Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Βαλκάνιοι «κυνηγούν» ακίνητα που φτάνουν και το 1 εκατ. ευρώ

Θέματα real estate, τουρισμού, υποδομών και μεταφορών θα συζητηθούν στο 3ο Φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνο-σερβικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και μάλιστα για ακίνητα με τιμές που ξεκινούν από 150.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και το 1 εκατ. ευρώ επιδεικνύουν πλέον Βαλκάνιοι γείτονές μας, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Σκοπιανοί και Σέρβοι. Παράλληλα, εκφράζεται και επιχειρηματικό ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων Βαλκανικών χωρών να εισέλθουν στη χώρα μας.

Τα παραπάνω επεσήμανε σήμερα ο κ. Κώστας Γεωργάκος, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Georgakos Parthenon Real Estate και πρόεδρος του Ελληνο-σερβικού επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 3ο Φόρουμ που διοργανώνει το Επιμελητήριο μαζί με το Δήμο Πρέβεζας και το Επιμελητήριο Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου (12.00-18.00) στο συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia.

Στο φόρουμ στο οποίο θα συμμετέχουν τόσο εκπρόσωποι της αγοράς όσο και του επιστημονικού κόσμου αλλά και εκπρόσωποι φορέων από  Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Σερβία, θα αναδειχθούν τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον Τουρισμό, το Real Estate, τις μεταφορές και τις υποδομές, θέματα αλληλένδετα μεταξύ τους, όπως τόνισε ο κ. Γεωργάκος, με στόχο να αναδειχθούν προβλήματα αλλά και να προβληθούν λιγότερο γνωστοί προορισμοί.

Ανεβαίνει το οικονομικό επίπεδο στα Βαλκάνια

«Το βιοτικό και οικονομικό επίπεδο στις γειτονικές χώρες ανεβαίνει. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ποιοτικότερους αγοραστές σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Παλαιότερα είχαμε αγοραστές για ακίνητα από 20 έως 50 και 70 χιλιάδες ευρώ. Πλέον μειώνεται ο αριθμός ζητήσεων για τέτοιου είδους ακίνητα και αυξάνεται πάρα πολύ ο αριθμός για ακίνητα της τάξεως των 150, 250, 500 χιλιάδων, ακόμη και του εκατομμυρίου», είπε ο κ. Γεωργάκος, περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά από όλα τα Βαλκάνια, από Ρουμάνους, Βούλγαρους, Σκοπιανούς και Σέρβους, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει επίσης και από Βόσνιους, ωστόσο με τη συγκεκριμένη αγορά υπάρχει ζήτημα στο θέμα της μεταφοράς καθώς δεν έχει ανοίξει ακόμη αεροπορική γραμμή ώστε να υπάρχει σύνδεση. Περαιτέρω ο ίδιος είπε ότι η Ελλάδα θεωρείται ως μια χώρα με πολύ καλέ τιμές. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «στη Σερβία σήμερα που μιλάμε όσο και αν είναι απίστευτο πωλούνται διαμερίσματα με τιμές 10-12 και 14.000 ευρώ το τμ. Επί πολλά χρόνια ότι αφορά γραφειακούς χώρους, οι τιμές τους ήταν πολλαπλάσιες έναντι της Ελλάδας. Όταν στην Ελλάδα οι τιμές κυμαίνονταν από 2-5 ευρώ το τμ και τώρα έχουμε φτάσει κοντά στα 10 ευρώ/τμ στην Σερβία ήταν 15 και 20 ευρώ/τμ. Όπως διευκρίνισε οι τιμές αυτές αφορούν κυρίως το Βελιγράδι, αλλά και Νόβισαντ, Νις και Μπάνια Λούκα. «Πουλιούνται τα ακίνητα από την ταμπέλα», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, εκτός από τους ίδιους τους Σέρβους επενδύουν στη χώρα και ξένοι. Εξάλλου, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας έφερε πολλούς Ρώσους και Ουκρανούς στο Βελιγράδι όπου και νοίκιασαν και αγόρασαν σπίτια, με αποτέλεσμα να ανέβουν εξαιτίας της ζήτησης οι τιμές.

