Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Χριστουγεννιάτικο δέντρο από 7/12 – Τα 2 «χωριά», με 69 ξύλινα σπιτάκια

Με τρία μέτρα θα εορταστούν τα φετινά Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη – Οι ανακοινώσεις του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα

Χαμηλότερη κατά 58% σε σχέση με το 2021 θα είναι φέτος η ενεργειακή κατανάλωση για τον εορταστικό φωτισμό της πόλης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Ζέρβας επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του φετινού σχεδιασμού για τα Χριστούγεννα ελήφθησαν μέτρα, ώστε να υπάρξει σημαντικός περιορισμός στην κατανάλωση ενέργειας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει την πόλη σκοτεινή, αστόλιστη και μουντή.

Για να πετύχει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας κατά την εορταστική περίοδο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Ζέρβας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει μεταξύ άλλων σε τρεις κινήσεις:

  1. Το άναμμα του εορταστικού διακόσμου της πόλης θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου κι όχι στο τέλος Νοεμβρίου.
  2. Ο εορταστικός διάκοσμος θα σβήνει στη 1.00 τα ξημερώματα με τη χρήση ειδικών έξυπνων συστημάτων φωτισμού.
  3. Ο φωτισμός θα είναι τύπου led.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο φετινός εορταστικός διάκοσμος αντιστοιχεί σε KWh στο 2,4% της μηνιαίας κατανάλωσης του δημοτικού φωτισμού και στο 0,2% της ετήσιας.

Στο μεταξύ, στα σχέδια του Δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται η λειτουργία δύο χριστουγεννιάτικων αγορών. Η πρώτη αγορά σχεδιάζεται να λειτουργήσει κάτω από την Αρχαία Αγορά και η δεύτερη στο πάρκο της ΧΑΝΘ.

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη την περίοδο των γιορτών σε προορισμό για επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, να την ομορφύνουμε, να προσδώσουμε εκείνη την εορταστική ατμόσφαιρα που αναλογεί σε μια πόλη με φιλοδοξία, αισιοδοξία, σε μια δυναμική ευρωπαϊκή πόλη», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Με 69 ξύλινα σπιτάκια τα χριστουγεννιάτικα «χωριά»

Στον πρώτο χώρο μπορούν να τοποθετηθούν έως 30 οικίσκοι ή πάγκοι, και στον δεύτερο χώρο έως 39 οικίσκοι ή πάγκοι. Στα ξύλινα σπιτάκια που θα στηθούν οι επιχειρηματίες θα μπορούν να πωλούν φαγητά, γλυκά, ζεστά ροφήματα και κρασί, χριστουγεννιάτικα είδη διακόσμησης και στολίδια. Στα περίπτερα θα πωλούνται επίσης αγροτικά προϊόντα όπως καρύδια, κάστανα, όσπρια, ξηροί καρποί, κρασιά, όπως και άνθη, καλλωπιστικά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, προϊόντα οικοτεχνίας, ζαχαρώδη, κοσμήματα, παιχνίδια, βιβλία. «Οργανωμένα, με ευρωπαϊκά πρότυπα και πρακτικές πάμε να αναδείξουμε δύο σημεία της πόλης, στην Αρχαία Αγορά και στο Πάρκο της ΧΑΝΘ. Οι καλές χρήσεις, διώχνουν τις κακές», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Ζέρβας: Παγώνουν τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το νέο έτος

Πάγωμα των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το νέο έτος εισηγήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε στην κεντρική τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η απόφαση αυτή μέσα στο δύσκολο οικονομικά περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί συνολικά για τους ΟΤΑ, δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη. «Εντάσσεται στη λογική που υπηρετούμε από την πρώτη ημέρα: πρώτα ο πολίτης, πρώτα ο δημότης, πρώτα η πραγματική οικονομία και οι δουλειές των ανθρώπων», τόνισε ο κ. Ζέρβας, υπενθυμίζοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει το επιχειρείν στην πράξη, καθώς, πέραν των μηδενικών αυξήσεων φέτος και των μειώσεων κατά 5% πέρυσι στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, προχωρά και σε σειρά διευκολύνσεων και εκπτώσεων.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εξάλλου, υπενθύμισε ότι τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού έχουν μειωθεί στην τριετία κατά 30% οριζόντια για όλους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΚΑΝ: Καμία ενημέρωση για θετικό δείγμα ντόπινγκ από Έλληνα διεθνή
Σε περίπτωση που βρεθεί τέτοιο δείγμα, η Αρχή Διαχείρισης των Αποτελεσμάτων είναι υποχρεωμένη να κοινοποιήσει το αποτέλεσμα αναφέρεται σε ανακοίνωση
ΕΟΚΑΝ: Καμία ενημέρωση για θετικό δείγμα ντόπινγκ από Έλληνα διεθνή