Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έρχονται αυξήσεις σε σπίτια, ενοίκια – Τι ισχύει τα δάνεια «Σπίτι Μου»

Δυσεύρετα τα ακίνητα στην πόλη μας και αυτό εκτοξεύει τις τιμές τους

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Την ελπίδα να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι θα έχουν νέοι έως 39 ετών μέσα από τα πρόγραμμα «Σπίτι μου». Χθες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έδωσε στη δημοσιότητα Οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για το νομοσχέδιο αναφορικά με τη νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, εξειδικεύοντας τις δράσεις στεγαστικής πολιτικής.

Πόσο όμως θα επηρεάσει στην Αγορά ακινήτων το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Πόσο εν τέλει θα βοηθήσει; Και πόσο θα ωφεληθούν οι νέοι της πόλης μας για να αποκτήσουν μια δική τους στέγη;

Μιλήσαμε με τον πιστοποιημένο εκτιμητή κ. Κώστα Γεωργάκο μεσίτη στο «Parthenon Real Estate - Georgakos Properties» και Πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης ο οποίος σχολίασε πως «πρόκειται για μια καλή σκέψη όμως έρχεται σε μια Αγορά που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα».

Και εξήγησε ότι «στην Αγορά ακινήτων υπάρχει ήδη έλλειψη τόσο για τις ενοικιάσεις όσο και για τις πωλήσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση τιμών τόσο στα ενοίκια όσο και στις πωλήσεις σπιτιών. Μιλάμε για αυξήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Σκεφτείτε ότι δεν δικαιολογείται ένα ανακαινισμένο να πωλείται σε τιμές που να είναι κοντά σε αυτές με ένα καινούριο σπίτι. Το πρόγραμμα που προανήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και που όλα δείχνουν ότι οδεύει προς υλοποίηση, έρχεται σε μια αγορά η οποία δεν έχει διαθέσιμα ακίνητα. Και βάζει στο παιχνίδι άλλους 10.000 αιτούντες. Αυτό μόνο κακό μπορεί να κάνει. Θα δούμε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των σπιτιών, που θα ξεπεράσουν τις ήδη αυξημένες τιμές που υπάρχουν τώρα. Και με τα κριτήρια που έχουν στο πρόγραμμα μπει δεν θα μπορεί κανείς να βρει σπίτι. Η ημερομηνία κατασκευής βάζει εμπόδια. Θα έπρεπε να αφορά και σε νεόδμητα και να βοηθάει τους νέους με το δάνειο που θα πάρουν να απορροφηθεί ένα κομμάτι του αυξημένου κόστους από τις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών».

Γιατί δεν υπάρχουν ακίνητα

Ο κ Γεωργάκος σχολίασε στο «ΤyposThes» πως το πρόβλημα με την έλλειψη ακινήτων έχει σχηματιστεί από μια σειρά από παράγοντες: «Εδώ και 10-12 χρόνια έχουμε ελάχιστη ανοικοδόμηση. Περισσότερα από 700.000 ακίνητα έχουν έρθει στην ιδιοκτησία τραπεζών, funds και services. Επίσης λόγω της πανδημίας υπήρξαν αλλαγές στις προτιμήσεις των ενοικιαστών σχετικά με τον αστικό ιστό και τέλος μειώθηκε κατά 11% η ιδιοκατοίκηση. Έχουμε δηλαδή ιδιοκτήτες σπιτιών που πήγαν στο ενοίκιο».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ειδικά για την πόλη μας η βραχυχρόνια μίσθωση δεν επηρεάζει την εικόνα της Αγοράς στο κομμάτι των μισθώσεων και αγορών, καθώς πρόκειται, ειδικά για την περιοχή του κέντρου, για πρώην βιοτεχνικούς χώρους ή χώρους γραφείων που γίνονται σπίτια.

Ο κ. Γεωργάκος εκτίμησε πως η πολιτεία προωθεί το νέο πρόγραμμα για τα σπίτια στους νέους για να βοηθήσει τράπεζες και funds που έχουν στην ιδιοκτησία τους μεγάλο αριθμό ακινήτων.

«Σχεδίασαν αυτό το πρόγραμμα για να ξεπουλήσουν οι τράπεζες και τα funds τον μεγάλο αριθμό ακινήτων που διαθέτουν. Όμως αυτοί οι “ιδιοκτήτες” δεν είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν. Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία τόσο στις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και από πλευράς κράτους. Σκεφτείτε πως για από την στιγμή που θα κατατεθεί η πρόταση ενδιαφέροντος μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να εγκριθεί το δάνειο και πολλά έγγραφα που θα πρέπει να προσκομιστούν. Κι αν πανελλαδικά υπάρχει η εκτίμηση ότι θα ωφεληθούν περί τις 10000 πολίτες, στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός ανέρχεται στους 1000-1300. Και αυτή την στιγμή αν ψάξει κανείς δεν θα βρει περισσότερα από 700 διαθέσιμα ακίνητα στην πόλη. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι θα υπάρξουν δυσκολίες…», σημείωσε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