Ανάδειξη λιγότερο γνωστών προορισμών

«Το real estate όπως και ο τουρισμός φέρνουν πλούτο, ο οποίος κάπου επενδύεται μετά. Εμείς ως Επιμελητήριο θα κάνουμε κινήσεις ώστε αυτός ο πλούτος να μεταβιβαστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Γεωργάκος και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν κινήσεις και με την Πρέβεζα και με την Κεφαλονιά για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Γενικά ο κ. Γεωργάκος είπε ότι το Επιμελητήριο επιδιώκει να αναδείξει νέους προορισμούς, που δεν έχουν τόσες δυνατότητες προβολής. «Ένας από τους στόχους του Επιμελητηρίου μας είναι να αναδειχθούν περιοχές που δεν έχουν ούτε το μπάτζετ ούτε τις μεθόδους για να έχουν την εξωστρέφεια που έχουν οι μεγάλες πόλεις και οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό προορισμών όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη και η Πρέβεζα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανάφερε τα οφέλη και για τις βαλκανικές χώρες, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Βοϊβοντίνας που συμμετείχε στο Φόρουμ του Ελληνο-σερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, το 2019, ανέφερε ότι από τότε και μετά για πρώτη φορά άρχισε να βλέπει τόσο πολλά ελληνικά λεωφορεία να προσεγγίζουν το Νόβισαντ, γιατί συνήθως οι περισσότεροι γνωρίζουν το Βελιγράδι.

Εκατέρωθεν επιχειρηματικό ενδιαφέρον

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες να αγοράσουν στο εξωτερικό γενικότερα, ο κ. Γεωργάκος ανέφερε πως αυτό δεν υπάρχει, καθώς οι Έλληνες βρίσκονται σε μια κατάσταση που τα «χτυπήματα» είναι απανωτά, με τελευταία τον πληθωρισμό και το ενεργειακό. «Αυτό που γίνεται όμως είναι ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από Έλληνες να πάνε στη Σερβία και πηγαίνουν επιχειρηματικά. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το Ελληνο-σερβικό επιμελητήριο δέχθηκε το 2022 πάνω από 72 ερωτήματα επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων για τη Σερβία.

Υπάρχει όμως επίσης ενδιαφέρον, «που θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια» και από μεγάλες εταιρίες των βαλκανικών χωρών που «μπαίνουν» πλέον επιχειρηματικά στη χώρα μας, προερχόμενες από διάφορους κλάδους και όχι αποκλειστικά από τον τουριστικό.

Βλέπουν τη χώρα μας ως μια χώρα με πολλές ευκαιρίες να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο.

Χαμηλότερη φέτος η κίνηση από Σερβία – Πρόβλημα η αναμονή στα σύνορα

Όπως ειπώθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, αν και συγκεκριμένα στοιχεία αναμένεται να αναφερθούν στο Φόρουμ, η εκτίμηση είναι ότι φέτος υπήρξε μικρότερη ροή τουριστών σε σχέση  με άλλες χρονιές, ιδιαίτερα από Σερβία προς Ελλάδα. Αναφέροντας τους λόγους γι΄αυτό, ο κ. Γεωργάκος είπε ότι ένας από τους σπουδαιότερους είναι το ότι σημειώθηκαν τεράστιες καθυστερήσεις στην είσοδο τους στη χώρα μας.  «Δεν γίνεται κάποιος να έρχεται για τουρισμό στη χώρα μας και να περιμένει από τέσσερις έως και 10 ώρες κάποιες φορές στα σύνορα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά, αλλά είναι λίγοι αυτοί που παίρνουν πρωτοβουλίες και μάλιστα την τελευταία στιγμή για να λυθεί αυτό το θέμα», τόνισε, εκφράζοντας την άποψη ότι ωφελημένοι από αυτό βγήκαν άλλοι κοντινοί προορισμοί στους οποίους στράφηκαν τελικά οι Σέρβοι που δεν ήρθαν στη χώρα μας, όπως η Αλβανία για την οποία αναφέρουν ότι βρήκαν καλή φιλοξενία σε μισές τιμές. Επίσης, οι Σέρβοι άρχισαν και πάλι να πηγαίνουν στο Μαυροβούνιο και στην Κροατία. Ο ίδιος ευχήθηκε να είναι η τελευταία χρονιά που παρατηρήθηκε αυτό το πρόβλημα στα σύνορα και από νωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επόμενη, γιατί όπως είπε με νόημα δεν γίνεται να περιμένουν στα σύνορα, κάποια στιγμή θα πάνε κάπου αλλού «δεν είμαστε ο μοναδικός τουριστικός προορισμός στον κόσμο».

Συνεδριακός και ιατρικός τουρισμός

Η κ. Νάνσυ Ανοιξά, από το «Voyager Travel and Congress», υπεύθυνη του τμήματος τουρισμού του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το φόρουμ θα είναι επιτυχημένο . «Προσβλέπουμε σε αυτές τις αγορές», όπως τόνισε. «Η Ελλάδα ένα από τα καλύτερα οικόπεδα του κόσμου και το καλύτερο οικόπεδο της Μεσογείου δεν πρέπει να μείνει πίσω στους τουριστικούς τομείς, πρέπει να γίνει εξωστρεφής ώστε να μπούμε σε αυτές τις αγορές», όπως τόνισε, μεταξύ άλλων.  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι υπάρχουν συνεργασίες με τα Βαλκάνια στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού, με αρκετά συνέδρια να γίνονται στη χώρα μας, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για ιατρικό τουρισμό, μια αγορά που χαρακτηρίστηκε ενδιαφέρουσα και μεγάλη. Οι βαλκανικές αγορές επισκέπτονται περισσότερο την Ελλάδα για ιατρικό τουρισμό για συγκεκριμένες ειδικότητες, ωστόσο υπάρχει κίνηση και αντιστρόφως.

