Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τέλος για ιστορικό χώρο «φάντασμα» - Πως θα αποκτήσει νέα «ζωή»

Ο δήμος Θεσσαλονίκης καλεί πολίτες και κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στις διαδικασίες διαμόρφωσης προτάσεων σχεδιασμού του χώρου

*Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Δεύτερη «ζωή» σε έναν ακόμη χώρο «φάντασμα» της πόλης, στο συγκρότημα της πρώην «Εταιρίας Τροχιοδρόμων και Ηλεκτροφωτισμού» στο Ντεπώ Θεσσαλονίκης επιδιώκει να δώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής, μέσα από μια διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ευρώπη, ωστόσο εφαρμόζεται τώρα για πρώτη φορά στο δήμο σε τέτοιο μέγεθος.

«Πρόκειται για μια πρωτοπορία που εισάγουμε για να δούμε τι χρήσεις επιθυμεί ο κόσμος, ώστε να ενταχθούν ως προδιαγραφές στον διαγωνισμό που θα γίνει», τόνισε μιλώντας στο «ΤyposThes» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Μάκης.

Ειδικότερα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων για την αποκατάσταση και επανάχρηση του ιστορικού  αυτού συγκροτήματος του παλαιού αμαξοστασίου των τραμ,, ο οποίος σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να έχει «βγει στον αέρα» μέσα στους επόμενους τέσσερις με πέντε μήνες. «Θα γίνει διεθνής διαγωνισμός, με τη συμμετοχή γραφείων από όλη την Ευρώπη», όπως λέει ο κ. Κυριζίδης.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των κτιρίων του συγκροτήματος χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία το 1994 με απόφαση Υπουργού Πολιτισμού.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως ιδιοκτήτης του ακινήτου επιθυμεί να αξιοποιήσει το διατηρητέο συγκρότημα με τον περιβάλλοντα χώρο του για κοινωφελείς και πολιτιστικές χρήσεις, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ευρύτερης περιοχής της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας. Επιθυμία του Δήμου είναι η συμμετοχή των κατοίκων της Ε’ ΔΚ στην επιλογή των χρήσεων εντός του χώρου του διατηρητέου συγκροτήματος και τη διαμόρφωση ενός κτιριολογικού προγράμματος για την αξιοποίησή του, στο πλαίσιο των προκαταρκτικών ενεργειών για την εν συνεχεία διενέργεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Έρευνα και εργαστήρια

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και η Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία έχει καλέσει τους πολίτες και κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν σε έρευνα μέσω ερωτηματολογίου και σε διαδικασίες διαμόρφωσης προτάσεων σχεδιασμού του χώρου.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού: α. ένα κλειστό εργαστήριο με τη σχολική κοινότητα του 14ου Γυμνασίου και 14ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης και β. ένα ανοιχτό εργαστήριο με τη συμμετοχή κατοίκων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, ομάδων πολιτών, ενδιαφερόμενων συλλόγων, τοπικών επιχειρήσεων κτλ.

Τα δύο εργαστήρια στοχεύουν αφενός στο να ενημερώσουν για την προγραμματισμένη προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αποκατάσταση του διατηρητέου συγκροτήματος του Ντεπώ και αφετέρου στο να εμπλέξουν τους πολίτες και κατοίκους της περιοχής στις διαδικασίες σχεδιασμού του χώρου. Οι πολίτες θα κληθούν να συμμετέχουν σε συλλογικές διαδικασίες, μέσα στις οποίες θα διατυπώσουν τις απόψεις και προτάσεις τους, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση του κτιριολογικού προγράμματος για την αποκατάσταση του συγκροτήματος.

Οι εγγραφή στα εργαστήρια μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω ηλεκτρονικής φόρμας μέσω της ιστοσελίδας του δήμου, είτε στη γραμματεία του Βαφοπουλείου.

Θα δοθεί προτεραιότητα σε πολίτες, εκπροσώπους συλλόγων, ομάδων, φορέων και επιχειρήσεις που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή της 5ης Δημοτικής Κοινότητας. 

Οι εγγραφές θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 17/11/2022 και ώρα 18:00.

