Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ποια φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων – Εν μέσω έξαρσης

Σε ποια ευρείας χρήσεως φάρμακα υπάρχει πρόβλημα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων, ακόμα και ευρείας χρήσεως, στα φαρμακεία όλης της χώρας εν μέσω έξαρσης των ιώσεων, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι θα παρατηρηθεί κάποια βελτίωση τις επόμενες ημέρες, καθώς θα ανοίξουν οι εταιρείες μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Ακόμα δεν έχουμε δει κάποια σημαντική βελτίωση στα φάρμακα που ψάχνουμε. Περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα γιατί οι περισσότερες εταιρείες αυτήν την εβδομάδα ανοίγουν», αναφέρει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης.

Με το άνοιγμα των φαρμακευτικών εταιριών και των εταιριών εισαγωγής φαρμάκων μετά τις γιορτές εκτιμάται ότι θα ομαλοποιηθεί κάπως η τροφοδοσία της αγοράς που αυτήν την στιγμή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει θέματα σε μια σειρά φαρμάκων τόσο παιδιατρικών όσο και ενηλίκων.

Ειδικότερα, αυτήν την στιγμή ελλείψεις παρατηρούνται όσον αφορά τα παιδιά σε σιρόπια, αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιοτικά και αντιαλλεργικά. Στα αντίστοιχα φάρμακα παρατηρούνται ελλείψεις και για ενηλίκους όπως επίσης και σε αντιβηχικά σιρόπια, καραμέλες για το λαιμό, σπρέι για τη μύτη, οτιδήποτε έχει να κάνει με τα συμπτώματα του κρυολογήματος λόγω των πολλών ιώσεων που κυκλοφορούν.

Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας θα βοηθήσουν αρκεί να εφαρμοστούν, αρχίζοντας από τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών, των εταιριών , από την απαγόρευση των εξαγωγών κ.λπ. «Αν εφαρμοστούν τα μέτρα όλα μαζί θα αποδώσουν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ευγενίδης.

Πληροφόρηση του κοινού

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην πληροφόρηση του κοινού για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και των επαγγελματιών υγείας για φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη, μέσω καταλόγου που θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του.

Θα αναρτηθεί ένας "μπούσουλας" για τα ΜΗΣΥΦΑ στη σελίδα του ΕΟΦ, οπότε ο πολίτης θα γνωρίζει ότι π.χ η ουσία παρακεταμόλη βρίσκεται στα εξής φάρμακα και θα έχει την δυνατότητα να ζητεί το φάρμακο που είναι διαθέσιμο.

Θα γνωρίζει τουλάχιστον ο ασθενής ότι το παρόμοιο που του προτείνει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός είναι ισάξιο με αυτό που ψάχνει ώστε να μην ψάχνει φάρμακα που είναι σε έλλειψη και να βολεύεται με αυτά που υπάρχουν, όπως λέει ο κ. Ευγενίδης.

Ερωτηθείς για τα γενόσημα και την ανησυχία που υπάρχει στον κόσμο ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Φιλίππου επισήμανε ότι «θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος σε συγκεκριμένους κωδικούς. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ένα φάρμακο όταν αδειοδοτηθεί έχει ακριβώς το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας με το αντίστοιχό του. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια να κυκλοφορήσει», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ χθες. Ο ίδιος επισήμανε ότι για συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων, σε συνεργασία με την HΔΙΚΑ, θα συνταγογραφούνται οι δραστικές ουσίες.

Κάποιες φορές οι γιατροί γράφουν και το εμπορικό όνομα του φαρμάκου στην συνταγή και αυτό σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς δημιουργεί προβλήματα γιατί όταν η συνταγή είναι «κλειδωμένη»  δεν μπορεί να πάρει ο ασθενείς κάποιο άλλο φάρμακο.

Να μπορεί να «σπάει» η συνταγή ζητά ο ΙΣΘ

Χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με επιστολή του στο υπουργείο Υγείας ζητά να δοθεί η δυνατότητα εκτέλεσης μιας ηλεκτρονικής ιατρικής συνταγής, μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ σε περισσότερα του ενός φαρμακεία, με αφορμή το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων.

«Ζητήσουμε την αλλαγή στη δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικής ιατρικής συνταγής  μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ μόνο από ένα φαρμακείο καθώς πολλοί ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να προμηθεύονται από διαφορετικά φαρμακεία, σκευάσματα που περιέχονται σε μία ηλεκτρονική συνταγή. Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε οι ασθενείς να εξυπηρετούνται και να μην υποχρεώνονται όπως αυτή τη στιγμή συχνά συμβαίνει, να επιβαρύνονται καθ’ ολοκλήρου το κόστος ενός φαρμάκου το οποίο αγόρασαν από διαφορετικό φαρμακείο από εκείνο που εκτέλεσε μερικώς την εκδοθείσα ηλεκτρονική συνταγή λόγω ελλείψεως κάποιου σκευάσματος», αναφέρει στην επιστολή ο ΙΣΘ.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης, λέει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ότι αυτό δεν γίνεται πρακτικά και θα δημιουργήσει προβλήματα. «Η συνταγή πρέπει να εκτελείται όλη μαζί σε ένα φαρμακείο.

Μπορεί όπως εξηγεί ένας ασφαλισμένος να πάει σε ένα φαρμακείο και πάρει το ένα σκεύασμα από την συνταγή και να παραγγείλει το δεύτερο που δεν υπάρχει εκείνη τη στιγμή. Όμως αν μετά πάει και το πάρει αυτό το σκεύασμα από άλλο φαρμακείο θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία των φαρμακείων, τονίζει ο κ. Ευγενίδης και σημειώνει ότι εκείνο που θα πρέπει να γίνει είναι να μπορεί ο φαρμακοποιός να μπορεί να διαλέγει από όλα τα διαθέσιμα χάπια με βάση τη δραστική ουσία και τα χαρακτηριστικά του φαρμάκου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση των δημόσιων...
Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι