Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο «χάρτης» των ναρκωτικών και τα κόλπα των έμπορων στη Θεσσαλονίκη

Το κόλπο των αλλοδαπών για «ελεύθερη βίζα»

Του Μιχαήλ Λιάπη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Βαρέλι δίχως πάτο δείχνει να είναι η κατάσταση με το ζήτημα των ναρκωτικών στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Νέες πιάτσες θανάτου και νέοι «τρόποι» «εισαγόμενων» εμπόρων ναρκωτικών έχουν κάνει την εμφάνιση τους εδώ και λίγο καιρό στην μεγαλούπολη, δίχως να υπάρχει στον ορίζοντα θετικό πρόσημο για την εξάλειψη της μάστιγας αυτής. To «ΤyposThes» αποκαλύπτει τα όσα συμβαίνουν στην πόλη όσον αφορά το θέμα των ναρκωτικών, με το χασίς να έχει πάρει την ανιούσα.

Οι νέες πιάτσες

Από τα «Ήμια» έχουμε φτάσει στον πύργο του Τριγωνίου που μάλιστα έχει θέα όλη την πόλη λένε, με νόημα, πηγές στο «ΤyposThes » και αναλύουν τις νέες πιάτσες των ναρκωτικών στην πόλη. Όπως εξήγησαν, παλαιότερα που δεν έμπαινε η αστυνομία στα Πανεπιστήμια («Ήμια») ήταν μια από τις μεγαλύτερες πιάτσες ουσιών (κυρίως χασίς) όμως τώρα έχει περιοριστεί κατά πολύ, μετά την είσοδό της αστυνομίας. Μια άλλη πιάτσα που βασιλεύει το χασίς είναι η ευρύτερη περιοχή της Ροτόντας και η οδός Αρριανού, όμως τώρα τελευταία δείχνει να έχει «ηρεμίσει λίγο», όπως τόνισαν. Ωστόσο, όπως λένε, σε διάφορες γωνίες στην περιοχή στεκόταν διάφοροι καλοντυμένοι αλλοδαποί και μάλιστα διαλαλούσαν την πραμάτεια τους έναντι 5 ευρώ το γραμμάριο χασίς.

Όπως υπογράμμισαν πηγές στο «ΤyposThes» μια νέα πιάτσα που έχει δημιουργηθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια (καραντίνες) είναι αυτή του Πύργου του Τριγωνίου (πυροβολείο) στην Άνω πόλη. Όμως, η μορφολογία της περιοχής καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση από τις αρχές, διότι οι έμποροι τους καταλαβαίνουν αμέσως και εξαφανίζονται.

Μια άλλη πιάτσα ναρκωτικών σχετικά καινούρια είναι στην οδό Μεάνδρου πάνω από την περιφερειακή οδό στην περιοχή του Ευόσμου, όπου «κουμάντο» κάνουν αθίγγανοι. Μάλιστα, όπως εξηγούν πηγές στο «ΤyposThes», στην περιοχή μπορείς να βρεις και σκληρά ναρκωτικά (σ.σ. «πρέζα») αρκεί να την «χτυπήσεις» εκεί προκειμένου να μην σε παρακολουθεί η αστυνομία και τους «καρφώσεις». Άλλη πιάτσα που κάνουν «κουμάντο» οι αθίγγανοι είναι τα Υψώματα Διαβατών και φυσικά στο «άβατο» του Δενδροπόταμου, όπου μπορείς να βρεις ηρωίνη και χασίς, όπως είπαν οι πηγές.  

Οι Εθνικότητες των εμπόρων

Σύμφωνα με τις καλά πληροφορημένες πηγές του «ΤyposThes » οι έμποροι του χασίς, είναι κυρίως άτομα που έχουν αιτηθεί άσυλο και προέρχονται από Μαρόκο, Συρία, και Αλγερία, μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών παρουσιάζονται ως ανήλικοι για να τύχουν ευμένειας των δικαστών αν συλληφθούν. Οι μεγαλέμποροι συνήθως κατάγονται από την γειτονική Αλβανία, όπως μας υπογράμμισαν.