Στο πλαίσιο του ερωτηματολογίου οι πολίτες καλούνται να αναφέρουν τι θα ήθελαν να προβλεφθεί στις μελλοντικές χρήσεις του παλιού αμαξοστασίου Ντεπώ μετά την ανάπλασή του. Ειδικότερα, καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των παρακάτω:

α. Χώροι εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο.) β. Βρεφονηπιακοί, Παιδικοί και Βρεφικοί Σταθμοί γ. Μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις - δημοτικό γυμναστήριο δ. Πολιτιστικοί χώροι (βιβλιοθήκη, ωδείο, θέατρο, αίθουσα προβολών/διαλέξεων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για συνεύρεση κοινού/δια βίου μάθηση κτλ.) ε. Θερινό σινεμά στ. Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, υπηρεσίες Δήμου κ.α. ζ. Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) η. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) θ. Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) ι. Φροντίδα κακοποιημένων ατόμων ια. Χώροι στάθμευσης ιβ. Ποιοτικοί κοινόχρηστοι χώροι.

«Όλα όσα συμπεριλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο αποτελούν πιθανές χρήσεις και μπορούν να γίνουν, υπάρχει μεγάλος χώρος», τονίζει ο κ. Κυριζίδης, σημειώνοντας ότι στο τέλος θα ληφθεί σοβαρά υπόψη η άποψη των πολιτών, αφού γι αυτούς γίνεται η ανάπλαση, αλλά και της αρμόδιας υπηρεσίας.

Τι είναι ο συμμετοχικός σχεδιασμός

Ο συμμετοχικός σχεδιασμός (participatory planning) είναι μία σύγχρονη προσέγγιση στο σχεδιασμό ενεργών και βιώσιμων πόλεων και στοχεύει να καταστήσει το κοινό συμμέτοχο στον αστικό σχεδιασμό, μέσα από μια διαδικασία εύκολα προσβάσιμη και διασκεδαστική.  Θεμελιώνεται στην πεποίθηση ότι τα βέλτιστα αποτελέσματα σχεδιασμού μπορούν να ανακύψουν μόνο μέσα από τη στενή συνεργασία της τοπικής κοινωνίας με τους ειδικούς.  Πρόκειται για μία ευρέως διαδεδομένη πρακτική διεθνώς, που όμως στη χώρα μας δεν έχει ακόμα γίνει αποδεκτή, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.  Μέσα από το συμμετοχικό σχεδιασμό οι πολίτες εμπλέκονται άμεσα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας σχεδιασμού και για την πραγματοποίησή του έχουν αναπτυχθεί ειδικά εργαλεία και τεχνικές, στα οποία υπάρχει πλέον η απαραίτητη εξειδίκευση.

Ανακαινίσεις παιδικών χαρών

Στο μεταξύ, ανοίγει εντός του τρέχοντος μήνα η ανακαινισμένη πλέον παιδική χαρά στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στην οποία τον περασμένο Μάιο είχε συμβεί το ατύχημα με το 8χρονο κορίτσι.

Η παιδική χαρά παρέμενε έκτοτε κλειστή, ωστόσο όπως είπε ο κ. Κυριζίδης, πλέον ανακαινίσθηκε πλήρως, τοποθετήθηκε ειδικό δάπεδο και έγινε αλλαγή όλων των παιχνιδιών και εκτιμάται ότι θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο. Αυτή είναι η πέμπτη παιδική χαρά που ανακαινίζεται και ακόμη μία θα ολοκληρωθεί επίσης μέσα στον Νοέμβριο. Συνολικά ο δήμος έχει δρομολογήσει την ανακαίνιση 25 παιδικών χαρών.

Αλλάζουν όλα τα φώτα στο δήμο

Με χρονοδιακόπτες και led φωτισμό θα στολιστεί φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης για τα Χριστούγεννα , στον πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ ο δήμος με έναν πολύ μεγάλο διαγωνισμό πρόκειται να αλλάξει όλα τα φωτιστικά στο δήμο με led, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση στο 70-80% περίπου, σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη. «Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο 18 εκατ. ευρώ», όπως τόνισε. Ο διαγωνισμός βρίσκεται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εκτιμάται ότι σε ένα μήνα θα έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο και μέσα στον επόμενο 6μηνο θα αντικατασταθούν όλα τα φώτα στους δρόμους του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη