Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι κάδοι που δίνουν δεύτερη ζωή για ρούχα, υποδήματα και παιχνίδια

Μέχρι τις αρχές του 2023 θα έχουν αλλάξει χρώμα όλοι οι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων και από γαλάζιοι θα γίνουν μωβ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Δεύτερη ζωή για ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία, παιδικά), λευκά είδη (κουρτίνες, σεντόνια κ.λπ.), τσάντες, ζώνες, κουβέρτες, πετσέτες, παιχνίδια δίνεται μέσα από το πρόγραμμα ανακύκλωσης που «τρέχει» και στον δήμο Θεσσαλονίκη.

Οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώσουν σε σακούλες καθαρά τα μεταχειρισμένα αυτά είδη, και να τα βάλουν στους ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης.

«Όσα είναι Α’ διαλογής θα πάνε στις ευπαθείς ομάδες και θα διατεθούν μέσω των κοινωνικών παντοπωλείων. Τα υπόλοιπα θα πάνε σε εργοστάσια του εξωτερικού που ασχολούνται με την ανακύκλωση αυτών των αντικειμένων», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο κ. Κώστας Ιακώβου, αντιδήμαρχος Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης.

anakyklosi_loytrina.jpg

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η συγκεκριμένη πρακτική «έχει οφέλη για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη μας καθώς «ένα ρούχο για παράδειγμα, χρειάζεται περισσότερα από 200 χρόνια για να αποσυντεθεί αν ταφεί στον ΧΥΤΑ. Επίσης όταν έχουμε μικρότερο όγκο σκουπιδιών, με δεδομένο ότι ανακυκλώνουμε τα ενδύματα, υποδήματα και παιχνίδια, τότε θα χρειάζεται να πληρώσουμε μικρότερο κόστος ταφής απορριμμάτων».

Η ανακύκλωση των ρούχων και υποδημάτων ξεκίνησε το 2017, και ακολουθείται από αρκετούς πολίτες, ωστόσο στόχος είναι να γίνει μεγαλύτερος ο αριθμός των ατόμων που θα ανακυκλώνουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα.

«Όταν άρχισαν να τοποθετούνται οι πρώτοι κάδοι για την ανακύκλωση γυαλιού και εκεί δεν υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση. Σήμερα όμως τα ποσοστά έχουν ανεβεί. Πιστεύουμε κάτι ανάλογο θα γίνει σταδιακά και με τους κάδους ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων», σχολίασε ο αντιδήμαρχος.

345 κάδοι στο δήμο Θεσσαλονίκης

Αυτή την στιγμή έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Θεσσαλονίκης 345 κάδοι. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου «με κοινοτική οδηγία το χρώμα τους από γαλάζιο θα αλλάξει σε μωβ. Αυτό γίνεται επειδή μια μερίδα ατόμων τους μπέρδευε με τους κάδους για την ανακύκλωση χαρτιού».

«Δυστυχώς ακόμα πολλά είδη ένδυσης καταλήγουν στα σκουπίδια»

«Όλο και περισσότεροι πολίτες ανταποκρίνονται στη χρήση των μωβ κάδων, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν γαλάζιο χρώμα, που έχουν τοποθετηθεί πλέον σε πολλούς Δήμους της Ελλάδας. Δυστυχώς παρατηρούμε ότι ακόμα πολλά είδη ένδυσης καταλήγουν στα σκουπίδια. Για το λόγο αυτό η EASTWESTGREECE προσπαθεί να τοποθετεί όσο το δυνατόν περισσότερους κάδους», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η ομάδα της EASTWESTGREECE που δραστηριοποιείται στον τομέα ανακύκλωσης ειδών ένδυσης, υπόδησης  και λούτρινων παιχνιδιών.

Αναφορικά με την κατάσταση των αντικειμένων που τοποθετούνται στους κάδους η ομάδα τόνισε ότι τα περισσότερα είναι φθαρμένα. Και συμπλήρωσε: «Ευτυχώς μερικοί συμπολίτες μας, τοποθετηθούν και αντικείμενα που είναι σε καλή κατάσταση, τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από ανθρώπους που πραγματικά τα χρειάζονται γιατί στόχος του όλου εγχειρήματος είναι να αξιοποιηθούν όσα από αυτά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο, (επανάχρηση/επισκευή/μεταποίηση), αλλά και να μειωθεί ή να μηδενιστεί η ποσότητα ειδών ένδυσης, παιχνιδιών και αξεσουάρ που καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ)».

Σχετικά με το τι μπορεί να γίνει ώστε να ενισχυθεί η ευαισθητοποίησης των πολιτών τα μέλη της ομάδας σημείωσαν ότι: «Η EASTWESTGREECE βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υλοποίησης ενός πρωτοπόρου και καινοτόμου σχεδίου, για τα δεδομένα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί δράσεις και εκδηλώσεις σε όλους τους Δήμους με τους οποίους συνεργάζεται.

Την τρέχουσα εβδομάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων με θέμα τα Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα, η EASTWESTGREECE συμμετέχει με δράσεις σε συνεργασία με δήμους για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών. Ανάμεσα στους δήμους που θα γίνουν εκδηλώσεις είναι και ο Δήμος Θεσσαλονίκης(δείτε περισσότερα εδώ».