Η Τζελίνα Μακραντωνάκη, ως εκπρόσωπος της ΟΛΘ ΑΕ από το τμήμα Επικοινωνίας, τόνισε ότι η ΟΛΘ αε φιλοδοξεί να γίνει πύλη ανάπτυξης των Βαλκανίων και ως εκ τούτου αναπτύσσει τις μεταφορές τις. Λειτουργεί δυο dry port, (χερσαίες πύλες), το ένα εκ των οποίων λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο στη Σερβία, στη Νις. «Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του λιμένα δίνει προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και τους κοινωνικούς εταίρους της και γι αυτό συμβάλουμε και συνεργαζόμαστε με το ελληνοσερβικό επιμελητήριο σε αυτό το φόρουμ», όπως είπε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους.

Μιλώντας για το λιμάνι ο κ. Γεωργάκος τόνισε εξάλλου ότι η περαιτέρω ανάπτυξή του «θα φέρει επενδύσει τόσο στο κέντρο όσο και στα δυτικά της Θεσσαλονίκης».

Καλή η σεζόν σε Πρέβεζα, Κεφαλονιά και Ιθάκη

Με πληρότητες που άγγιξαν το 100% το καλοκαίρι και τουριστικές εισροές που έφτασαν στο 150-160% αυτών του 2019, έκλεισε η φετινή τουριστική σεζόν στην περιοχή της Πρέβεζας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πρέβεζας και υπεύθυνο Τουρισμού κ. Λεωνίδα Αργυρό. Μιλώντας μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, ο κ. Αργυρός μίλησε ακόμη για την αύξηση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Ακτίου ενώ και η μαρίνα δέχθηκε 6000 σκάφη. «Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι», τόνισε, αναφέροντας ότι το brand της περιοχής ισχυροποιείται. Για τον Μητροπολιτικό Δήμο οι καλύτερες αγορές είναι η Ιταλία, Αγγλία , Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία ενώ εκτός μητροπολιτικού δήμου πολύ ισχυρή είναι η παρουσία βαλκανικών χωρών.

Ο Σταύρος Σπαθής, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης από την πλευρά του, ανέφερε, μιλώντας και αυτός μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, ότι η σεζόν που άνοιξε Απρίλιο και έκλεισε τον Οκτώβριο φέτος πήγε καλύτερα από το 2019. Άργησε να "πάρει μπρος", ωστόσο μετά τους δυο πρώτους μήνες και τον Σεπτέμβριο κινήθηκε πολύ καλά. Κύρια αγορά είναι η Αγγλία, ωστόσο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο υπήρξε κίνηση και από Βαλκανικές χώρες, ενώ η περιοχή δέχεται τουρίστες επίσης από την Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες.

Σχετικά με το φόρουμ

Μιλώντας σχετικά με το φόρουμ, ο κ. Γεωργάκος τόνισε: Το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο με γνώμονα πάντα την εξωστρέφεια πραγματοποιεί συνέδρια, φόρουμ και εκδηλώσεις που βοηθούν και τη χώρα μας αλλά και τις γειτονικές χώρες ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξή τους. Έτσι και τώρα διοργανώνουμε το 3ο Φόρουμ Τουρισμιού-Real Estate-Μεταφορών και Υποδομών, ώστε να αναδείξουμε διάφορα θέματα που προκύπτουν με τη συνεργασία με αυτές τις χώρες και να δούμε τα σημεία στα οποία υπάρχει χώρος για βελτίωση, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να δούμε και να αφουγκραστούμε και το πώς βλέπουν οι θεσμικοί παράγοντες των γειτονικών χωρών τη χώρα μας αλλά και τι γίνεται σε αυτές τις χώρες.

Σημειώνεται ότι στο φόρουμ θα μεταξύ άλλων θα μιλήσουν ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο καθηγητής τουριστικού μάρκετινγκ και κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Επιχειρήσεων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος κ. Ευάγγελος Χρήστου, ο Ελευθέριος Ποταμιάνος, Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, εκπρόσωποι φορέων Βαλκανικών χωρών, ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών και δικτύων κ. Πάρις Μπίλλιας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μάκης Κυριζίδης , ο ομότιμος καθηγητής Συστημάτων Μεταφοράς από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, κ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος κ.ά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη κατόπιν εγγραφής. Για εγγραφή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου ΕΔΩ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