Πιάνουν τους ίδιους και τους ίδιους

Όπως εξήγησαν στο «ΤyposThes» δεν είναι λίγες οι φορές που το ίδιο άτομο έχει συλληφθεί πολλές φορές με την ίδια κατηγορία και μάλιστα… από τον ίδιο αστυνομικό, ωστόσο υπάρχουν διάφορα «νομικά κολλήματα» και αυτό το άτομο δεν καταλήγει στις φυλακές Διαβατών ή πίσω στην παρτίδα του. Όπως λένε, ένας από τους λόγους που το ίδιο άτομο είναι «έξω» ξανά με αναστολή δεν αποκλείεται να είναι ότι οι φυλακές είναι γεμάτες.

Το κόλπο του ανήλικου…

Όπως είπαν στο «ΤyposThes » ορισμένοι που δεν έχουν χαρτιά αφού συλληφθούν εμφανίζονται στην δικαιοσύνη ως ανήλικοί για να πετύχουν ελαφρότερη μεταχείριση ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ζητηθεί εξέταση οδοντοστοιχίας από ιατροδικαστή με αποτέλεσμα ο δράστης να μην είναι 17 αλλά… 30 και κάτι ψιλά, όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Το κόλπο για την «νόμιμη» παραμονή των αλλοδαπών  εμπόρων ναρκωτικών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι έμποροι ναρκωτικών από χώρες όπως Αλγερία, Μαρόκο και Συρία, που δεν έχουν κανένα αποδεικτικό έγγραφο στην κατοχή επιδιώκουν να συλληφθούν την πρώτη φορά και να λάβουν ποινή ανασταλτικού χαρακτήρα (ως είθισται) ή αν μπουν φυλακή και βγουν με αναστολή η ποινή να έχει τον όρο απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, πράγμα που στην ουσία αυτομάτως τον νομιμοποιεί χωρίς να χρειάζεται κάποιο άλλο έγγραφο.

Οι έμποροι από την Βουλγαρία και το «αργό» σύστημα

Σύμφωνα με πήγες, δεν είναι λίγοι οι έμποροι ναρκωτικών που έρχονται από την γειτονική Βουλγαρία όμως όταν συλληφθούν, ξαναπηγαίνουν ανενόχλητοι στην χώρα τους και εξαφανίζονται γιατί αργεί να ενημερωθεί το σύστημα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας Βουλγάρας η οποία είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν με ποσότητα χασίς. Η κοπέλα μαζί με τον δικηγόρο της κατάφεραν να δηλώσουν τόπο διαμονής στη Θεσσαλονίκη, και μετά η νεαρή αφέθηκε ελεύθερη με αναστολή και με τον όρο παρουσίας στο τοπικό Τμήμα. Στην πραγματικότητα, η κοπέλα επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο και έφυγε κανονικά στην χώρα της, διότι δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί το σύστημα ώστε να μπλοκαριστεί στα σύνορα.

Delivery ναρκωτικά

Αναφορικά για τα ναρκωτικά των «πλουσίων» από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι διανέμονται μέσω «Delivery». Δηλαδή όποιος για παράδειγμα θέλει να προμηθευτεί κοκαΐνη ή χάπια MDMA κλπ, παίρνει τηλέφωνο τον έμπορο και του την φέρνει κάποιος στον χώρο που βρίσκεται και η συναλλαγή έχει πραγματοποιεί σε δευτερόλεπτα. Όπως είπαν πηγές, αυτό συνέβαινε έξω από καταστήματα στην περιοχή της οδού Βαλαωρίτου και όχι μόνο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Σχεδιάζει καινοτόμο πρόγραμμα για άτομα τρίτης Ηλικίας
Πρόκειται για μια εκπαιδευτική σειρά – εργαλείο που θα ασχολείται με την ενεργητική γήρανση, την λειτουργική ικανότητα του ατόμου, την μεταβολή...
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Σχεδιάζει καινοτόμο πρόγραμμα για άτομα τρίτης Ηλικίας