Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σοβαρές ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων – Εν μέσω μεγάλης έξαρσης

Υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και σε αντιβιώσεις, φάρμακα για το κρυολόγημα και αντιπυρετικά

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Σε μια περίοδο που η χώρα «βράζει» από ιογενείς ιώσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε έλλειψη από τα ράφια των φαρμακείων βρίσκονται φάρμακα που σχετίζονται με αυτές, όπως αντιβιώσεις, ειπνεόμενα ακόμη και απλά αντιπυρετικά. Οι σημαντικές ελλείψεις αφορούν και παιδικά φάρμακα και προκαλούν σημαντική ταλαιπωρία στους ασθενείς που καλούνται να πηγαίνουν με τη συνταγή του γιατρού από φαρμακείο σε φαρμακείο, προκειμένου να βρουν το φάρμακο που τους έχει συνταγογραφηθεί.

«Αυτήν την στιγμή υπάρχει θέμα το οποίο ταλαιπωρεί φαρμακοποιούς και ασθενείς σε μεγάλο βαθμό», δηλώνει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) κ. Διονύσης Ευγενίδης.

«Μιλάμε για φάρμακα τόσο ενηλίκων όσο και παιδικά και συγκεκριμένα για αντιβιώσεις, αντιαλλεργικά, εισπνεόμενα, φάρμακα για το κρυολόγημα, αλλά και αντιπυρετικά

Και αυτά είναι τα «εποχιακά» είδη, τα οποία προστίθενται στη μεγάλη λίστα των προβληματικών φαρμάκων που αφορούν όλες τις παθήσεις και στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις όλο το χρόνο», όπως επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.

«Δύσκολες θα είναι οι ημέρες των εορτών»

«Κάθε χρόνο τέτοια εποχή το πρόβλημα οξύνεται. Δε θέλω να φανταστώ τι θα γίνει όταν κλείσουν οι εταιρείες λόγω των εορτών και θα σταματήσουν να στέλνουν έστω και αυτά τα ελάχιστα κομμάτια που στέλνουν στις φαρμακοποθήκες», προσθέτει ο ίδιος. «Πραγματικά νομίζω ότι οι ημέρες των εορτών θα είναι πάρα πολύ δύσκολες για τους φαρμακοποιούς», όπως λέει.

Και αυτό γιατί στα περισσότερα από τα φάρμακα στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις δεν υπάρχει κάποιο άλλο σκεύασμα με το οποίο μπορούν να αντικατασταθούν. Μπορεί για ένα απλό αντιπυρετικό να υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά όχι σε αντιβιώσεις, εισπνεόμενα, αντιαλλεργικά κλπ. «Και γι αυτό δημιουργείται το πρόβλημα». Οι φαρμακοποιοί προσπαθούν στο βαθμό που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους ψάχνοντας φάρμακα, ωστόσο, όπως λένε δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Που οφείλεται το πρόβλημα

Οι ελλείψεις στα εποχιακά είδη που σχετίζονται με τις ιώσεις είναι αποτέλεσμα και της αυξημένης ζήτησης αυτό το διάστημα αλλά και του διαχρονικού προβλήματος που αφορά τις εξαγωγές φαρμάκων καθώς και των προβλημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του πολέμου. Λείπουν, όπως εξηγεί ο κ. Ευγενίδης πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας και όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα. Και μπορεί προβλήματα που προέρχονται από αιτίες όπως ο πόλεμος ή μια πανδημία που έκλεισε εργοστάσια να μην είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα, όμως, σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν πάνω σε ένα πιο παλιό και υπαρκτό πρόβλημα, αυτό των εξαγωγών το οποίο από την πολιτεία μπορεί να λυθεί σε μια μέρα, με την απαγόρευση των εξαγωγών.

Η Πολιτεία παρακολουθεί το ζήτημα των ελλείψεων, όμως, όπως λένε οι φαρμακοποιοί, πρέπει να παρθούν και κάποια μέτρα. Όπως εκτιμούν μια απόφαση για απαγόρευση των εξαγωγών θα εξομαλύνει τουλάχιστον κάπως την κατάσταση.

Χαμηλή ακόμη η εμβολιαστική κάλυψη για γρίπη

Η κίνηση στα φαρμακεία είναι αυξημένη συνήθως τέτοια εποχή με τον κόσμο να αγοράζει εκτός από φάρμακα και καραμέλες για το λαιμό, σιρόπια, σπρέι για τη μύτη και το λαιμό κλπ. «Είναι η εποχή των ιώσεων, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές καθώς με τα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό δεν είχαμε γενικότερα ιώσεις τα προηγούμενα χρόνια, οπότε τώρα επιστρέφουν και αυτές δριμύτερες αν μπορούμε να το πούμε έτσι, οπότε και τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα», αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.

Στο μεταξύ, αυτήν την στιγμή δεν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των εμβολιασμών που έχουν γίνει κατά της γρίπης στη χώρα μας. «Ο κόσμος κουράστηκε από τα πολλά εμβόλια λόγω του κορωνοϊού και δε δείχνει πρόθυμος να κάνει το εμβόλιο της γρίπης, παρόλο που όλοι αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού  κινδύνου θα έπρεπε να το έχουν κάνει ήδη», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ. Πάντως, ποτέ δεν είναι αργά, όπως λέει, καλώντας τον κόσμο να σπεύσει έστω και τώρα. Επάρκεια πάντως υπάρχει για την ώρα στα εμβόλια της γρίπης.

Ποιοι μπορούν να κάνουν εμβόλιο χωρίς συνταγή

Σημειώνεται ότι τις κατηγορίες του πληθυσμού που θα μπορούν να εμβολιάζονται έναντι της γρίπης δωρεάν και χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία ορίζει με εγκύκλιο του το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για: 1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω 2. Ενήλικες που κατά δήλωσή τους έχουν χρόνια νοσήματα 3. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

«Καλό είναι αυτό το μέτρο για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη γιατί η γρίπη έχει έρθει και πρέπει να μας βρει εμβολιασμένους», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος του ΦΣΘ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκυλακάκης: Εκ του πονηρού οι αντιδράσεις για τα πράσινα τιμολόγια για ρεύμα
Το «πράσινο» τιμολόγιο δεν πλήττει τον ανταγωνισμό πλήττει εκείνους που δεν θέλουν τον ανταγωνισμό, δήλωσε ο Θ. Σκυλακάκης
Σκυλακάκης: Εκ του πονηρού οι αντιδράσεις για τα πράσινα τιμολόγια για ρεύμα