Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι Θεσσαλονικείς μπαίνουν στο Μετρό της πόλης - Άνοιξε ο σταθμός Παπάφη

Στο σταθμό Παπάφη

Του Μιχαήλ Λιάπη,

Με ανυπομονησία φαίνεται πως περίμεναν οι Θεσαλονικείς την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μετρό της πόλης, καθώς από νωρίς έχουν σχματίσι ουρές στο σταθμό Παπάφη που άνοιγει ήμερα και αύριο τις πύλες του στο πλαίσιο του Open House.

Ένας από τους πιο ολοκληρωμένους σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης, από άποψη προόδου εργασιών, υποδέχεται από τις 10:00 και μέχρι τις 15:00 τους πολίτες που έχουν σπεύσει να ξεναγηθούν στου χώρους του.

Δείτε video και φωτογραφίες του TyposThes από τη ξενάγηση στο Σατθμό Παπάφη καθώς από τις ουρές των πολιτών:

metro-papafi5.jpg

 

metro-papafi4.jpg

 

metro-papafi3.jpg

 

metro-papafi2.jpg

 

metro-papafi1.jpg

 

metro-papafi.jpg
metro-papafi6.jpg
metro-papafi7.jpg
metro-papafi9.jpg
metro-papafi8.jpg
metro-papafi8.jpg
metro-papafi12.jpg
metro-papafi11.jpg

Ο Σταθμός Παπάφη είναι τριώροφος με βάθος τροχιών 20,50 μέτρων από την στάθμη του εδάφους και όπως και όλοι οι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης διαθέτει πετάσματα – θύρες αποβαθρών (Platform Screen Doors – PSD) για μεγιστοποίηση της ασφάλειας των επιβατών, αύξηση του ωφέλιμου χώρου των αποβαθρών, μείωση των αναγκών αερισμού και απαγωγής καπνού, βελτίωση της απόδοσης του συστήματος ανακοινώσεων και δυνατότητα μελλοντικού κλιματισμού όλων των δημόσιων χώρων του σταθμού. Πρακτικά, η σημαντικότερη συμβολή των PSD είναι ο αποκλεισμός κάθε πιθανότητας να βρεθεί οποιοσδήποτε χρήστης στις ράγες του μετρό ή να αποκτήσει πρόσβαση στις σήραγγες.

Το κύριο σώμα του σταθμού κατασκευάστηκε με διαφραγματικούς τοίχους πάχους 1,00 μέτρου (τυπική μέθοδος κατασκευής των 13 σταθμών) ενώ το τμήμα του σταθμού στο πρώτο υπόγειο (-1) που αναπτύσσεται εκτός του κύριου σώματος του και περιλαμβάνει τις προσβάσεις, κατασκευάστηκε με πασσάλους και τοιχία.

Παράλληλα προς τους διαφραγματικούς τοίχους υπάρχει δευτερεύων εσωτερικός τοίχος πάχους 0,20μ. από οπτοπλινθοδομή, σε όλα τα επίπεδα. Το αεριζόμενο διάκενο μεταξύ διαφραγματικού και δευτερεύοντος τοίχου είναι 0,50μ.

Εκατέρωθεν του κεντρικού χώρου του σταθμού τοποθετήθηκαν τα φρέατα εξαερισμού της σήραγγας. Τα φρέατα αυτά συνδέονται με τις σήραγγες των συρμών και ενσωματώνουν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες απαγωγής του αέρα από τις σήραγγες στην περίπτωση πυρκαγιάς.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΒΑΘΡΑ

Οι σταθερές και κυλιόμενες κλίμακες και ο ανελκυστήρας από το επίπεδο οδού, καταλήγουν στο επίπεδο -1, δηλαδή αυτό του επιπέδου έκδοσης εισιτηρίων. Αυτή η σχεδιαστική επιλογή που μοιάζει αυτονόητη, δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί σε όλους τους σταθμούς. Στους δύο κεντρικούς σταθμούς Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου, το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων τοποθετήθηκε στο δεύτερο υπόγειο αφού στο επίπεδο -1, στον μεν πρώτο έχει εγκιβωτιστεί ο προϋφιστάμενος παντορροϊκός  αγωγός της Θεσσαλονίκης και έχουν εγκατασταθεί διάφοροι ηλεκτρομηχανολογικοί χώροι, στον δε δεύτερο θα αρχίσει από τον προσεχή Απρίλιο η επαναφορά των προσωρινώς αποσπασθέντων αρχαιολογικών ευρημάτων.

ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (-1)

Στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων  κατασκευάστηκαν και εξοπλίστηκαν δύο (2) χώροι υγιεινής (ένας για κάθε φύλο) ικανού μεγέθους για την αναμενόμενη εξυπηρέτηση, το γραφείο του εκδότη εισιτηρίων, οι χώροι προσωπικού και κάποιοι μηχανολογικοί χώροι ενώ μέσα στην επόμενη χρονιά θα τοποθετηθούν και έξι (6) αυτόματες εκδοτικές μηχανές και έξι (6) πύλες εισόδου – εξόδου όπου και θα επικυρώνονται τα εισιτήρια, ένα απολύτως σύγχρονο σύστημα ticketing που θα υιοθετεί τις πιο σύγχρονες και πλέον εξαιρετικά διαδεδομένες μεθόδους συναλλαγής με ψηφιακά μέσα και ανέπαφα.

