Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Agrotica 2022: Η «καρδιά» του αγροτικού κόσμου χτυπάει για 4 μέρες στη ΔΕΘ

Sold out και φέτος η διοργάνωση που δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες - Αναμένονται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Έντονα διεθνοποιημένη και ποιοτικά αναβαθμισμένη επιστρέφει από 20 έως 23 Οκτωβρίου η Agrotica, η μεγαλύτερη κλαδική έκθεση της χώρας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αγροτικό κλάδο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη.

Όλοι οι τομείς της γεωργίας, τα προϊόντα, οι υπηρεσίες, οι παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις συναντώνται στην έκθεση, που φέτος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και την πιο σύγχρονη αγροτική τεχνολογία.

Όπως και η φετινή ΔΕΘ, η 29η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, «Agrotica» είναι sold out ενώ αναμένεται να την επισκεφθούν δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών και οργανωμένες αποστολές κυρίως από Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Τα μεγέθη της έκθεσης έχουν αποτύπωμα και στην ίδια την πόλη, με ξενοδοχεία και εστιατόρια να είναι γεμάτα, όπως τονίστηκε από τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.

agrotica2022.jpg

Για μια «ζωντανή» Agrotica που «θα είναι μια από τις καλύτερες» διοργανώσεις, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία Agrotica έγινε το 2020, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.  Υπογράμμισε ιδιαίτερα το διεθνή της χαρακτήρα, λέγοντας ότι «είναι ίσως η πιο διεθνής Agrotica».

«Η έκθεση δίνει πάρα πολλά στην πόλη. Όχι μόνο οικονομικά στοιχεία αλλά και ποιοτικά, καθώς συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες εκθέσεις του πρωτογενούς τομέα στην Ευρώπη», όπως είπε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης.

«Μετά τη ΔΕΘ και την Beyond και η Agrotica δείχνει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα είναι δεδομένη», επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo κ. Αλέξης Τσαξιρλής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλαδική έκθεση στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και την πιο διεθνής έκθεση της Θεσσαλονίκης, προσελκύοντας πάνω από 10% ξένους επισκέπτες. «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι εκθέσεις του πρωτογενούς τομέα του εκθεσιακού φορέα (Agrotica, Zootechnia, Agrothessaly) είναι μακράν στην πρώτη θέση.

Εκθέτες από 49 χώρες και σημαντικές αποστολές

Με 1.650 άμεσους και έμμεσους εκθέτες από 49 χώρες, πλήρη κάλυψη του εκθεσιακού χώρου και ένα ευρύ πρόγραμμα τόσο μεμονωμένων hosted buyers όσο και οργανωμένων επιχειρηματικών αποστολών από συνολικά 15 χώρες, η 29η Agrotica είναι μια κλαδική έκθεση πολύ μεγάλων διαστάσεων. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότερες εταιρίες μειώθηκαν τα περίπτερα πολλών μέτρων, ενώ ακόμη και το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό.

Ειδικότερα η φετινή διοργάνωση θα υποδεχθεί μεμονωμένους hosted buyers από Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Κύπρο, Αίγυπτο, Γεωργία, Ιορδανία, Λίβανο, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ομαδικές επισκέψεις από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία και δυο επιχειρηματικές αποστολές από το Ιρακινό Κουρδιστάν. Συγκεκριμένα μια επιχειρηματική αποστολή από την περιοχή της Σουλεϊμανιγίας και μια από το Ερμπίλ. Μεγάλες οργανωμένες αποστολές πολλών χιλιάδων επισκεπτών αναμένονται και από όλη την Ελλάδα.

Στην έκθεση καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας ενώ συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρίες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων με παρουσία όλων των οίκων που αντιπροσωπεύουν τρακτέρ. Όπως είπε ο συντονιστής της Agrotica κ. Βασίλης Σπύρου, υπάρχει επαρκής εκπροσώπηση από όλους τους τομείς του κλάδου, ενώ έμφαση δίνεται στις νέες τεχνολογίες και ιδίως σε αυτές που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίσης, συμμετέχουν μεταξύ άλλων οργανισμοί και φορείς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) και ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), που είναι υποστηρικτές της έκθεσης και οι πρόεδροί τους συμμετείχαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου αλλά και τράπεζες, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά.

