Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Βροχή» τα ροζ χαρτάκια – Πάνω από 100 κλήσεις σε τρεις ημέρες

Το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικράτησε προκάλεσε την παρέμβαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Περισσότερες από εκατό κλήσεις έκοψε σε ένα μόλις τριήμερο η δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης για παραβάσεις σε θέματα στάθμευσης.

Η διεξαγωγή της Agrotica από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου στη ΔΕΘ έφερε αυξημένο αριθμό επισκεπτών στην πόλη και των οχημάτων τους. Σε συνδυασμό με δεκάδες εκδηλώσεις που έγιναν στην πόλη, αλλά και κάποιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μετέτρεψαν σε… Γολγοθά την μετακίνηση με ΙΧ, ειδικά στο κέντρο.

Μάλιστα για το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικράτησε στους δρόμους της πόλης με αφορμή την Agrotica έκανε παρέμβαση ο  Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, απαιτώντας λύσεις εδώ και τώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε νέο κύκλο επαφών με την ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας και της τροχαίας, μεταφέροντας τη δυσφορία των πολιτών για την κατάσταση που δημιουργήθηκε αλλά και το αίτημα να βγει ικανός αριθμός τροχονόμων στους δρόμους της πόλης, για να ελέγξει και να ρυθμίσει την κυκλοφορία.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης των δυνάμεων της τροχαίας και της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη σε όλους τους αρμόδιους φορείς με σειρά παρεμβάσεών του.

Μιλώντας στο «ΤyposThes» ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μιχάλης Αλλαγιώτης ανέφερε πως «σε τρεις μέρες κόπηκαν περισσότερες από 100 κλήσεις κυρίως για στάθμευση σε λευκές γραμμές, σε ράμπες, σε λεωφορειολωρίδες. Υπήρξε αυξημένη παραβατικότητα κατά την διεξαγωγή της Agrotica».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προσλήψεις στην δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης σχολιάζοντας πως αυτή την στιγμή «το ανθρώπινο δυναμικό είναι μόλις 76 άτομα που πρακτικά σε καθημερινή βάση με τα ρεπό και τυχόν ασθένειες μένει στα 50 άτομα». Την ίδια ώρα ανέφερε πως οι ανάγκες για παρεμβάσεις έχουν αυξηθεί ενώ οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας δεν περιορίζονται μόνο σε θέματα κυκλοφορίας οχημάτων, αλλά και σε άλλους τομείς πχ έλεγχος παραεμπορίου.

Όπως ανέφερε «θα υπάρξουν προσλήψεις για 1264 θέσεις σε όλη τη χώρα. Ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας έχουν ζητήσει να προσληφθούν 120 άτομα. Όμως ο τελικός αριθμός είναι ακόμη άγνωστος και θα εξαρτηθεί από την τελική απόφαση του υπουργείου αλλά και από τον αριθμό που έχει ζητήσει κάθε δήμος».

2.983 κλήσεις έκοψε σε μία εβδομάδα η Τροχαία

Σε 22.940 ανήλθαν οι τροχονομικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν σε 107.150 ελέγχους της ΕΛΑΣ, οι οποίοι διενεργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, από 16 έως 22 Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, έχουν ως εξής:

4.085 στην Αττική,

2.983 στη Θεσσαλονίκη,

2.444 στη Θεσσαλία,

2.381 στη Δυτική Ελλάδα,

2.047 στην Κρήτη,

1.639 στην Ήπειρο,

1.628 στην Κεντρική Μακεδονία,

1.501 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

1.185 στην Πελοπόννησο,

979 στη Στερεά Ελλάδα,

605 στα Ιόνια Νησιά,

563 στη Δυτική Μακεδονία,

490 στο Βόρειο Αιγαίο και

410 στο Νότιο Αιγαίο.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:

7.050 για παράνομη στάθμευση,

4.812 για υπερβολική ταχύτητα,

1.477 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,

986 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,

775 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

595 για Κ.Τ.Ε.Ο.,

521 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,

418 για παραβίαση σηματοδότη,

364 ανασφάλιστα οχήματα,

316 για χρήση κινητού τηλεφώνου,

170 για αντικανονικό προσπέρασμα,

163 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,

155 για αντικανονικούς ελιγμούς,

125 για φθαρμένα ελαστικά,

72 για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,

62 για αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο,

31 για απόσπαση προσοχής οδηγού,

31 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας

26 για αντικανονική χρήση φώτων,

24 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,

16 για παραβίαση προτεραιότητας και

4.751 λοιπές παραβάσεις.

Παράλληλα, σε ειδικούς ελέγχους της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, από 17 έως 23 Οκτωβρίου 2022, στην περιοχή της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, ενώ διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά διενεργήθηκαν 669 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 366 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν οι εξής:

- 28 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

- 23 για μη χρήση κράνους,

- 22 για υπερβολική ταχύτητα,

- 16 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,

- 16 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος,

- 5 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,

- 5 για χρήση κινητού τηλεφώνου,

- 3 για επίδειξη ικανοτήτων,

- 1 για θόρυβο και

- 247 για λοιπές παραβάσεις

Επιπλέον, αφαιρέθηκαν 24 ζεύγη πινακίδων, 61 άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και 68 άδειες ικανότητας οδήγησης, ενώ μεταφέρθηκαν 9 οχήματα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η ΕΛΑΣ αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέιλορ Σουίφτ: Πώς έπεισε 35.252 άτομα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους
Παρότρυνε τους θαυμαστές της να βεβαιωθούν ότι θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ
Τέιλορ Σουίφτ: Πώς έπεισε 35.252 άτομα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους