Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τοκογλύφοι χρυσοί κληρονόμοι - Απειλές και απαγωγές με θύματα νέους

Οι τοκογλύφοι είναι ηλικίας από 20 έως 30 ετών, όλοι κάτοικοι Πανοράματος

Δύο γιοι μεγαλογιατρών, μαζί με τον γιο ενός κατασκευαστή και το γιο ενός απόστρατου στελέχους της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελούν τα βασικά μέλη της συμμορίας  των νεαρών τοκογλύφων  που δρούσε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Εφαρμόζοντας τις αδίστακτες μεθόδους του σκληρού οργανωμένου εγκλήματος και με σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο, εκμεταλλεύονταν συνομηλίκους τους δανείζοντάς τους χρηματικά ποσά με υπέρογκους τόκους και εκβίαζαν για την επιστροφή τους με απειλές, βία ακόμη και απαγωγές. Οι τοκογλύφοι είναι ηλικίας από 20 έως 30 ετών, όλοι κάτοικοι Πανοράματος Θεσσαλονίκης και απαλλαγμένοι από οικονομικού τύπου άγχη - φυσικά λόγω της οικονομικής επιφάνειας των γονέων τους. Εν ολίγοις περνούσαν ζωή χαρισάμενη, επιδεικνύοντας τις πολυτέλειες και τη χλιδή της καθημερινότητάς τους μέσα από τα social media, ποζάροντας αυτάρεσκα μέσα σε πανάκριβα αυτοκίνητα, βίλες στη Μύκονο και κάνοντας «ζημιές» από τα καλύτερα τραπέζια των νυχτερινών κέντρων.

Οι νεαροί τοκογλύφοι σπούδαζαν, π.χ., Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο, κάποιοι ήταν απόφοιτοι ιδιωτικών κολεγίων, έκαναν χλιδάτες διακοπές σε κοσμοπολίτικα μέρη, ξόδευαν χιλιάδες ευρώ στα καλά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, όπου τους συμπεριφέρονταν σαν να ήταν ευυπόληπτοι μεγαλοπαράγοντες. Ενα στοιχείο που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι, σε αντίθεση με το νεαρό της ηλικίας και την κατ’ ανάγκην περιορισμένη εμπειρία τους, οι τοκογλύφοι του Πανοράματος λειτουργούσαν σαν πολύπειροι στη «δουλειά» και, βέβαια, σαν πωρωμένοι εκβιαστές. Δεν δίσταζαν, δηλαδή, να βάλουν κυριολεκτικά το μαχαίρι στον λαιμό του δανειζόμενου ή ακόμη και την κάννη του όπλου τους στο κεφάλι τού εκάστοτε θύματος. Αν δεν πληρώνονταν στην ώρα τους, οι τοκογλύφοι διπλασίαζαν και τριπλασίαζαν το χρέος, έστελναν απειλητικά μηνύματα μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών ή έστηναν καρτέρι κάτω από το σπίτι του θύματος.

Στην περίπτωση, δε, που καμία άλλη μέθοδος δεν λειτουργούσε, έθεταν σε λειτουργία το πιο ισχυρό μέσο πίεσης για να εισπράξουν τα οφειλόμενα: την απειλή της απαγωγής. Συνήθως αυτή ήταν μια «βόλτα τρόμου» στην Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, η οποία συνήθως κατέληγε σε απόμερα και σκοτεινά σημεία της πόλης. Εκεί συνεχιζόταν ο εκφοβισμός του δανειζόμενου με τη μέγιστη δυνατή πίεση: με το πιστόλι στον κρόταφο τον πίεζαν να αποπληρώσει εδώ και τώρα το χρέος του, θέτοντάς του ασφυκτικές προθεσμίες.

Ενα από τα θύματα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το πώς στήθηκε το σχέδιο εκβίασης και απαγωγής του από τη συμμορία των τοκογλύφων του Πανοράματος. Πρόκειται για άτομο που από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και σήμερα ασχολείται με τις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων. Τον Ιούνιο του 2022, λόγω μιας οικονομικής στενότητας που αντιμετώπιζε τότε, χρειάστηκε επειγόντως 1.000 ευρώ. Προσπάθησε να βρει το ποσό μέσω γνωστών και φίλων χωρίς επιτυχία, ώσπου, κάποιος φίλος του, αρκετά γνωστός στον χώρο της νύχτας, ως θαμώνας των καλύτερων κέντρων διασκέδασης της Θεσσαλονίκης, τον έφερε σε επαφή με έναν 21χρονο που διαμένει στο Πανόραμα και η οικογένειά του ασχολείται με οικοδομικές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι και το πρόσωπο που μεσολάβησε για να έρθουν σε επαφή οι δυο παραπάνω νεαροί, θεωρείται «υπεράνω πάσης υποψίας».

