Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στο «πόδι» η Καλαμαριά – Φόβοι για πολυκατοικίες στην παραλία της Σοφούλη

Αδόμητο παραλιακό μέτωπο στο Καραμπουρνάκι ζητούν οι κάτοικοι - Αναστάτωση και κινητικότητα μετά τις λαμαρίνες που μπήκαν σε οικόπεδα στη Σοφούλη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Αδόμητο παραλιακό μέτωπο στο Καραμπουρνάκι ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής, εκφράζοντας την αγωνία τους για το γεγονός ότι στο οικόπεδο στην οδό Σοφούλη στην Καλαμαριά, που μέχρι πρόσφατα ήταν χώρος πρασίνου τοποθετήθηκαν λαμαρίνες και πρόκειται να ξεκινήσουν οικοδομικές εργασίες.

Ο Σύλλογος Πολιτών Κελλάριου Όρμου «Μικρό Έμβολο» έχει επιδείξει έντονη κινητικότητα και έχει έρθει σε επαφή με βουλευτές της Θεσσαλονίκης για την προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου χαρακτήρα στο παραλιακό μέτωπο του Κελλάριου Όρμου Θεσσαλονίκης (Καραμπουρνάκι).

sofouli.png

Μιλώντας στο «ΤyposThes» η πρόεδρος του Συλλόγου Αναστασία Τσιτσιμπίκου τόνισε την ανάγκη να βρεθούν άμεσα οι πόροι για την απαλλοτρίωση των δυο οικοπέδων επί της οδού Σοφούλη και Κολχίδος. «Οι κάτοικοι όχι μόνο της Καλαμαριάς αλλά και όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος θέλουν ο χώρος να μείνει αδόμητος. Είναι υπερτοπικού χαρακτήρα η παραλία στο Καραμπουρνάκι», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ιστορικές μνήμες, είναι περιοχή φυσικού κάλλους και κηρυγμένος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος από το 1989.

Μετά την απορριπτική απόφαση του διοικητικού εφετείου Θεσσαλονίκης στην προσφυγή των δημοτών για την ακύρωση  των οικοδομικών αδειών στα δυο οικόπεδα στη Σοφούλη, που είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη εργασιών περίφραξής τους, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, κάλεσε άμεσα σε συνάντηση τους νομικούς συμβούλους του Δήμου, τους συνεργάτες του και κατοίκους της περιοχής, στην οποία συζητήθηκαν  κινήσεις που μπορούν να γίνουν από δω και στο εξής, για την αποφυγή της δόμησης των δύο οικοπέδων. Το θέμα συζητήθηκε εξάλλου και στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς στις 19 Δεκεμβρίου.

«Ενώνουμε τις φωνές μας με τους κατοίκους, λέμε όχι στην ανοικοδόμηση της Σοφούλη και συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε το τεράστιο αυτό ζήτημα, ώστε να μην προχωρήσει καμία ανοικοδόμηση και να απομακρυνθούν άμεσα οι λαμαρίνες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Μιλώντας σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης, η κ. Τσιτσιμπίκου αναφέρει ότι λίγο πριν την έκδοση της αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου που αφορούσε το Καραμπουρνάκι και το χαρακτήριζε «πράσινο», οι ιδιοκτήτες αυτών των δυο οικοπέδων (επί της οδού Σοφούλη και Κολχίδος) κατέθεσαν φάκελο στην Πολεοδομία Καλαμαριάς για έκδοση οικοδομικής άδειας. Όμως ο φάκελος  δεν ήταν πλήρης και βάσει νόμου η πολεοδομία Καλαμαριάς τον επέστρεψε. Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν δικαστικά και πρωτόδικα κέρδισαν. Έτσι υποχρεώθηκε η πολεοδομία Καλαμαριάς να  εκδώσει οικοδομικές άδειες. Η πρώτη αίτηση ήταν για 100 τ.μ. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες έκαναν αναθεώρηση αυτών των αδειών για πολύ περισσότερα τετραγωνικά και συγκεκριμένα για 700 τ.μ. Όμως το 2016 έπειτα από προσφυγή του δήμου, βγήκε απόφαση του ΣτΕ που εξαφάνισε την πρωτόδικη απόφαση, που υποχρέωσε να εκδοθούν οικοδομικές άδειες.

«Από το 2016 δεν προέβη σε καμία ενέργεια ο δήμος Καλαμαριάς. Εν τω μεταξύ το 2015 είχε εκδοθεί το γενικό πολεοδομικό σχέδιο που χαρακτήριζε «πράσινο» το Καραμπουρνάκι και το 2021 ο δήμος Καλαμαριάς προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε ερμηνεία της απόφασης του 2016 μιας ξεκάθαρης απόφασης. Έχει απαντήσει το ΣτΕ. Δεν υπάρχει περίπτωση να γνωμοδοτήσει γι αυτό γιατί η απόφαση είναι ξεκάθαρη», λέει η κ. Τσιτσιμπίκου.

Οι κάτοικοι προσέφυγαν κατά της ακυρότητας των αδειών για τυπικούς λόγους, όμως χάθηκε αυτό το δικαστήριο, ήταν αρνητική η απόφαση.

Αναφέρεται επίσης και στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου επ αυτού του θέματος που ζητά την ανάκληση των οικοδομικών αδειών. «Ζητά με κάθε τρόπο να σταματήσουν εκεί οι οικοδομικές εργασίες και επιτέλους να αναζητηθούν πόροι για την απαλλοτρίωση αυτών των οικοπέδων».

Ο Σύλλογος έχει εκπονήσει ένα σχέδιο Ερώτησης το οποίο έχει απευθύνει σε όλους τους βουλευτές Α΄Θεσσαλονίκης ζητώντας τους να την στηρίξουν και να την υποβάλλουν σύσσωμοι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Βλέπουμε βουλευτές, υπάρχει μια κινητικότητα πάνω στο θέμα. Όλοι συμφωνούν ότι το παραλιακό μέτωπο στο Καραμπουρνάκι πρέπει να μείνει αδόμητο, πρέπει να εξευρεθούν οι πόροι για να απαλλοτριωθούν αυτές οι εκτάσεις», τονίζει η κ. Τσιτσιμπίκου ενώ προσθέτει ότι ο δήμος πρέπει να ενεργήσει άμεσα. «Μπορεί να λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτά όμως αυτό πρέπει να αποδειχθεί εγγράφως. Ο δήμος δεν έχει κάνει αίτηση στο Πράσινο Ταμείο που διαθέτει 4,3 δις. ευρώ», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε ότι εκτός από το πράσινο ταμείο υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τι λέει ο δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τους νομικούς συμβούλους του Δήμου, τους συνεργάτες του και κατοίκους της περιοχής ανέφερε τα εξής:

 «Αμαρτίες του παρελθόντος δε θα επιτρέψω να εμφανίζονται ως ευθύνες αυτής της διοίκησης, ούτε ως αντιπολιτευτικά επιχειρήματα, από κομήτες με όψιμο ενδιαφέρον.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περιφράξεις οικοπέδων. Για ποια ανάπτυξη μιλάμε, όταν σε μία παραθαλάσσια περιοχή, ιστορικής σημασίας, η πρόσβαση περιορίζεται!!!

Ενώνουμε τις φωνές μας με τους κατοίκους, λέμε όχι στην ανοικοδόμηση της Σοφούλη και συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε το τεράστιο αυτό ζήτημα, ώστε να μην προχωρήσει καμία ανοικοδόμηση και να απομακρυνθούν άμεσα οι λαμαρίνες.

Όσο για τους επικριτές μας; Νεόκοποι στον Δήμο Καλαμαριάς, που λαϊκίζουν κρύβοντας την αλήθεια!

Και η αλήθεια για το συγκεκριμένο ζήτημα, που είχε απασχολήσει ξανά την τοπική κοινωνία το 2012, τότε που είχαν ξεκινήσει οι οικοδομικές εργασίες είναι η εξής:

Οι δύο οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν το 2012 από τη  διεύθυνση δόμησης του Δήμου Καλαμαριάς και αργότερα αναθεωρήθηκαν. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης είναι νόμιμες και  οι ιδιοκτήτες τους έχουν το  δικαίωμα να ανοικοδομήσουν.

