Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η Fisheria που κάνει «μαγικά» πιάτα - Ωρίμανση και αλλαντικά ψαριών

Ο "Πσαράς" το ψαράδικο - fisheria στην καρδιά της Άθωνος καινοτομεί με νέες τεχνικές ωρίμανσης δίνοντας άλλη διάσταση στο φρέσκο ψάρι

Κάνοντας βόλτα στην Πλατεία Άθωνος, μια από τις πιο παραδοσιακές γωνιές της Θεσσαλονίκης, θα ανακαλύψει κανείς μια ολοζώντανη αγορά, που ειδικεύεται στο φαγητό, γεμάτη με μικρά μαγαζιά, καφέ, ταβέρνες και εστιατόρια.

Η Άθωνος κατά βάση προσφέρει παραδοσιακή κουζίνα, ωστόσο η Θεσσαλονίκη, ως μια πόλη που φημίζεται για το φαγητό της, δεν σταματά να καινοτομεί πάνω σε αυτό. Υπάρχουν μέρη, που συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία, δημιουργούν νέες τάσεις που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε. Ο λόγος για τον «Πσαρά», ένα από τα πιο δημοφιλή και ιδιαίτερα ιχθυοπωλεία της πόλης.

Ο «Πσαράς» δεν είναι απλώς ένα ιχθυοπωλείο καθώς ακριβώς από πίσω του έχει δημιουργηθεί η Fisheria, ένα όμορφο και σύγχρονο εστιατόριο στην καρδιά της Άθωνος, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τα φρέσκα ψάρια διαλέγοντάς τα αρχικά από το ιχθυοπωλείο ενώ στη συνέχεια μπορεί να τα γευθεί άμεσα στο εστιατόριο (στις ίδιες ουσιαστικά τιμές με το ιχθυοπωλείο).

Πρόκειται για μια οικογενειακή παράδοση που ξεκινά από το μακρινό 1928 και φτάνει μέχρι σήμερα, εξελιγμένο όμως και γεμάτο γνώσεις και νέες τεχνικές πάνω στο ψάρεμα και τα φρέσκα ψάρια. 

Είναι ένα σημείο στο κέντρο της πόλης που συνδυάζει την παράδοση του ψαρέματος με την μοντέρνα προσέγγιση της ωρίμανσης και έτσι πέρα από φρέσκα ψάρια, προσφέρει στο κοινό του και μια νέα τάση, τα αλλαντικά ψαριών.

psaras.jpg

Όπως μας εξηγεί ο κ. Πέτρος Σέμκος ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, πριν από περίπου 9 μήνες ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται και να χρησιμοποιούν αυτή τη νέα τακτική, την ωρίμανση. «Η ωρίμανση δεν είναι εύκολη τεχνική και αν δεν έχεις γνώσεις πάνω στο ψάρι πρέπει να κοπιάσεις πολύ για να την μάθεις» αναφέρει. Είναι το μοναδικό ιχθυοπωλείο στην Θεσσαλονίκη αλλά και από τα λίγα σε ολόκληρη την χώρα, που χρησιμοποιεί την τεχνική αυτή.

Η ωρίμανση είναι μια διαδικασία, κατά την οποία το ψάρι μπαίνοντας σε σταθερές θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας, μετά από κάποιες μέρες, φτάνει σε μια κατάσταση που  μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ωμή παρασκευή ή γενικά στο μαγείρεμα.

Τα ψάρια καθαρίζονται πάνω στη βάρκα και η τελευταία τους επαφή με το γλυκό νερό είναι αυτή με τον πάγο πάνω στο καΐκι. Στη συνέχεια μεταφέρονται στο κατάστημα, όπου καθαρίζονται και στεγνώνονται χωρίς πάλι να έρθουν σε επαφή με το νερό και εκεί μπαίνουν μέσα σε ένα ειδικό ψυγείο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο αλλάζει τη θερμοκρασία και την υγρασία ανάλογα με το είδος τους. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται σε όλες τις ωμές παρασκευές, όπως το καρπάτσιο, το ταρτάρ και το σασίμι.

psaras5.jpg

 

psaras4.jpg

Το ψάρι, αναφέρει ο κ. Σέμκος, με αυτόν τον τρόπο μπαίνει σε μια νέα κατάσταση και φεύγει λίγο από την έννοια που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας, μπαίνει σε μια πιο ιδιαίτερη φάση, καθώς έτσι φτιάχνονται τα αλλαντικά ψαριών. Μετατρέπεται σε αλλαντικό με μαριναρίσματα και αφού έχει ωριμάσει. Το αποτέλεσμα... είναι μαγικό, καθώς η αίσθηση πλησιάζει αρκετά το μπέικον, το παστράμι ή τον παστουρμά. Τα αλλαντικά ψαριών είναι μια νέα τάση που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και μπορείτε να τα δοκιμάσετε αν επισκεφθείτε το Ιχθυοπωλείο - Fisheria του «Πσαρά».

Κάνοντας λόγο για νέες τεχνικές και καινοτομίες, κάτι που επίσης τραβάει την προσοχή στην Fisheria είναι το οστρακόμπαρο και το ενυδρείο του μαγαζιού. Για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα χαλαρό ποτό στο μπαρ υπάρχει η δυνατότητα να το συνοδεύσουν με όστρακα στο οστρακόμπαρο. Λόγω του ιχθυοπωλείου, η ποιότητα και η φρεσκάδα στα όστρακα εννοούνται κάνοντάς το μία από τις γευστικές εμπειρίες που πρέπει να γευτείτε.

psaras_2.jpg

Στο Ιχθυοπωλείο - Fisheria του «Πσαρά» θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα που μυρίζουν θάλασσα.

Είναι το σημείο που ξέρεις ότι αν το επιλέξεις για το φαγητό σου θα φας καλό ψάρι, καθώς οι γνώσεις τους, που προέρχονται από την μακρά θαλασσινή οικογενειακή παράδοση, τους επιτρέπουν να διαχειρίζονται τα ψάρια κατάλληλα, ανάλογα με την εποχή, τον τόπο και τον τρόπο που βγαίνουν, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι δύο βάρκες της επιχείρησης, έχουν την δυνατότητα να της εξασφαλίζουν την καλύτερη πρώτη ύλη.

psaras3.jpg

Στο «Πσαρά» θα βρείτε καθημερινά φρέσκα ψάρια, μόνο της εποχής και μόνο πελαγίσια. Και αν πάλι δεν θέλετε να καθίσετε εκεί για το φαγητό σας υπάρχει και η δυνατότητα του delivery για να το απολαύσετε σε κάθε γωνιά της πόλης.

Το σλόγκαν της επιχείρησης αντικατοπτρίζει πλήρως την εμπειρία που θα ζήσετε... "Κάτι παραπάνω από ψάρι"...

INFO

 - Πσαράς Ιχθυοπωλείον

Μητροπολίτου Γενναδίου 7

Τηλέφωνο: 2310 232228

 

 - Πσαράς Fisheria

Βαγδαμάλη 3

Τηλέφωνο: 2310 232228

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Προχωρά το δίκτυο υπόγειων κάδων – Θα μπουν 185 σε 83 θέσεις (VIDEO)
Η υπογειοποίηση ξεκίνησε το 2021 με την εγκατάσταση 59 μονάδων υπόγειων κάδων σε χώρους του ιστορικού – εμπορικού κέντρου
Θεσσαλονίκη: Προχωρά το δίκτυο υπόγειων κάδων – Θα μπουν 185 σε 83 θέσεις (VIDEO)