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον γιο μεγαλογιατρού ο οποίος σπουδάζει στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης ελληνικού πανεπιστημίου. Το ραντεβού του θύματος με τον 21 ετών γιο του κατασκευαστή πραγματοποιήθηκε κατά τις βραδινές ώρες της 24ης Ιουνίου 2022. Παρόν ήταν και ένα ακόμη άτομο, τα στοιχεία του οποίου δεν γνώριζε το θύμα. Εκεί ο γιος του κατασκευαστή συμφώνησε να δανείσει τα 1.000 ευρώ, αλλά με τον τοκογλυφικό όρο να του επιστραφούν σε διάστημα 20 ημερών 3.000 ευρώ. Αυτή ήταν και η πάγια απαίτηση των μελών της συμμορίας του Πανοράματος προς όποιον τους προσέγγιζε για δανεισμό.

Το θύμα, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας του, συμφώνησε να πάρει τα χρήματα. Κατόπιν, κατά το χρονικό διάστημα από 24/6/2022 έως και περίπου 26/7/2022, αποπλήρωσε σταδιακά το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ σε δόσεις, με καταθέσεις σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό, με δικαιούχο τον γιο του κατασκευαστή. Παράλληλα, υπήρξαν επιπλέον κατ’ ιδίαν συναντήσεις σε διάφορα σημεία της πόλης προκειμένου να υπενθυμίζεται στο θύμα ότι χρωστά και πρέπει να εξοφλήσει.

Στις αρχές Αυγούστου του 2022 το θύμα συναντήθηκε ξανά με τον γιο του κατασκευαστή στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και δανείστηκε εκ νέου το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ. Η απαίτηση αυτή τη φορά από τον τοκογλύφο ήταν να του επιστραφούν εντός περίπου ένα μήνα (ως τις 5/9/2022) τα διπλάσια, δηλαδή 4.000 ευρώ. Το θύμα ζήτησε παράταση για το διάστημα της αποπληρωμής, κάτι που ο δανειστής αρνήθηκε.
Στις 15/8/2022 ο τοκογλύφος ζήτησε από τον δανειζόμενο να του δώσει πίσω τα 2.000 ευρώ, εκείνος όμως απάντησε ότι δεν είχε αυτή τη δυνατότητα. Τέσσερις μέρες αργότερα, είπε σε τηλεφωνική συνδιάλεξη ότι θα μπορούσε να βρει 500 ευρώ. Ετσι, οι δύο νεαροί βρέθηκαν στην Πλατεία της Θέρμης Θεσσαλονίκης, όπου τελικά, το θύμα έδωσε στον δανειστή του 450 ευρώ, δηλαδή όσα είχε καταφέρει να μαζέψει έως εκείνη τη στιγμή.

Τότε όμως ο τοκογλύφος έδειξε μέχρι πού μπορούσε να φτάσει. Το θύμα έμαθε, εμβρόντητο, ότι το χρέος του είχε διογκωθεί. Μέχρι την αρχική προθεσμία της 5ης Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να επιστρέψει στον δανειστή το αρχικώς συμφωνηθέν ποσό των 4.000 ευρώ, συν τα 2.000 ευρώ που δεν κατάφερε να μαζέψει, συν τα 50 ευρώ που δεν είχε φέρει τη μέρα που συναντήθηκαν. Συνολικά χρωστούσε πλέον 6.050 ευρώ. Ο νεαρός και θρασύτατος τοκογλύφος κατέστησε σαφές ότι ανά πάσα στιγμή θα έχανε την υπομονή του σημαδεύοντας το θύμα με ένα πιστόλι και λέγοντάς του ότι οι δυο τους θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα αν δεν έπαιρνε πίσω τα λεφτά του.

Όσο οι μέρες περνούσαν τόσο μεγάλωνε και το χρέος του θύματος προς τους νεαρούς τοκογλύφους. Ο γιος του μεγαλογιατρού και ο γιος του κατασκευαστή είχαν ανεβάσει την απαίτησή τους στα 7.800 ευρώ. Ο πρώτος μέσω μηνυμάτων στην ηλεκτρονική εφαρμογή Telegram απειλούσε το θύμα λέγοντάς του συγκεκριμένα «Ξέρω πού μένεις» και άλλα παρόμοια. Οι τοκογλύφοι ανέβασαν κι άλλο το χρέος του θύματος φτάνοντας να του ζητούν 8.150 ευρώ!

Η απαγωγή

Κι ενώ το θύμα ζούσε με τον τρόμο μήπως πέσει στα χέρια της συμμορίας των τοκογλύφων του Πανοράματος, αυτό τελικά συνέβη στις 8/9/2022, περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Το θύμα επέστρεφε στο σπίτι του και μόλις βγήκε από το αυτοκίνητό του ξαφνικά πετάχτηκαν μπροστά του ο γιος του κατασκευαστή κι ένας 24χρονος. Οι δύο αυτοί νεαροί οδήγησαν το θύμα σε παρακείμενο δρόμο, όπου ο πρώτος τον χαστούκισε, ενώ αμφότεροι τον εγκλώβισαν με λαβές και τον οδήγησαν παρά τη θέλησή του σε ένα Ι.Χ. μάρκας Volvo, οδηγός του οποίου ήταν ένας 25χρονος, κάτοικος Πανοράματος, γιος απόστρατου της Αεροπορίας.

