Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι πρώτες κλήσεις σε ΙΧ από τις κάμερες σε λεωφορειολωρίδες

Στις 250 οι κλήσεις που κόπηκαν σε παραβάτες από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2022

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

«Έπεσαν» οι πρώτες κλήσεις για παραβάτες που εντοπίστηκαν μέσω καμερών να εισέρχονται ή να σταθμεύουν παράνομα τα οχήματά τους στις λεωφορειολωρίδες της Θεσσαλονίκης.

Πέρα από τις δια ζώσης κλήσεις από τροχονόμους, οι κάμερες που εδώ και μερικούς μήνες επαναλειτουργούν, δρουν συμπληρωματικά για τον έλεγχο της παραβατικότητας των ΙΧ με στόχο την απρόσκοπτη κίνηση των λεωφορείων, την αύξηση της ταχύτητά τους και, συνεπώς, την αξιόπιστη εκτέλεση των δρομολογίων.  

Δυστυχώς καθημερινά βλέπουμε στους δρόμους δεκάδες ΙΧ που κινούνται παράνομα σε αυτές τις λεωφορειολωρίδες. Παράλληλα κάποια οχήματα παρκάρουν στα παραπάνω σημεία. Οι συγκεκριμένες πρακτικές οδηγούν σε καθυστερήσεις στην κίνηση των οχημάτων του ΟΑΣΘ. Και σε μεγαλύτερο όγκο επιβατών που συγκεντρώνεται εν τω μεταξύ στις στάσεις και πρέπει να μετακινηθεί ταυτόχρονα. Ειδικά στο άνοιγμα και στο σχόλασμα της Αγοράς η κατάσταση πολλές μέρες απαιτεί ψυχραιμία και υπομονή.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας που παρέθεσε στο «ΤyposThes»: «από τις 8 Σεπτεμβρίου 2022 είχαμε 250 παραβάσεις οδηγών που χρησιμοποίησαν λεωφορειολωρίδα». Ως προς τον δρόμο όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα αυτός είναι η οδός Τσιμισκή.

Αυτή την στιγμή λεωφορειολωρίδες υπάρχουν σε κεντρικές λεωφόρους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης με στόχο την καλύτερη κυκλοφορία των ΔΧ λεωφορείων.

Αυτές διαθέτουν κάμερες (άξονας Μοναστηρίου – Εγνατία, άξονας Εθνικής Αντιστάσεως – Βασιλίσσης Όλγας - Βασιλέως Γεωργίου, Αγγελάκη, Τσιμισκή, άξονας Αλεξάνδρου Παπαναστασίου – Λεωφόρος Στρατού, Μητροπόλεως, Γεωργίου Παπανδρέου). Πρόκειται σύμφωνα με την διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης για ειδικές ηλεκτρονικές τεχνικές συσκευές για λήψη εικόνας ώστε να αποτυπωθεί η παράβαση της πινακίδας Π97, η κίνηση δηλαδή σε λεωφορειολωρίδα. Εν τω μεταξύ εκτός ενεργοποίησης παραμένουν οι κάμερες στην οδό Εγνατία, όπου εκτελούνται εργασίες κατασκευής του μετρό.

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης επισημάνει, σε στοιχεία που μας παραχώρησε, ότι «τόσο τα ηλεκτρονικά τεχνικά μέσα όσο και η τροχονομική αστυνόμευση στις λεωφορειολωρίδες θα συμβάλλουν στην σημαντική μείωση του φαινομένου της παράνομης κίνησης των οχημάτων σε αυτές. Παράλληλα θα εξυπηρετείται καλύτερα το επιβατικό κοινό και θα χρησιμοποιεί περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς δίχως να υπάρχουν προβλήματα».

Εξάλλου αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα της ομαλής κυκλοφορίας των ΔΧ λεωφορείων διατίθενται και πεζοί τροχονόμοι, ανάλογα πάντα με την υπηρεσιακή δυνατότητα, για την ρύθμιση της κυκλοφορίας σε κεντρικές διασταυρώσεις. Επιπλέον «εποχούμενες περιπολίες τροχαίας δρουν επικουρικά στους οδικούς άξονες όπου χρειάζεται επέμβαση. Στους παραβάτες φυσικά επιβάλλονται τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα».

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το πρόστιμο για την είσοδο σε λεωφορειολωρίδα είναι 100 ευρώ. Σε περίπτωση στάθμευσης εντός λεωφορειολωρίδας, πέραν του προστίμου, αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα απομακρύνεται από την Τροχαία.

Στη μάχη κατά των παραβατών είναι και τα γερανοφόρα οχήματα της αστυνομίας τόσο κατά τις πρωινές όσο και κατά τις απογευματινές ώρες που απομακρύνουν παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα τα οποία εμποδίζουν την κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων.

Πότε επιτρέπεται η κυκλοφορία

Στις λεωφορειολωρίδες της Θεσσαλονίκης, πέραν των λεωφορείων, επιτρέπεται η κυκλοφορία των τουριστικών και σχολικών λεωφορείων, των δικύκλων, των οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, περιπολικά).

Επιπλέον, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, επιτρέπεται και η κυκλοφορία των ταξί στις λεωφορειολωρίδες, καθημερινά και καθ’ όλο το 24ωρο, αρκεί να μεταφέρουν επιβάτη και η στάση για επιβίβαση ή αποβίβαση να γίνεται στις ειδικές εσοχές.

Σε περίπτωση που το ταξί δεν μεταφέρει επιβάτη, δεν επιτρέπεται να εισέρχεται στις λεωφορειολωρίδες από τις 6.30 μέχρι τις 9.30 το πρωί και από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Οι λεωφορειολωρίδες λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 6.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ, με εξαίρεση τη λεωφορειολωρίδα επί της Γ. Παπανδρέου, η οποία λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη διάσκεψη του Παρισιού για την Ουκρανία ο Μητσοτάκης - Τι αναμένεται να πει
Κατά την παρέμβασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη για να απαντήσει στις όποιες...
Στη διάσκεψη του Παρισιού για την Ουκρανία ο Μητσοτάκης - Τι αναμένεται να πει
Στον Τζιτζικώστα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ για τις εργασίες του Fly Over
«Tο αρμόδιο υπουργείο να δημοσιοποιήσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βήμα-βήμα, για όλες τις εργασίες που πρέπει να γίνουν» ανέφερε ο Απόστολος...
Στον Τζιτζικώστα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ για τις εργασίες του Fly Over