Προβλήματα 

Ειδικότερα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ κ. Παναγιώτης Φωτιάδης, τα μέλη της ένωσης καλύπτουν 6.000 τμ στη φετινή διοργάνωση. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία των σχεδίων βελτίωσης, ευχόμενος να γίνουν σύντομα ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να επενδύσουν σε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ κ. Σάββας Μπαλουκτσής, τόνισε ότι τα μέλη του Συνδέσμου καλύπτουν πάνω από 40% του διαθέσιμου χώρου, στηρίζοντας εμπράκτως την έκθεση. Αναφερόμενος στον κλάδο, είπε ότι "περνάει ύφεση", αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η αγορά σημειώνει πτώση άνω του 42% το 2022 στις πωλήσεις μηχανημάτων. Πάντως, χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού για τον αγροτικό κόσμο, ενώ έθεσε το ζήτημα των εξαγγελιών για τα προγράμματα επιδότησης, ζητώντας να εξαγγέλλονται όσο πιο γρήγορα και σωστά γίνεται, να είναι κυλιόμενα ώστε να μην είναι δύσκολη η αξιολόγηση και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, καθώς, όπως είπε όταν ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναμονή για ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι λογικό να αναστέλλει τις αγορές του και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει η ύφεση του 42% για το 2022, ενώ το 2020 και το 2021 ήταν "καλέ χρονιές". "Η ύφεση του 2022 ήταν λογική και αναμενόμενη αλλά όχι όμως σε τέτοιο βαθμό και με τέτοια διάρκεια", όπως τόνισε, εκτιμώντας ότι θα επηρεαστεί ο κλάδος και το 2023 αν δεν έχουμε σύντομα προκήρυξη νέων προγραμμάτων. 

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Ρουσσέας, πρόεδρος του ΣΠΕΛ, αφού υπογράμμισε τη σημασία του κλάδου της πρωτογενούς παραγωγής, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε στον κλάδο των λιπασμάτων η πανδημία, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, το ενεργειακό κόστος αλλά και ο πόλεμος. Έκανε λόγο για "σημαντική μείωση" της αγοράς στα λιπάσματα, εκτιμώντας ότι η μέση μείωση σε όγκο πωλήσεων φτάνει το 30%. Ερωτηθείς για τον κίνδυνο ελλείψεων στην αγορά, ο ίδιος είπε ότι οι 67 εταιρείες μέλη του συνδέσμου που καλύπτουν το 70% της αγοράς περίπου έχουν φέρει μέχρι τώρα εις πέρας την προμήθεια της αγοράς. Πάντως για το θέμα είπε ότι "δεν μπορούμε ούτε να κινδυνολογήσουμε, ούτε να εφησυχάσουμε". Σε ότι αφορά τις τιμές έκανε λόγο για αρκετά σημαντικές αυξήσεις, καθώς οι αυξήσεις σε ενεργειακό και μεταφορικό κόστος αντικατοπτρίζονται στην τιμή πώλησης. 

Πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων

Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων  με εξειδικευμένα συνέδρια και ημερίδες, όπου θα αποτυπωθούν οι νεότερες εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή.

Κομβικό ρόλο κατέχει το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, που έχει ως θέμα «Οι νέες τεχνολογίες ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης της Γεωργίας» και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» (συνδιοργάνωση με τη Σχολή Γεωπονίας του ΑΠΘ).

Επίσης στο πλαίσιο της έκθεσης γίνεται και η εκδήλωση «Παραγωγός-Αγροτεχνολογία- Βιοοικονομία στη ψηφιακή μετάβαση» (συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας ΙΒΟ/ΕΚΕΤΑ).  Επίσης, η ημερίδα των ΔΕΘ-Helexpo και Alegre Growshop για τη φαρμακευτική κάνναβη διοργανώνεται την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης».

Χρήσιμα             

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Το ωράριο

Το ωράριο της έκθεσης την Πέμπτη, την Παρασκευή και την Κυριακή είναι από τις 10.00 έως τις 19.00 και το Σάββατο από τις 10.00 έως τις 20.00.

Είσοδος

Με προσκόμιση του Δελτίου Εμπορικού Επισκέπτη στην είσοδο της έκθεσης

Με προεγγραφή στη σελίδα https://services.helexpo.gr/agrotica2022reg/

Με τιμή εισιτηρίου για το κοινό 8 €

Πάρκινγκ

Για την εξυπηρέτηση των εκθετών και των επισκεπτών της Agrotica, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παραχωρεί τους χώρους του για ελεύθερη στάθμευση των αυτοκινήτων, ως εξής:

Πέμπτη 20 & Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, μετά τις 15:00

Σαββάτο 22 & Κυριακή 23 Οκτωβρίου, όλη την ημέρα

Η είσοδος και έξοδος των οχημάτων θα πραγματοποιείται από την Κεντρική Πύλη του ΑΠΘ, έναντι της Πύλης Εμπορευμάτων της ΔΕΘ-HELEXPO, επί της οδού Εγνατίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή: Νομοσχέδιο για στήριξη συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη - Αντιδράσεις κομμάτων
Στο επίκεντρο της διαφωνίας των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βρέθηκε ο μη διαχωρισμός των διατάξεων που αφορούν τα μέτρα στήριξης, από...
Βουλή: Νομοσχέδιο για στήριξη συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη - Αντιδράσεις κομμάτων