Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Φωτιά» οι τιμές για ενοίκια - Πόσο έχουν ανέβει στις περιοχές της Θεσσαλονίκης

akinita-kastra-thessaloniki

Τιμές για 130 περιοχές σε όλη τη χώρα

Τον νέο «χάρτη» των ενοικίων, οι τιμές των οποίων για μια ακόμη φορά «σκαρφαλώνουν» δοκιμάζοντας τους πολίτες, παρουσίασε η RE/MAX Ελλάς.

Όπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα της RE/MAX, η μειωμένη προσφορά ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, η «εκρηκτική» ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με βασικό «οδοστρωτήρα» το Airbnb, και η έλλειψη νέων κατοικιών είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους τα ενοίκια παραμένουν σε αυξητική τροχιά.

Σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς, η αύξηση των τιμών ενοικίασης κατοικιών τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όσο και στην περιφέρεια ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 12%. Ειδικότερα, τα μισθώματα στην Αττική σημειώνουν αύξηση 8,6%, στη Θεσσαλονίκη 15,1% και στην περιφέρεια 12,3%.

Θετική επίδραση, ωστόσο, αναμένεται να έχει το μέτρο του διπλασιασμού του ορίου επένδυσης για απόκτηση Golden Visa, αλλά και, τυχόν, περιοριστικά μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που φημολογείται ότι μπορεί να ανακοινωθούν από τις αρχές του 2023. Με αυτό το διπλό πακέτο μέτρων εκτιμάται ότι μπορεί να μπει ένα φρένο στην επενδυτική και «τουριστική» αξιοποίηση των ακινήτων, με συνέπεια κάποια να μείνουν σε «ντόπια» χέρια και -το ευκταίο- να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα Πανεπιστήμια, περιζήτητες είναι οι γκαρσονιέρες και τα διαμερίσματα επιφάνειας 51-80 τ.μ.. ανεξαρτήτως έτους κατασκευής, με μέση τιμή ενοικίου 540 ευρώ.

Με διαφορετικές «ταχύτητες» κινούνται οι τιμές των ενοικίων στα Δυτικά και Ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οι υποψήφιοι ενοικιαστές αναζητούν ακίνητα ηλικίας έως 15 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα με το μέσο ενοίκιο να είναι 330 ευρώ. Από την άλλη στην Ανατολική πλευρά της πόλης, ο μέσος όρος ενοικίων διαμορφώνεται στα 620 ευρώ αλλά αυτό προκύπτει γιατί και τα διαμερίσματα που ζητούνται είναι μεγαλύτερου εμβαδού 81 έως 120 τετραγωνικά μέτρα ηλικίας 15-20 ετών

Όπως και στην περίπτωση της Αττικής, έτσι και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την κατάσταση του ακινήτου αλλά και διευκολύνσεις όσον αφορά τις μετακινήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιλογή και τη διαμόρφωση του ενοικίου. Οι εργασίες ανακαίνισης (90%), η ύπαρξη ασανσέρ (60%) και η θέση parking (60%) είναι τα τρία κυριότερα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές σε ένα ακίνητο.
Αυξητικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων παρατηρήθηκαν έντονα στο σύνολο των περιοχών της Θεσσαλονίκης, με αυτές που βρίσκονται Δυτικά να φτάνουν στο 16,2%.

Ακολουθεί, η Ανατολική Θεσσαλονίκη όπου οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 12,3% και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με 7,4%.

Aναλυτικά η τιμή των ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο στις περιοχές της Θεσσαλονίκης:

1.png
2.png
3.png

Πώς κινούνται τα ενοίκια στην Αττική

Σύμφωνα με τη RE/MAX, στο κέντρο της Αθήνας σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20 - 25 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ. με το μέσο μίσθωμα να ανέρχεται σε 510 ευρώ. Σ΄ αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι κατοικίες που προορίζονται για φοιτητές. Η μέση τιμή στην Αττική έφτασε στα 7,6 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτό σημαίνει ότι για ένα σπίτι 50 τετραγωνικών η μέση τιμή είναι τα 380 ευρώ, για ένα ακίνητο 75 τ.μ. τα 570 ευρώ και για 100 τετραγωνικά τα 760 ευρώ.

Οι τιμές για το κέντρο της Αθήνας:

3.png

Στη Δυτική Αττική η ζήτηση στρέφεται σε διαμερίσματα ηλικίας 15-20 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ. με το ύψος του μέσου ενοικίου να κυμαίνεται αρκετά χαμηλότερα στα 400 ευρώ:

3.png

Στον Πειραιά και τις όμορες περιοχές του, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 440 ευρώ με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε ακίνητα ηλικίας 15-20 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα:

3.png
1.png

Στα Βόρεια και τα Νότια προάστια οι μέσες τιμές των ενοικίων είναι σχεδόν διπλάσιες από τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής καθώς διαμορφώνονται στα 870 ευρώ, ενώ ζητούνται ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας από 81 έως 120 τ.μ. με τις μεζονέτες να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων:

1.png
1.png

Στην πρώτη θέση των χαρακτηριστικών που καθορίζουν τις επιλογές των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών στο σύνολο των περιοχών της Αττικής, βρίσκεται η καλή κατάσταση ενός ακινήτου, εάν δηλαδή είναι ανακαινισμένο και διαθέτει καινούργια κουφώματα (86% και 79% αντίστοιχα), ενώ καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για ενοικίαση παίζουν επίσης αν το ακίνητο διαθέτει θέση parking (64%) και αν βρίσκεται κοντά σε στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (50%).

Θετικό ήταν το πρόσημο στις τιμές των ενοικίων στο σύνολο των περιοχών της Αττικής. Στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και νότια προάστια, καταγράφηκε άνοδος σε ποσοστό 11,4%, 4,9% και 12,5% αντίστοιχα, ενώ στον Πειραιά και στη Δυτική Αττική παρουσιάστηκε αύξηση 5,7% και 11,7% αντίστοιχα.

Η περιφέρεια

Στην περιφέρεια τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονται οι υποψήφιοι ενοικιαστές είναι διαμερίσματα ηλικίας 10-15 ετών, εμβαδού από 51 έως 80 τ.μ. με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται στα 410 ευρώ. Ενδεικτικά, στον Βόλο και στην Λάρισα η μέση τιμή ενοικίασης είναι 580 και 390 ευρώ αντίστοιχα. Στο Ρέθυμνο, μεγαλύτερη ζήτηση συγκεντρώνουν διαμερίσματα εμβαδού από 81 έως 120 τ.μ. με το μέσο ενοίκιο να κυμαίνεται στα 740 ευρώ, ενώ στην Κομοτηνή θα συναντήσει κανείς τις χαμηλότερες τιμές με τις γκαρσονιέρες έως 50 τ.μ., να εκμισθώνονται κατά μέσο όρο προς 290 ευρώ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά επιλογής ενός ακινήτου στην περιφέρεια δεν διαφέρουν σημαντικά σε σύγκριση με αυτά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η ανακαίνιση παίζει το σημαντικότερο ρόλο (86%) και ακολουθούν η κατάσταση των κουφωμάτων (55%) και η θέση parking (52%).

Οι τιμές των ενοικίων στην περιφέρεια παρουσίασαν συγκριτικά με πέρυσι αύξηση της τάξεως του 12,3%. Ενδεικτικά, στις Σέρρες οι τιμές ενοικιάσεων αυξήθηκαν κατά 11,6%, στην Καλαμάτα 13,2% και στην Λάρισα 9,1%. Αντίθετα στην Κομοτηνή σημειώθηκε μείωση 3,3%.

3.png
3.png
3.png

Πηγή: iefimerida

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