Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Λαμπερή τελετή για το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Απονεμήθηκε στον κορυφαίο πιανίστα και μαέστρο Daniel Barenboim, μια από τις πιο επιδραστικές μορφές της διεθνούς μουσικής σκηνής - Το παρέλαβε ο γιος του

Μ.Κ.

Στον κορυφαίο Πιανίστα και Μαέστρο Daniel Barenboim, μια από τις πιο επιδραστικές μορφές της διεθνούς μουσικής σκηνής, που έχει διακριθεί όχι μόνο για το μουσικό του έργο, αλλά και για τις πρωτοβουλίες του σε θέματα ειρήνευσης και κατανόησης των λαών, απονεμήθηκε το τρίτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Η λαμπρή Τελετή Απονομής του βραβείου πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη στο μνημείο της Ροτόντας, ένα σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της διασταύρωσης των λαών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η  Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και κορυφαίες προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ.  

theofanw-2022_10.jpg

Δυστυχώς, η αιφνίδια επιδείνωση της υγείας του Daniel Barenboim, που αφορά σε σοβαρή νευρολογική πάθηση όπως πρόσφατα ανέφερε και ο ίδιος με δημόσια ανακοίνωση, δεν του επέτρεψε να παραστεί και να παραλάβει το βραβείο αυτοπροσώπως. Στη θέση του, το βραβείο παρέλαβε ο γιος του Michael Barenboim, συνεχιστής του οράματος, ο  οποίος εκφώνησε και τον λόγο του βραβευθέντος. 

Η στιγμή που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» 

Λίγο πριν την Τελετή, ο Michael Barenboim είχε αναφέρει: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα και τους συναδέλφους μουσικούς της West-Eastern Divan Orchestra, να είμαστε στη Θεσσαλονίκη και να παραλαμβάνουμε το Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ εκ μέρους του πατέρα μου, Daniel Barenboim. Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο να λαμβάνει αυτό το βραβείο ως αναγνώριση όχι μόνο του έργου του, αλλά και της αφοσίωσης και του θάρρους κάθε μουσικού της ορχήστρας».

Στη διάρκεια της τελετής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το φετινό βραβείο αναγνωρίζει το ρόλο της τέχνης στο διαπολιτισμικό διάλογο. "Ο πατέρας μου είναι παθιασμένος με αυτήν την ιδέα εδώ και πολλές δεκαετίες", όπως είπε, ενώ μίλησε και για την πορεία της Ορχήστρας "West-Eastern Divan Orchestra".

Την χαρακτήρισε «φάρο ανθρωπισμού στο αντίποδα της εχθρότητας και του πολέμου». Καταλήγοντας, τόνισε ότι για τον ίδιο αποτελεί ελπίδα και ευχή αυτό το βραβείο να εμπνεύσει όλους όσους βρέθηκαν στην Ροτόντα σήμερα, να έχουν το θάρρος και το όραμα που χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι ο διάλογος και η κατανόηση θα υπερισχύουν πάντα έναντι της μικροψυχίας και των προκαταλήψεων.

theofanw-2022_7.jpg

Κατά την έναρξη της τελετής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την προσωπικότητα του τιμώμενου με θερμά λόγια.

theofanw-2022_14.jpg

"Με χαρά απονέμω σήμερα το βραβείο “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ”, που φέτος εστιάζει στην τέχνη, σε μια προσωπικότητα του κύρους και της εμβέλειας του Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ. Κορυφαίος μαέστρος, τον οποίο είχαμε την ευτυχία να απολαύσουμε και στην Ελλάδα, με τις περισσότερες ίσως ηχογραφήσεις από οποιονδήποτε άλλον στο ενεργητικό του, έξοχος πιανίστας, μουσικός διευθυντής πολλών ορχηστρών και φεστιβάλ με κύρια την Σταατσκαπέλε του Βερολίνου, εμπνευστής “του μείγματος δέους και ενεργητικού θάρρους” με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα μέλη της τη μουσική και διαμορφωτής του καθηλωτικού της ήχου, είναι ταυτόχρονα ένας μεγάλος ανθρωπιστής, ένας γενναίος διανοούμενος, ένας βαθύτατα δημοκρατικός πολίτης. Μια πληθωρική, ασυνήθιστη φυσιογνωμία, όχι μόνο προικισμένη με εξαιρετικά χαρίσματα – τέλεια μνήμη, λαμπρή δεξιοτεχνία, ακαταμάχητο τρόπο να κερδίζει το κοινό, αλλά κυρίως απεριόριστη αγάπη για τη μουσική, “τη μουσική σαν τρόπο ζωής”, όπως λέει – αλλά και ικανή να αψηφήσει και να υπερβεί συμβάσεις και εμπόδια", ανέφερε μεταξύ άλλων.

