Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μνημόνιο συνεργασίας ΕΥΑΘ και Aegean Rebreath

Θα αναπτύξουν δράσεις για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Μνημόνιο Συνεργασίας για τον περιορισμό της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης, αλλά και με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των Θεσσαλονικέων σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος, υπέγραψαν σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε, Άνθιμος Αμανατίδης και ο πρόεδρος της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση της ΕΥΑΘ ΑΕ, οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν από κοινού στους τομείς της εκπαίδευσης -  κατάρτισης, της ευαισθητοποίησης φορέων και πολιτών, της προώθησης του εθελοντισμού και της ανάπτυξης τεχνογνωσίας μέσα από πιλοτικά πρότζεκτ και συγκεκριμένες συνέργειες, συνεισφέροντας η καθεμία την εμπειρία, την εξειδίκευση και τα πρωτογενή δεδομένα που διαθέτει. Σε ό,τι αφορά τις δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, αυτές θα εστιάζουν σε θέματα αειφορίας και κυκλικής οικονομίας, όπως τονίζεται.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της ΕΥΑΘ αναφέρεται:

Ο περιορισμός της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης κι η ευαισθητοποίηση των Θεσσαλονικέων σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος θα αποτελέσουν τον βασικό άξονα συνεργασίας ΕΥΑΘ Α.Ε. και Aegean Rebreath, στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Όπως συμφωνήθηκε, οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν στους τομείς της εκπαίδευσης -  κατάρτισης, της ευαισθητοποίησης φορέων και πολιτών, της προώθησης του εθελοντισμού και της ανάπτυξης τεχνογνωσίας μέσα από πιλοτικά πρότζεκτ και συγκεκριμένες συνέργειες, συνεισφέροντας η καθεμία την εμπειρία, την εξειδίκευση και τα πρωτογενή δεδομένα που διαθέτει. Οι από κοινού δράσεις ΕΥΑΘ και Aegean Rebreath θα αποσκοπούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και κυρίως στην κοινωνική ευαισθητοποίηση σε θέματα αειφορίας και κυκλικής οικονομίας, θέματα που έχουν λάβει χαρακτήρα επείγοντος λόγω κλιματικής και υγειονομικής κρίσης.

«Ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον και μάλιστα το θαλάσσιο, εμάς ως ΕΥΑΘ μας αφορά. Διαχειριζόμαστε απόβλητα, παράγουμε νερό, σε μια πόλη με ευρύ θαλάσσιο μέτωπο και πλούσιο αισθητικό κι οικολογικό απόθεμα. Θέλουμε οι δράσεις μας πάντα να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία. Με την Aegean Rebreath θα διερευνήσουμε πιθανά πεδία συνεργειών, με πρώτο το προφανές: τον περιορισμό των πλαστικών έναντι του άριστου νερού της βρύσης μας, προς όφελος του περιβάλλοντος και φυσικά της… τσέπης του καταναλωτή», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άνθιμος Αμανατίδης, για να συμπληρώσει: «Οι αρχές της ανακύκλωσης, της κυκλικής οικονομίας, της επαναχρησιμοποίησης είναι εγγενείς στο δικό μας εταιρικό οικοσύστημα κι επομένως μοιραζόμαστε με την Aegean τις ίδιες αξίες».

«Η συνεργασία με την ΕΥΑΘ αποτελεί μεγάλη χαρά για τον οργανισμό μας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις κοινές προσπάθειές μας για την προώθηση της χρήσης του νερού της βρύσης», επισήμανε ο πρόεδρος της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος. Σε σχέση με την πρώτη συνέργεια μεταξύ των δύο πλευρών, τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρη η ανάγκη να διασφαλίσουμε τη σωστή ποιότητα του νερού σε εθνικό επίπεδο και να ενθαρρύνουμε την υπεύθυνη κατανάλωσή του. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, τη σημαντική επιβάρυνση που δέχεται η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά από τη χρήση του πλαστικού και τις εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον. Προς αυτήν την κατεύθυνση, στοχεύουμε να συνδυάσουμε την τεχνογνωσία της ΕΥΑΘ με τις καινοτόμες ιδέες που χαρακτηρίζουν τον οργανισμό μας».

Η Aegean Rebreath είναι ένας συνεταιρισμός κοινωνικού χαρακτήρα, που αναλαμβάνει στοχευμένες πρωτοβουλίες θαλάσσιων καθαρισμών με χαρτογράφηση, αποκομιδή,  συλλογή, ανακύκλωση θαλάσσιων απορριμμάτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Το 2022 βραβεύτηκε με το «Green Award» του «Economist» και ως η καλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση της χρονιάς. Είχε συνεργαστεί με την ΕΥΑΘ και το 2018, σε μια διπλή δράση υποβρύχιου και παράκτιου καθαρισμού στο λιμάνι της Αρετσούς και πάλι με στόχο την ανάδειξη της ανάγκης για απορρύπανση θαλασσών και ακτών αφενός και, αφετέρου, για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