450 τόνοι μεταχειρισμένων ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ συλλέγονται ετησίως

anakyklosi_royha.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 400-450 τόνοι μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ συλλέγονται ετησίως από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Τα μέλη της EASTWESTGREECE δήλωσαν ότι «Κατά βάση απορρίπτονται συνήθως τα σωστά υλικά, όπως ρούχα, παπούτσια, ζώνες, τσάντες, κουρτίνες, κουβέρτες, σεντόνια, παιδικά παιχνίδια, κλπ,. Δυστυχώς όμως μερικές φορές παρατηρείται ρίψη σκουπιδιών στους κάδους, φαινόμενο το οποίο ελπίζουμε ότι με την αλλαγή του χρώματος από γαλάζιο σε μωβ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις οδηγίες του ΕΟΑΝ, σταδιακά θα εξαλειφθεί.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι τα μεταχειρισμένα ενδύματα και υποδήματα θα πρέπει να τοποθετούνται εντός του κάδου. Όταν οι πολίτες αφήνουν τις σακούλες με τα εν λόγω αντικείμενα εκτός των κάδων, πέραν της άσχημης εικόνας που δημιουργείται και της ρύπανσης του περιβάλλοντος χώρου, σε περίπτωση βροχόπτωσης, μετατρέπονται σε απορρίμματα και δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ούτε και να ανακυκλωθούν».

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων ( EWWR) 19-27/11/22 αποτελεί τη μεγαλύτερη οργανωμένη και συντονισμένη ευρωπαϊκή καμπάνια, για τη μείωση των αποβλήτων.

Το θέμα για το 2022 είναι τα «Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα».

Η East West Greece ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ( ΕΟΑΝ) θα συνεργαστεί με το Δήμο Θεσσαλονίκης και θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων (EWWR) με την τριήμερη δράση/εκδήλωση (25-27/11) «Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα / Η Θεσσαλονίκη ανοίγει το δρόμο», στο χώρο του Δημαρχείου, που θα αποσκοπεί:

• στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον περιορισμό της ποσότητας των αποβλήτων που παράγονται,

• στην υπενθύμιση ότι όλα τα προϊόντα μπορούν να έχουν δεύτερη ζωή και ότι μπορούν να δωριστούν εκείνα που δεν χρειάζονται πλέον,

• την καθυστέρηση της αγοράς ένδυσης και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων , επιλέγοντας την επισκευή ή μεταποίηση

• και τέλος στην παρότρυνση του καταναλωτή να επιλέγει επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα.

Συγκεκριμένα, η δράση έχει προγραμματιστεί όπως παρακάτω:

Παρασκευή 25/11 09.00-13.00

• Επίσκεψη σχολείων: Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές , με τη βοήθεια των έμπειρων εικαστικών μας, θα δημιουργήσουν χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά (υφάσματα) και θα λάβουν ενημερωτικό υλικό, καθώς και ένα αναμνηστικό δώρο.

Σάββατο 26/11 10.00-15.00

• 10.00-11.00 Ενημέρωση μέσω φυλλαδίων και διαλόγου για τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα ρούχα, το είδος των ινών τους, που τα συναντάμε και ποιος ο τρόπος ανακύκλωσης και επανάχρησης.

• 11.00-13.00 Εργαστήριο χειροποίητου αργαλιού, με υλικά από ανακυκλώσιμα υφάσματα.

• 13.00-15.00 Εργαστήριο δημιουργίας χρηστικών, διακοσμητικών αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υφάσματα.

Κυριακή 27/11 10.00-15.00

• 10.00-11.00 Ενημέρωση μέσω φυλλαδίων και διαλόγου για τη ζωή και την ιστορία των ρούχων.

• 11.00-13.00 Εργαστήριο μανταρίσματος. Τρόπος επισκευής και μεταποίησης

ρούχων με σκοπό να καθυστερήσει η αγορά νέων.

• 13.00-15.00 Εργαστήριο δημιουργίας χριστουγεννιάτικων αντικειμένων από

ανακυκλώσιμα υφάσματα.

*Οι ώρες των εργαστηρίων και ενημερώσεων υπάρχει πιθανότητα να τροποποιηθούν, πάντα εντός του προγραμματισμένου ωραρίου της εκδήλωσης.

Σε όλη τη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης θα προωθείται ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια/banners) στους παρευρισκόμενους και θα προβάλλεται οπτικό υλικό, ώστε το κοινό να μπορεί να ξεναγηθεί τηλεοπτικά σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης, διαλογής και ανακύκλωσης της EAST WEST.

H συνολική εκδήλωση θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και η συμμετοχή των πολιτών θα είναι δωρεάν.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

  •  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταχιάος: Πρώτη προτεραιότητα επέκταση Μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη
Οι Δήμοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης έχουν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική και ως εκ τούτου, προκρίνεται ως πρώτη προτεραιότητα η επέκταση του...
Ταχιάος: Πρώτη προτεραιότητα επέκταση Μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη
Τζιτζικώστας: Αγώνας για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων μέχρι την τελική δικαίωση
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη...
Τζιτζικώστας: Αγώνας για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων μέχρι την τελική δικαίωση