Στο μεσοδιάστημα 2012-2016 αποφασίστηκε αναστολή οικοδομικών εργασιών, δίνοντας τον χρόνο στον Δήμο που προσέφυγε στο ΣτΕ για θέματα σχετικά των δύο αδειών.

Η απόφαση που εκδόθηκε το 2016  δικαίωνε σε θέματα μεν τον Δήμο, χωρίς όμως να διευκρινίζει σαφώς την τύχη των δύο αδειών.

Εφαρμογή της δικαστικής αυτής απόφασης κλήθηκε να κάνει η υπηρεσία δόμησης Καλαμαριάς, η οποία και δεν ακύρωσε τις συγκεκριμένες οικοδομικές άδειες, που μέχρι σήμερα παραμένουν σε ισχύ!

Η διοίκησή μας, που ανέλαβε καθήκοντα  επτά χρόνια μετά την έκδοση των συγκεκριμένων αδειών και τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση του ΣτΕ, προσπαθώντας να βοηθήσει τη συγκεκριμένη Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου μας , η οποία είναι αυτοτελής (χωρίς να επιτρέπεται να λάβει εντολή από πολιτικό προϊστάμενο), έκανε αίτημα ερμηνείας στην αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ, σε μία ύστατη προσπάθεια να υπερασπιστεί το αδόμητο του παραλιακού μας μετώπου και γενικά των ελεύθερων χώρων.

Λάθη του παρελθόντος οδήγησαν τέτοιες περιοχές εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αυξάνοντας κατά πολύ τις αξίες απαλλοτρίωσής τους, γεγονός που τώρα   δυσκολεύει πολύ εμάς στις προσπάθειές που επίμονα καταβάλλουμε  με σκοπό τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων και την ανάπλαση αυτών προς όφελος των Καλαμαριωτών ,όπως είναι αυτή της Σοφούλη, του Κόδρα ,της πλαζ Αρετσούς κ πολλών άλλων» , καταλήγει ο κ. Δαρδαμανέλης.

Σχετικά με την τοποθεσία των οικοπέδων

Νοτιοανατολικά του Mεγάρου Μουσικής βρίσκεται ο Κελλάριος Όρμος, η μοναδική φυσική ακτή της Θεσσαλονίκης. Αυτή η παραλία μήκους περίπου 2 χλμ αρχίζει από το τέλος της επιχωματωμένης ακτής της Νέας Παραλίας, δηλαδή από το Μέγαρο Μουσικής και φτάνει ως το ακρωτήριο Μικρό Έμβολο (Καραμπουρνάκι), όπου βρίσκεται το Κυβερνείο (Παλατάκι).

Όπως αναφέρεται στην πρόταση Ερώτησης του συλλόγου Πολιτών Κελλάριου Όρμου «Μικρό Έμβολο», η θαλάσσια αυτή περιοχή κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος προκειμένου να διαφυλαχθούν η ιστορική και αρχαιολογική μορφή του ορμίσκου που ταυτίζεται με τον βυζαντινών χρόνων λιμένα «Κελλάριον» και το υποβρύχιο φράγμα που τον προστάτευε, σχετικό ΦΕΚ 384/24.5.1989.

Η περιοχή κατέχει ιδιαίτερη θέση στη συλλογική ιστορική μνήμη των κατοίκων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης με την αδιάλειπτη ιστορική της παρουσία, αλλά και το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος που την καθιστά διαχρονικό προορισμό αναψυχής των Θεσσαλονικέων. 

Η περιοχή και οι τελευταίοι αδόμητοι χώροι της αναδεικνύονται, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο ως κομβικής σημασίας για το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής που εκτείνεται έως και το κέντρο της Καλαμαριάς. Η διαμόρφωση των χώρων αυτών ως χώρων πρασίνου είναι σημαντική συνιστώσα για την αποτροπή ανάπτυξης Αστικής Θερμικής Νησίδας, μία απ τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές απειλές της πόλης, όπως επισημαίνεται στο επιστημονικό άρθρο που επισυνάπτεται στην πρόταση Ερώτησης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