Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Τρέχουν» έργα και αναπλάσεις - Παρεμβάσεις σε γειτονιές

Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη από το δήμο Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στα έργα και τις εργολαβίες που «τρέχουν» στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μάκης Κυριζίδης, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα, απαντώντας σε τοποθετήσεις και αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την αναβάθμιση παιδικών χαρών, για τα έργα και τις παρεμβάσεις που γίνονται στις γειτονιές, για αναπλάσεις, για το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων  και την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του δήμου με led.

Συγκεκριμένα, για το θέμα των παιδικών χαρών είπε ότι προχωράει το έργο αναβάθμισης και ήδη έχουν παραδοθεί 5 παιδικές χαρές, ενώ την επόμενη εβδομάδα παραδίδεται η έκτη στην οδό Τυρολόης στην Τούμπα. Παράλληλα, προχωράει και το πάρκο για όλους στην Τούμπα. «Το ξεκλειδώσαμε και αυτό και τρέχει όπως και η διάνοιξη της αγίου Δημητρίου τρέχει», είπε ο κ. Κυριζίδης.

Αναπλάσεις στις γειτονιές

«Τρέχουν» τα έργα και στις γειτονιές, με αναπλάσεις πεζοδρομίων κλπ. Ήδη έχουν τελειώσει τα έργα στην Ε΄ κοινότητα, ενώ τελειώνουν, όπως είπε ο αντιδήμαρχος «σε  μια μεγάλη περιοχή στην Κ. τούμπα και προχθές ξεκίνησαν κάτω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ με περιοχή 1000 στρεμμάτων και φιλοδοξούμε αρχές του χρόνου να πάμε και στην Άνω Τούμπα, πάνω από την οδό Λαμπράκη».

Στα σημεία που γίνονται οι αναπλάσεις τοποθετούνται ράμπες και οδεύσεις για τυφλούς. «Πηγαίνουμε να τα κάνουμε τώρα ενώ έπρεπε να υπάρχουν χρόνια», είπε ο κ. Κυριζίδης απαντώντας στην αντιπολίτευση.

Για τις ασφαλτοστρώσεις στο οδικό δίκτυο, είπε ότι τελείωσε το έργο στην οδό Παύλου Μελά την προηγούμενη εβδομάδα και ότι θα συνεχιστούν και σε άλλους δρόμους. Μάλιστα ο δήμος θα «μπει» με αυτεπιστασία, με δικά του μέσα δηλαδή, σε μικρότερους δρόμους και στενά για να κάνει και εκεί ασφαλτοστρώσεις.

Ανάπλαση σε Επταπύργιο, Καπάνι και Ιπποκράτειο

Εξάλλου, προχωράει με γοργούς ρυθμούς και η εργολαβία στο Επταπύργιο, όπως και μια μεγάλη εργολαβία στη Β’ Κοινότητα, στο Βαρδάρη, Μοναστηρίου, Μιχαήλ Καλλού. «Έχει πάρει μπρος εκεί το έργο και πηγαίνει με πολύ γοργούς ρυθμούς και με μεγάλη αποδοχή από καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής που είχαν να δουν δεκαετίες το δήμο να έρχεται και να βάζει έστω ένα σακί τσιμέντο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριζίδης.

Επίσης, αναφέρθηκε και στη μεγάλη ανάπλαση στην ευρύτερη περιοχή του Ιπποκρατείου.

«Ξεκινάμε καλώς εχόντων των πραγμάτων με το Ιπποκράτειο, υπογράφουμε με τον ανάδοχο για να ξεκινήσει μια μεγάλη ανάπλαση σε μια περιοχή παρατημένη, χωρίς ίχνος ράμπας, όδευσης τυφλών, χωρίς πράσινο, χωρίς τον αστικό εξοπλισμό που χρειάζεται η περιοχή λόγω των χιλιάδων ανθρώπων που την επισκέπτονται εξαιτίας του Ιπποκρατείου», επεσήμανε.

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στην ανάπλαση του Καπανίου οι οποία ξεκίνησε. «Μπήκαμε πιλοτικά στον πρώτο δρόμο, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ που πραγματοποιεί παράλληλα μεγάλο έργο για αντικατάσταση του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης». Οι εργασίες θα σταματήσουν για την περίοδο των Χριστουγέννων προκειμένου να δουλέψουν οι καταστηματάρχες της περιοχής, με τους οποίους ο δήμος βρίσκεται σε συνεργασία.

Έργα σε σχολεία

Είπε επίσης ότι στο ιστορικό 5ο γυμνάσιο στην Κριζεώτου βρέθηκε λύση για τη στατικότητα και προχωράει και αυτό, όπως και το τριθέσιο νηπιαγωγείο στην Λαχανά.

Είπε ακόμη ότι έπειτα από σκληρή δουλειά και εμπεριστατωμένες προμελέτες εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Τρίτσης για μεγάλες εργολαβίες για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων.

«Έχουμε δημοπρατήσει ήδη και θα έχουμε αναδόχους το επόμενο χρονικό διάστημα», όπως είπε συμπληρώνοντας ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε 3 νέες εργολαβίες με συμφωνία πλαίσιο για το νέο έτος και θα μπορούμε να συντηρήσουμε τα σχολεία καλύτερα, κάτι το οποίο κάναμε και τον προηγούμενο χρόνο με τις προηγούμενες εργολαβίες και γι αυτό είχαμε ελάχιστα παράπονα και προβλήματα κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου».

Επίσης, υπενθύμισε δημοπρατήθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής ένα νέο σχολείο στα Τροχιοδρομικά, με γενναία χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 7 εκατ. για υπερσύγχρονο γυμνάσιο λύκειο στην περιοχή Χαριλάου.

Εξοικονόμηση σχεδόν 70% με νέο φωτισμό Led

Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι πέρασε από το ελεγκτικό συνέδριο ένας μεγάλος διαγωνισμός όσον αφορά την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του δήμου με Led φωτισμό, κάτι που θα επιφέρει εξοικονόμηση της τάξης του 68%. «Μέσα στον επόμενο μήνα θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και θα ξεκινήσει η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων, σε κάθε γειτονιά του δήμου». Αυτό όπως είπε ο αντιδήμαρχος θα λύσει τα χέρια του δήμου όσον αφορά τους στόχους που πρέπει να πετύχουν όλοι οι οργανισμοί του δημοσίου όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