Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε κολυμβητήριο - Μεγάλα προβλήματα λόγω κόστους ενέργειας

Κλείνει το δημοτικό κολυμβητήριο Συκεών – Πώς σκέφτονται να μειώσουν το μεγάλο κόστος για τις θερμαινόμενες πισίνες οι δήμοι

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

«Το κολυμβητήριο Συκεών θα είναι κλειστό από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου λόγω ενεργειακής κρίσης. Καλό χειμώνα!».

Αυτό γράφει η ανακοίνωση που αντικρίζουν εδώ και λίγες μέρες οι δημότες Νεάπολης Συκεών στο δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί που κλήθηκε να πληρώσει ήδη από πέρυσι το χειμώνα ο συγκεκριμένος δήμος για αυτή την αθλητική δομή, καθώς και οι συνεχόμενες ανατιμήσεις του φυσικού αερίου οδήγησαν στην απόφαση του κλεισίματος του κολυμβητηρίου μέχρι νεωτέρας.

«Αυτή την στιγμή η πισίνα είναι η πιο ενεργοβόρα αθλητική μας δομή. Επί 16 συναπτά έτη κρατήσαμε ανοιχτό το κολυμβητήριο κάθε φθινόπωρο και χειμώνα μέχρι και τις 10 Γενάρη ώστε να μπορούν να αθλούνται οι δημότες μας σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων 50x30x3. Προσφέραμε κοινωνικό έργο καθώς όσοι αθλούνται έχουν καλή σωματική αλλά και ψυχική υγεία. Όμως πέρυσι τον Δεκέμβριο χρειάστηκε να πληρώσουμε 59.500 ευρώ μόνο για αέριο. Την αμέσως προηγούμενη χρονιά δώσαμε την ίδια περίοδο 21.000 ευρώ και την προ-προηγούμενη 16.000 ευρώ, για τα ίδια πάντα κυβικά μέτρα (35.000 περίπου). Με δεδομένο αυτό που λένε οι υπουργοί ότι το κόστος στο αέριο θα είναι φέτος τουλάχιστον από τριπλάσιο έως πενταπλάσιο το κόστος για να παραμείνει ανοιχτό το κολυμβητήριο βγαίνει έξω και πέρα από κάθε προϋπολογισμό. Οπότε αποφασίσαμε να κλείσουμε τη δομή μέχρι νεοτέρας», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Νεάπολης Συκεών κ. Δημήτρης Απατσίδης. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αν δεν υπάρξει στήριξη από την πολιτεία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το κολυμβητήριο και οι δημότες ίσως θα έπρεπε να στραφούν σε άλλες μορφές γυμναστικής.

 

Φωτοβολταϊκά στο Κολυμβητήριο Πανοράματος

pisina_panorama.jpg

Τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας ψάχνει να βρει ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη. Η πρόεδρος του ΚΕΠΑΠ δήμου Πυλαίας Χορτιάτη κα Βίκυ Κανέλλου σημείωσε στο «ΤyposThes» ότι «ήδη έχουν μπει φωτοβολταϊκά στη στέγη του δημοτικού Κολυμβητηρίου Πανοράματος». Εξάλλου πρόσθεσε πως «εξετάζονται και άλλοι τρόποι για να υπάρξει οικονομία». Στο πλαίσιο αυτό η θερμοκρασία του νερού έχει μειωθεί κατά έναν βαθμό, κάτι που αναμένεται να έχει αποτέλεσμα στον τελικό λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει ο δήμος.

Σε κάθε περίπτωση η κυρία Κανέλλου τόνισε ότι «θα συνταχθούν με τα όσα προστάζει η πολιτεία και η ΕΕ και θα γίνει κάθε προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας». Στόχος είναι όπως είπε «το κολυμβητήριο να συνεχίσει να λειτουργεί». Η ίδια πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη αθλητική δομή έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για το δήμο, αλλά και για όλη τη πόλη, καθώς σε αυτήν μπορούν να αθλούνται ΑμεΑ στην ειδική προσφορά 1 προς 1 για κολύμπι ΑμεΑ μαζί με δάσκαλο. «Δεν είναι πολλά τα μέρη όπου μπορούν να αθληθούν τα άτομα αυτά στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό είναι μια κοινωνική πολιτική όχι μόνο προς τους δημότες μας αλλά και προς όλη τη πόλη», συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΚΕΠΑΠ.

Χαμηλώνουν θερμοκρασία και θα βάζουν καλύμματα στην Καλαμαριά

pisina_kalamaria.jpg

Προβληματίζει και τον δήμο Καλαμαριάς η λειτουργία του θερμαινόμενου δημοτικού του Κολυμβητηρίου. Όπως ανέφερε στο «ΤyposThes» ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Καλαμαριάς κ. Θάνος Γιαννακός: «προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη για κλείσιμο». Ο ίδιος τόνισε πως με την αναβάθμιση που έγινε με νέο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό έχει εξοικονομηθεί ενέργεια, ενώ εξετάζεται και η μείωση της θερμοκρασίας του νερού κατά 1 έως 2 βαθμούς. Επίσης υπάρχει η σκέψη «να σκεπάζονται τμήματα του κολυμβητηρίου με ειδικά καλύμματα τις ώρες που είναι ανοιχτό αλλά δεν χρησιμοποιείται ολόκληρο ή να είναι ανοιχτές μόνο οι λωρίδες όπου γίνονται προπονήσεις». Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να κλείσει το κολυμβητήριο». «Κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί μόνο αν δυσκολέψουν οι συνθήκες ή αν υπάρξει κεντρική οδηγία», διευκρίνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ελάχιστα είναι τα θερμαινόμενα κολυμβητήρια που λειτουργούν κατά τους χειμερινούς μήνες. Στους περισσότερους δήμους η λειτουργία είναι κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει η φυσική θέρμανση μέσω του ήλιου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Δύο νέα κέντρα της ΑΑΔΕ δημιουργούνται εντός του 2023
Ο κ. Πιτσιλής γνωστοποίησε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τα ψηφιακά δελτία αποστολής, με στόχο έως το τέλος του 2023...
Θεσσαλονίκη: Δύο νέα κέντρα της ΑΑΔΕ δημιουργούνται εντός του 2023
Κλειστοί δρόμοι αυτή την Κυριακή για 6 ώρες στο κέντρο στη Θεσσαλονίκη
Aναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις εκδηλώσεις για την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος»
Κλειστοί δρόμοι αυτή την Κυριακή για 6 ώρες στο κέντρο στη Θεσσαλονίκη