Για τα προβλήματα στατικότητας σε παλιά κτήρια, ιδιαίτερα ύστερα από μεγάλους σεισμούς, μίλησε στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Φυσικών Καταστροφών ΙΤΣΑΚ, Βασίλης Λεκίδης. Τέτοια κτήρια στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κυρίως στην Παλιά Λαχαναγορά αλλά και στη Δυτική Μακεδονία και τα Ιωάννινα.
Όπως είπε ο κ. Λεκίδης, γίνεται μία προσπάθεια για σεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, ωστόσο, όπως εξήγησε, η ανάπλαση είναι δύσκολη, λόγω του πολυιδιοκτησιακού καθεστώτος σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Παλιά Λαχαναγορά, με τους 150 ιδιοκτήτες. Η Παλιά Λαχαναγορά έκλεισε το 1975, το 1976 τη δέσμευσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ βάσει της δικαστική πράξης απαλλοτρίωσης, είχε προταθεί ένα υπέρογκο ποσό ανά τετραγωνικό στους ιδιοκτήτες για να αγοράσουν, το οποίο όμως δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Αυτή την στιγμή, η περιοχή παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, με ποντίκια να κυκλοφορούν ανάμεσα στα απορρίμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
“Τα κτήρια έχουν κάποιες προδιαγραφές. Αν αφεθούν στα χρόνια και δεν επισκευαστούν, αποδιοργανώνονται, λόγω των φθορών στην τοιχοποιία και το κονίαμα”, κατέληξε ο κ. Λεκίδης.
Οι κάτοικοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την συντήρηση αυτών των κτηρίων, τα οποία είναι επικίνδυνα για κατάρρευση.
Πηγή: ertnews