Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη πρωτοπόρος στον αγώνα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης

«Χαίρομαι που ως δήμαρχος αυτής της πόλης συνετέλεσα μαζί με αρκετούς άλλους φορείς ώστε να βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία των μελετών για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος», δήλωσε ο κ. Ζέρβας

Στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για πόλεις με πλούσια Ιστορία και πληγές από τον αντισημιτισμό, όπως η Θεσσαλονίκη, η διοργάνωση συνεδρίων όπως η Παγκόσμια Σύνοδος Δημάρχων ενάντια στον Αντισημιτισμό, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Combat Antisemitism Movement (CAM) και το Centre for Jewish Impact, σε συνεργασία με τις Εβραϊκές Ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής, αναφέρθηκε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Αναφερόμενος στην Παγκόσμια Σύνοδο, και τη σημασία της ο κ. Ζέρβας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία εκ μέρους του φίλου δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη που συγκέντρωσε ανθρώπους απ' όλον τον κόσμο, οι οποίοι εκπροσωπούν κι εκπροσωπούμε διαφορετικές κοινότητες, διαφορετικά περιβάλλοντα. Κι όλοι μαζί ανταλλάσσουμε την εμπειρία μας για όλα αυτά τα οποία με πολύ άσχημο τρόπο έγιναν στο παρελθόν και για κάποια άλλα που γίνονται σήμερα και με την κοινή μας προσπάθεια και θέληση να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον σε μία ανοικτή κοινωνία, όπου δεν θα υπάρχει κανένα είδος ρατσισμού, δεν θα υπάρχει καμία αίσθηση διαφορετικότητας με βάση την καταγωγή, τη θρησκεία.

Όλα αυτά είναι πράγματα που στη Θεσσαλονίκη τη δική μου την πόλη, τα βιώσαμε πολύ έντονα. Η Θεσσαλονίκη, που αποκαλούνταν η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. Η οικογένειά μου κι εγώ προσωπικά έχουμε πολλούς φίλους εβραϊκής καταγωγής, το κακό είναι ότι η οικογένειά μου είχε πολλούς περισσότερους. Για τις παλαιότερες γενιές, οι Εβραίοι ήταν μία πολύ μεγάλη παροικία, ένα ζωντανό κομμάτι. Αλλά παρόλα αυτά ακόμη και σήμερα, όλα αυτά τα ίχνη, όλη αυτή η μαγιά, όλο αυτό το κομμάτι, που στο μεγάλο, το ατελείωτο ψηφιδωτό της Θεσσαλονίκης είναι πολύ σημαντικά κομμάτια, μας επηρεάζουν όλους, πολύ περισσότερο δε εμένα που είμαι ο δήμαρχος αυτής της πόλης».

 Όσον αφορά την επιστροφή της Θεσσαλονίκης στον παγκόσμιο χάρτη του αγώνα κατά του αντισημιτισμού και μάλιστα ως τοπόσημο μνήμης στην Ιστορία του Ολοκαυτώματος, με το νέο μνημείο για την Σοά, ο κ. Ζέρβας τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Χαίρομαι που ως δήμαρχος αυτής της πόλης συνετέλεσα μαζί με αρκετούς άλλους φορείς ώστε να βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία των μελετών για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχώρησε 11.000 τ,μ. κι έχει συμβάλλει ώστε αυτό το μεγάλο όραμα για την πόλη της Θεσσαλονίκης κι από την άλλη πλευρά η απόδοση της ύψιστης τιμής στους Εβραίους συμπολίτες που χάθηκαν εκεί γύρω στο 1943. Αλλά όχι μόνο γι' αυτούς αλλά και για κάθε Ολοκαύτωμα, αλλά και για κάθε πράξη ρατσισμού, αντισημιτισμού, θα είναι ένα σύμβολο αιώνιο, που από τη μία μεριά θα δείχνει τον δυναμισμό αυτής της πόλης, την πλούσια ιστορία και το παρελθόν της, αλλά και τον πραγματικό δυναμισμό για το μέλλον, ότι θα βρίσκεται πάντα εκεί σαν ένας φάρος πολυπολιτισμικός, σαν ένας φάρος που θα έλκει τους ανθρώπους απ' όλον τον κόσμο, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη εκεί στον 15ο αιώνα όταν ήλθαν δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι Σεφαραδίτες από την Ισπανία έτσι πάντα η Θεσσαλονίκη να είναι μία πόλη ανοικτή, μία πόλη φιλόξενη και μία πόλη που μπορεί και παντρεύει και φέρει μέσα της όλα αυτά τα στοιχεία».

 Αναφορικά με την μορφή της Θεσσαλονίκης ως ανοικτής πόλης, όπως ήταν πριν το 1917 και αργότερα στην μετέπειτα πορεία της ο κ. Ζέρβας τόνισε: «Νοιώθω πολύ όμορφα, γιατί τα τελευταία χρόνια βλέπω να γίνονται στη Θεσσαλονίκη εξαιρετικά ανοίγματα, πολλές επενδύσεις, έρχονται εταιρείες απ' όλον τον κόσμο κι επιλέγουν την πόλη μας ως έδρα τους. Κι αυτό δεν το λέω μόνον για λόγους οικονομικής άνθισης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά έρχονται και πάρα πολλά στελέχη από άλλες χώρες. Η Θεσσαλονίκη έχει επιλεγεί ως η τρίτη ιδανικότερη πόλη για τους ψηφιακούς νομάδες, μετά τη Λισσαβόνα και τη Μπανγκόκ. Πράγμα που σημαίνει ότι πλέον στη Θεσσαλονίκη δεν έρχονται μόνον Έλληνες, δεν είναι μόνον Θεσσαλονικείς, από άλλα μέρη της Ελλάδας, ή Βαλκάνιοι. Αλλά είναι κι από πολλές άλλες περιοχές κι όλο αυτό θεωρώ ότι είναι το ξεκίνημα της νέας εποχής της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης. Κι ίσως τώρα στον 21ο αιώνα η Θεσσαλονίκη ξαναβρίσκει αυτόν τον χαρακτήρα που είναι ένας φιλόξενος τόπος, όπως είπα προηγουμένως ένα χωνευτήρι εθνών, παραδόσεων κι εάν θέλετε η θέση της, τα χαρακτηριστικά της, αυτό το DNA που κάποια φορά υπάρχει και που ακόμη κι όταν νομίζουμε ότι χάνεται τελικά υπάρχει φέρνει όλον αυτόν τον κόσμο από παντού και νοιώθουν ότι η πατρίδα τους ή το ιδανικό μέρος για να ζει κανείς είναι πάλι η Θεσσαλονίκη».

Στην ομιλία του άλλωστε ο κ. Ζέρβας, μετά την επίσκεψη στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα, αναφέρθηκε στη σημασία της γνώσης κι ιδιαίτερα της πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης μέσα από την καλλιέργεια του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως κατάλληλου εργαλείου για να καταπολεμηθούν παθογένειες, όπως ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός και το μίσος για κάθε ιδιαίτερη ταυτότητα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιταλία: Με εισιτήριο 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία - Η πόλη χρεώνει τους τουρίστες
Θέλει να περιορίσει τον μαζικό τουρισμό και να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών που θέλουν να διανυκτερεύσουν
Ιταλία: Με εισιτήριο 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία - Η πόλη χρεώνει τους τουρίστες