Από το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων και αμέσως μετά την μελλοντικά ελεγχόμενη διέλευση από τις πύλες εισόδου – εξόδου, ξεκινούν οι σταθερές και κυλιόμενες κλίμακες και ο ανελκυστήρας προς την αποβάθρα. Η σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών επιπέδων γίνεται με δύο ζεύγη κυλιόμενων κλιμάκων (ένα ζεύγος ανόδου και ένα ζεύγος καθόδου), έναν ανελκυστήρα και μία σταθερή κλίμακα καθαρού πλάτους 1,80 μέτρων γύρω από τον ανελκυστήρα. Ακόμα από το επίπεδο -1 υπάρχει πρόσβαση στα δύο κλιμακοστάσια κινδύνου, που βρίσκονται στα δύο άκρα του σταθμού.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (-2)

Το δεύτερο υπόγειο επίπεδο του σταθμού (-2) δηλαδή το επίπεδο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων θα παραμείνει αδικημένο εν σχέσει με την σημασία του· απροσπέλαστο και άγνωστο για το ευρύ κοινό και τους χρήστες του δικτύου καθώς η πρόσβαση στους χώρους που περιλαμβάνει θα επιτρέπεται μόνο στο εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό της εταιρίας λειτουργίας του μετρό. Είναι ο χώρος στον οποίον υπάρχουν οι περισσότερες από τις εγκαταστάσεις και τα συστήματα που φιλοξενούνται στον σταθμό, απολύτως απαραίτητα για την αδιατάρακτη και ασφαλή λειτουργία του μετρό.

Διαπερνάται όμως από τα κλιμακοστάσια και τον ανελκυστήρα που οδηγούν από το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων στο επίπεδη αποβάθρας και η πρόσβαση γίνεται από τα πλατύσκαλα των κλιμακοστασίων. Ακόμη, από το επίπεδο ηλεκτρομηχανολογικών χώρων υπάρχει και πάλι πρόσβαση στα κλιμακοστάσια κινδύνου στα δύο άκρα του σταθμού.

ΤΡΙΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (-3)

Το επίπεδο αποβάθρας χωρίζεται σε τρεις χώρους. Δύο χώρους τροχιών και τον χώρο των επιβατών που είναι τοποθετημένος μεταξύ των δύο άλλων καθώς στο δίκτυο του μετρό της Θεσσαλονίκης έχουν κατασκευαστεί δύο σήραγγες. Ο χώρος των επιβατών διαχωρίζεται από τους χώρους τροχιών με πετάσματα - θύρες αποβάθρων (PSD) κατασκευασμένες από κατάλληλους υαλοπίνακες και στηρίξεις από ανοξείδωτο χάλυβα. Πάνω από τις PSD υπάρχει μέτωπο ανοξείδωτων περσίδων σε όλο το μήκος της αποβάθρας. Πίσω από τις περσίδες έχουν τοποθετηθεί τα στόρια αερισμού.

Σε κάθε μετωπικό τοίχο του σταθμού υπάρχουν δύο μεταλλικές πυράντοχες θύρες από όπου, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι επιβάτες εξέρχονται από τον σταθμό είτε προς την σήραγγα, είτε προς τα κλιμακοστάσια εξόδου κινδύνου.

ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

  • Όλα τα δάπεδα, στους χώρους κοινού επενδύθηκαν με πλάκες γκρι γυαλισμένου γρανίτη. Οι οδεύσεις ΑμΕΑ, είναι πλάκες κόκκινου γρανίτη με εγκοπές ενώ στις επισημάνσεις κινδύνου θα τοποθετηθούν κίτρινες πλάκες τεχνητού γρανίτη με φολίδες, μία πρόσφατη κανονιστική πρόβλεψη που επέβαλε την αντικατάσταση των τυπικών πλακών που είχαν ήδη τοποθετηθεί σύμφωνα με τις γενικές προδιαγραφές της Αττικό Μετρό.
  • Οι τοίχοι επενδύθηκαν με αναρτημένες πλάκες γυαλισμένου ή κατεργασμένου γκρι γρανίτη τυπικών διαστάσεων. Πάνω από αυτές υπάρχουν αναρτημένα πάνελ αλουμινίου τυπικών διαστάσεων.
  • Ο κεντρικός πυρήνας του σταθμού επενδύθηκε με αναρτημένα πάνελ αλουμινίου τυπικών διαστάσεων,  διαφορετικού χρώματος ανά σταθμό.
  • Όλα τα στηθαία γύρω από τον κεντρικό πυρήνα, είναι γυάλινα με ανοξείδωτα στηρίγματα και με ανοξείδωτο χειρολισθήρα.
  • Όλες οι κυλιόμενες κλίμακες από το ΕΕΕ έως το ΕΑ, έχουν γυάλινα στηθαία με ενσωματωμένο φωτισμό LED. Η κάτω επιφάνεια (ψάθα) των κυλιομένων κλιμάκων επενδύθηκε με μεταλλικά πάνελ.

Την προμελέτη του Σταθμού Παπάφη εκπόνησε η αρχιτέκτων Χρυσούλα Κουστένη και την οριστική μελέτη όπως και την μελέτη εφαρμογής η αρχιτέκτων Μαρία Μαγγιώρου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρεις στους τέσσερις εργαζομένους είχαν ερωτική σχέση με συνάδελφο
Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί η πλειονότητα των ερωτηθέντων εγκρίνει τις ενδοεργασιακές σχέσεις, ενώ αυτές οδηγούν κατά κανόνα σε... μπελάδες
Τρεις στους τέσσερις εργαζομένους είχαν ερωτική σχέση με συνάδελφο
Σεούλ: Ζέβρα το έσκασε από ζωολογικό κήπο και περιφερόταν στους δρόμους (VIDEO)
Η ζέβρα φαίνεται να περνά ανάμεσα σε αυτοκίνητα που ήταν σταματημένα στο φανάρι, ενώ πεζοί έκπληκτοι κοιτούσαν το ζώο
Σεούλ: Ζέβρα το έσκασε από ζωολογικό κήπο και περιφερόταν στους δρόμους (VIDEO)