Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε πλειστηριασμό οι Μύλοι Αλλατίνη - Ανοίγει ο δρόμος για εκμετάλλευση

Η ALL Investments κατέχει σήμερα το 50%

Το εναπομείναν 50% των Μύλων Αλλατίνη, του μεγάλου βιομηχανικού συγκροτήματος στην ανατολική Θεσσαλονίκη το οποίο εδώ και περίπου 40 χρόνια ρημάζει υπό το βάρος της εγκατάλειψης και της παρακμής, αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στους πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν αυτή την εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής παραμένει ερωτηματικό εάν ο όμιλος Φάις  θα ενδιαφερθεί για την απόκτηση ολόκληρου του ακινήτου καθώς έχει επιλέξει να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο συγκεντρώνει αρκετά μεγάλες πιθανότητες για να αναδειχθεί πλειοδότης στον πλειστηριασμό που έχει δρομολογηθεί την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και αφορά στο 50% του πρώην εργοστασίου των Μύλων Αλλατινή, το οποίο βγαίνει με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει τεθεί στα  3.204.500 ευρώ. 

Η ALL Investments κατέχει σήμερα το 50%

Πρόκειται για το τελευταίο κομμάτι του παζλ, το οποίο εφόσον συμπληρωθεί αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου με τις χαρακτηριστικές κόκκινες καμινάδες. Θυμίζουμε ότι στις 7 Σεπτεμβρίου κατακυρώθηκε στην εταιρεία ALL Επενδύσεις Ακινήτων ΙΚΕ (ALL Investments Akiniton), η οποία φέρεται να συνδέεται με μια ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός επιχειρηματίας Σαμ Φάις έναντι του ποσού των 1.508.001 ευρώ, δηλαδή μόλις 1 ευρώ παραπάνω σε σχέση με την τιμή εκκίνησης. γεγονός που καταδεικνύει ότι υπήρξε μόνο ένας ενδιαφερόμενος. Η ίδια εταιρεία πριν περίπου ενάμιση χρόνο είχε αποκτήσει το το άλλο 25% του συγκεκριμένου βιομηχανικού ακινήτου από την Alpha Αστικά Ακίνητα, μια κίνηση, που δημιούργησε νέες ελπίδες για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, οι οποίες από τη δεκαετία του 1980 που σταμάτησαν να λειτουργούν, έχουν βυθιστεί στην φθορά του χρόνου. 

Η στάση του ομίλου Φάις 

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα η η ALL Επενδύσεις Ακινήτων ΙΚΕ κατέχει πλέον το 50% του διατηρητέου οικοδομήματος. Από την πλευρά του, ο όμιλος Φάις, σε επικοινωνία που είχε το Capital.gr, απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. ότι ο όμιλος Φάις έχει προχωρήσει σε σημαντικές τοποθετήσεις στην συμπρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια με σημείο εκκίνησης την επένδυση στο εκπτωτικό κέντρο One Salonica πριν από 8 έτη για να ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο η απόκτηση του 55% της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο μετά από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία αποκαθίσταται και αναμορφώνεται από την Στοά Μοδιάνο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το τελικό σχήμα των επενδυτών, στο οποίο θα καταλήξει το διατηρητέο ακίνητο των Μύλων Αλλατίνη, είναι σίγουρο ότι θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αναγεννηθούν οι εν λόγω εγκαταστάσεις, οι οποίες λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης εμφανίζουν εκτεταμένες καταστροφές. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της τότε εποχής. 

Το βέλτιστο σχέδιο αξιοποίησης 

Το ακίνητο περιλάμβανε αρχικά 35 κτίσματα (διατηρητέα και μη) συνολικής επιφάνειας 18.291,52τ.μ., εκ των οποίων μη διατηρητέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 3.747,98τ.μ. κατεδαφίστηκαν το 2003. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης το σενάριο βέλτιστης αξιοποίησης που υιοθετείται αφορά την πλήρη ανακατασκευή του συνόλου των υφιστάμενων κτιρίων (διατηρητέων και μη) και μόνο, λόγω του γεγονότος ότι το ακίνητο παραμένει πολεοδομικά αρρύθμιστος χώρος και οι όποιες προσπάθειες προσθήκης νέων κτιρίων κατά το παρελθόν δεν τελεσφόρησαν. 

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εργασίες ανακατασκευής όλων των κτιρίων πλην της καμινάδας. Με βάση τις επικρατούσες χρήσεις στην ευρύτερη περιοχή που εντοπίζεται το βιομηχανικό ακίνητο, τα ισόγεια των κτιρίων θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταστήματα με ιδανικότερο σενάριο τη δημιουργία χώρων εστίασης και καφέ λόγω της μη άμεσης προβολής τους σε οδό και του μεγάλου περιβάλλοντα χώρου ενώ οι όροφοι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε διαμερίσματα. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κόστος ανακατασκευής, το οποίο θα είναι υψηλότερο καθώς οι εργασίες αφορούν κατά κύριο λόγο σε διατηρητέα κτίρια, τα οποία εμφανίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες σε σχέση με τα συμβατικά.  

Πηγή: capital.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το «κρυφό» βίντεο που δονεί τη Pfizer – Μεταλλάξεις covid για να πουλάει εμβόλια;
Η εταιρεία απάντησε έμμεσα χωρίς να αναφέρεται στο βίντεο – Διφορούμενες οι πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ, τι ισχύει με το δήθεν στέλεχος της...
Το «κρυφό» βίντεο που δονεί τη Pfizer – Μεταλλάξεις covid για να πουλάει εμβόλια;