"Χαιρετίζω, λοιπόν, σήμερα αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη, τον ώριμο πολιτικά άνδρα, τον σθεναρό υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το βραβείο “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” είναι μια μικρή μόνον αναγνώριση της πολυσήμαντης προσφοράς του στον παγκόσμιο πολιτισμό, στην ειρήνευση και την κατανόηση μεταξύ των λαών. Τον τιμάμε με σεβασμό και τον ευχαριστούμε", κατέληξε η ομιλία της.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ κ. Σταυρός Ανδρεάδης καθώς και ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Herman Court van Rompuy,  ενώ προβλήθηκαν βίντεο τόσο για την West Eastern Divan Orchestra όσο και για το μνημείο της Ροτόντας και το βραβείο Θεοφανώ. 

Ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε μεταξύ άλλων πως αν και το βραβείο βρίσκεται στο ξεκίνημά του, «έχει ήδη δώσει με σαφήνεια το στίγμα του, στρέφοντας δυναμικά το βλέμμα στους ανθρώπους, τους φορείς και τις πρωτοβουλίες της ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας κοινωνίας που συμβάλλουν στην αμοιβαία κατανόηση, την κοινή συνεργασία και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής».

theofanw-2022_12.jpg

Ο κ. Ανδρεάδης

Μια ορχήστρα κλασικής μουσικής που την απαρτίζουν Ισραηλίτες και Παλαιστίνιοι

Υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Τέχνης για τον διαπολιτισμικό διάλογο, στο πρόσωπο ενός θρύλου της μουσικής και ενός στοχαστή της πολιτικής και της ανθρώπινης σύμπραξης, του Daniel Barenboim τιμάται και μια από τις πλέον πρωτοποριακές πρωτοβουλίες του για την ειρήνη, την τέχνη και τη στήριξη νέων καλλιτεχνών: η δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra. Μια ορχήστρα κλασικής μουσικής που την απαρτίζουν Ισραηλίτες και Παλαιστίνιοι, και η οποία έχει λάβει το 2016 τον τίτλο του Global Advocate for Cultural Understanding από τα Ηνωμένα Έθνη. Mε εξάρχοντα τον γιο του Μαέστρου, Michael Barenboim, και συναυλίες από το Carnegie Hall και το Φεστιβάλ του Salzburg έως τη Ραμάλα και από τα σύνορα της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα, οι μουσικοί της ορχήστρας κάνουν πράξη το όραμα του βραβευθέντα. Ένα οκταμελές σχήμα μουσικών της ορχήστρας παρέστη στην Τελετή Απονομής του Βραβείου και παρουσίασε μουσικό πρόγραμμα το οποίο πλαισίωσε προβολή video art του Costas Picadas με τίτλο Biomes.Την παρουσίαση της Τελετής Απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» έκανε ο δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς.

Δείτε φωτογραφίες του TyposThes από την εκδήλωση στη γκαλερί παρακάτω

theofanw-2022_11.jpg
theofanw-2022_17.jpg

 

theofanw-2022_6.jpg
ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μυλόπουλος: Ανεπαρκές το αντιπλημμυρικό σχέδιο για την Ανατολική Θεσσαλονίκη
Το καταψήφισε στην Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης – Κατέθεσε σημείωμα το οποίο εστιάζει σε 10 σημεία
Μυλόπουλος: Ανεπαρκές το αντιπλημμυρικό σχέδιο για την Ανατολική Θεσσαλονίκη