασφαλή διαβίωσή του. 

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το  Δασαρχείο Θεσσαλονίκης έχει μεριμνήσει τα τελευταία δέκα χρόνια,  για την εις βάθος διερεύνηση τρόπων για την ασφαλή παράταση της  παρουσίας του όπως με στοχευμένες κατά καιρούς κλαδεύσεις. Επίσης  στα τέλη του 2013, φυτεύτηκε νεαρό δενδρύλλιο πεύκης, προσφορά του  Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να προετοιμάζεται η διάδοχη κατάσταση με  στόχο να μην αλλοιωθεί δραματικά το τοπίο του μνημείου. Αξίζει να  σημειωθεί ότι η στήριξη του εναπομείναντος κορμού με μηχανικά μέσα  κρίθηκε μη εφικτή λόγω της μορφής, της κλίσης του, του ύψους του,  αλλά και της χωροθέτησής του. 

Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης στην εξαιρετική μακρά συνεργασία με την  αρχαιολογική υπηρεσία και στο πλαίσιο αξιολόγησης της φυσικής  κατάστασης και υγείας δένδρων πλησίον μνημείων, επισκέφτηκε το  Επταπύργιο επανειλημμένα. Στην τελευταία σχετική του έκθεση  αναφέρει : «η ζωτικότητα του συγκεκριμένου δένδρου έχει μειωθεί  κατά πολύ…. Καθώς δεν υπάρχει εφικτός τρόπος αντιμετώπισης της  σήψης του κορμού αλλά ούτε της προσβολής από ξυλοφάγα έντομα τα  παραπάνω καθιστούν απρόβλεπτο το εύρος ζωής αλλά και την στατική  συμπεριφορά του πεύκου αυτού, ιδιαίτερα κατά την εξέλιξη ακραίων  καιρικών φαινομένων …». Επίσης, έκθεση του Ινστιτούτου Δασικών  Ερευνών Θεσσαλονίκης αναφέρει: «…το εν λόγω άτομο Πεύκης εμφανίζει  εξαιρετικά διαταραγμένη φυσιολογία, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει  την υγεία και την ευστάθεια του στο επόμενο διάστημα…». 

Σε συνέχεια των παραπάνω και μετά από ευρεία διεπιστημονική σύσκεψη  κατά την οποία συνεκτιμήθηκαν όλα τα δεδομένα, αποφασίστηκε ότι η  απομάκρυνση του εν λόγω ιστορικού δένδρου δυστυχώς είναι αναπόφευκτη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαρβιτσιώτης: Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα
«Σε κάθε ευκαιρία καταδικάζουμε την τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκφράζεται αυτή τη στιγμή μέσα από μια σειρά από προβοκατόρικες και ανιστόρητες...
Βαρβιτσιώτης: Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα
Ουκρανία: Αναστέλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω μπλακ άουτ
Το υπουργείο ανέφερε ότι τα νοσοκομεία συνεχίζουν να παρέχουν επείγουσα περίθαλψη, αλλά ότι οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις θα πρέπει να...
Ουκρανία: Αναστέλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω μπλακ άουτ
ΕΕ: Θα επενδύσει 13,5 δισ. ευρώ σε έρευνα και καινοτομία για την περίοδο 2023-2024
Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το κύριο πρόγραμμα εργασίας του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» προκειμένου να στηρίξει ερευνητές και φορείς καινοτομίας στην...
ΕΕ: Θα επενδύσει 13,5 δισ. ευρώ σε έρευνα και καινοτομία για την περίοδο 2023-2024