Στη συνέχεια, μέσω της Περιφερειακής, κινήθηκαν προς την ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και στάθμευσαν σε έναν απόμερο χωματόδρομο. Εκεί ο γιος του κατασκευαστή χαστούκισε τρεις φορές στο πρόσωπο το θύμα και στη συνέχεια έβγαλε από τη ζώνη του ένα πιστόλι, το οποίο έστρεψε προς το πρόσωπο του παθόντα. Το θύμα τότε πίστεψε ότι αυτό θα ήταν το τέλος του. Τρομοκρατημένος και πανικόβλητος, άκουγε ανήμπορος τον 20χρονο γιο του κατασκευαστή να τον απειλεί ότι θα τον σκοτώσει, απαιτώντας την άμεση καταβολή του ποσού των 1.500 ευρώ και άλλα 5.000 ευρώ μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας. Συγκεκριμένα του είπε ότι αν δεν τα φέρει έως τις 3 το μεσημέρι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Οι νεαροί δράστες επέστρεψαν το θύμα τους στο σπίτι του στις 03.20 και απαίτησαν από τον ίδιο να τους παραδώσει το κλειδί του αυτοκινήτου του, μαρκας Audi, μοντέλο Α4, ως εγγύηση για το προαναφερόμενο χρέος. Ηθελαν να του αποσπάσουν το όχημα του, κάτι που όμως δεν κατάφεραν καθότι ήταν ακινητοποιημένο λόγω βλάβης.

Πώς τους συνέλαβαν

Το θύμα, όντας σε απελπιστική κατάσταση, ενημέρωσε τους γονείς του. Εκείνοι προσέφυγαν στις αστυνομικές αρχές και συγκεκριμένα στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας. Το θύμα συμφώνησε να πάρει προσημειωμένα χρήματα (3.000 ευρώ) και σε προκαθορισμένη συνάντηση ήρθε σε επαφή με τον γιο του κατασκευαστή και έναν 30χρονο που τυγχάνει κι αυτός να είναι γιος γνωστού γιατρού της Θεσσαλονίκης.

Μόλις οι δύο νεαροί εκβιαστές πήραν τα προσημειωμένα χρήματα στα χέρια τους επενέβησαν οι άνδρες της Δίωξης Εγκλημάτων και τους συνέλαβαν. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους για τους νεαρούς τοκογλύφους που, όπως όλοι οι σκληροί κακοποιοί, φέρονταν με το χαρακτηριστικό θράσος του αλαζόνα κακοποιού, του ανθρώπου που είναι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί -πόσο μάλλον να συλληφθεί- ποτέ. Μάλιστα στο σπίτι του ενός εντοπίστηκε κοκαΐνη, μια ζυγαριά ακριβείας, φυσίγγια πυροβόλου όπλου καθώς και φυσίγγια πολεμικού όπλου.

Τώρα οι γονείς των συλληφθέντων προσέλαβαν μερικούς από τους πιο γνωστούς δικηγόρους της πόλης, με χρόνια πείρας στον τομέα του Ποινικού Δικαίου, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Στέφανος Τσάκος, Δημήτρης Σαρρής και η συνάδελφός τους Ανθούλα Ανάσογλου, η οποία εκπροσωπεί τον γιο του απόστρατου στελέχους της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι δικηγόροι των μελών της συμμορίας θα ισχυριστούν ότι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον τους αφορά σε γεγονότα που δεν έγιναν ποτέ και αποτελούν αποκύημα της φαντασίας του παθόντα. Πως πρόκειται για προσωπικές διαφορές δύο νέων ανθρώπων στις οποίες μπλέχτηκαν άθελά τους τρίτα πρόσωπα και δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες που τους προσάπτουν. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο εντολέας μου δεν έκανε τίποτα το επιλήψιμο, καθώς δεν γνώριζε τις προσωπικές διαφορές που είχε ο παθών με έτερο φίλο του», υπογράμμισε η συνήγορος του γιου του απόστρατου στελέχους της Πολεμικής Αεροπορίας Ανθούλα Ανάσογλου.

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Ένιωσα τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα» - Η στιγμή της επίθεσης (VIDEO)
Ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικάνων ο 20χρονος δράστης της επίθεσης, Τόμας Μάθιου Κρουκς - Έπεσε ακαριαία νεκρός
Ντόναλντ Τραμπ: «Ένιωσα τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα» - Η στιγμή της επίθεσης (VIDEO)