Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Διστάζουν να νοικιάσουν το σπίτι σε άστεγους - Παρά τις εγγυήσεις

Παρά το γεγονός ότι το εισόδημα από το μίσθωμα είναι εγγυημένο μέσω του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ζουν ανάμεσά μας και πολλές φορές το μόνο που θέλουν είναι ένα πιάτο φαγητό ή μια στέγη για να περάσουν την βραδιά.

Όμως υπάρχουν και αρκετοί που έχουν παραιτηθεί από ζωή και δεν θέλουν κανενός είδους βοήθεια. Θα χρησιμοποιήσουν ένα χαρτόνι ως στρώμα και θα κοιμηθούν σε ένα σημείο που δεν το πιάνει το κρύο ή ο ήλιος ανάλογα με την εποχή.

Η καταγραφή των άστεγων είναι μια υπόθεση που απαιτεί συγχρονισμό δυνάμεων και είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει με λεπτούς χειρισμούς.

Άνθρωποι που έχουν βιώσει την απόρριψη, την ανεργία και την ανέχεια, συχνά μπορεί να θέλουν να μείνουν απομονωμένοι από την κοινωνία.

Ρωτήσαμε την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης κυρία Ιωάννα Κοσμοπούλου πώς είναι αυτή την στιγμή η εικόνα σε αυτό το κομμάτι στην πόλη μας και μας ανέφερε ότι «σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου του 2022 υπήρχαν 120 άστεγοι στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο στο τέλος αυτής της εβδομάδας είναι προγραμματισμένο να γίνει νέα καταγραφή γιατί πάντα την περίοδο των γιορτών ο αριθμός τους είναι αυξημένος, ενώ έρχονται από άλλες πόλεις και αρκετοί που μερικές φορές είναι και επαίτες».

Η ίδια ανέφερε πως «για τους περισσότερους ξέρουμε τα ονόματά τους ή πού θα τους βρούμε, ενώ οι πιο πολλοί είναι και ωφελούμενοι των συσσιτίων μας που πραγματοποιούνται σε έξι σημεία της πόλης, ένα σε κάθε δημοτική κοινότητα. Συνεπώς έχουν ένα πιάτο φαγητό».

Στα συσσίτια που πραγματοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης υπάρχουν περί τους 750 δικαιούχους.

 

Στη Θεσσαλονίκη το μοναδικό Κοινωνικό Υπνωτήριο της Β.Ελλάδας

ypnotirio.jpg

Σημαντική βοήθεια παρέχεται μέσω του Κοινωνικού Υπνωτηρίου το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 70 άστεγους. Μάλιστα είναι το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα. «Αυτή την στιγμή φιλοξενούμε 58 άτομα, ενώ υπάρχει και ένας χώρος όπου μπορούν να απομονωθούν κρούσματα κορωνοϊού. Εφόσον υπάρξει ανάγκη πιστεύουμε ότι μπορούν να φιλοξενηθούν κάποια επιπλέον άτομα. Συνήθως έρχονται άτομα από το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης όμως πχ μέσα στις γιορτές είχαμε και άτομα και από άλλους νομούς», δήλωσε στο «ΤyposThes» η κυρία Κοσμοπούλου.

kentro_imeras_1.jpg

Παράλληλα υπάρχει και το «Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων Δήμου Θεσσαλονίκης» που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 1000 άτομα. «Σε καθημερινή βάση έρχονται 150- 200 άτομα όμως εναλλασσόμενα. Εκεί μπορούν να περάσουν κάποιες ώρες (09.00-17.00), να κάνουν ένα ντους, να πάρουν ένα κολατσιό, και το βράδυ υπάρχει το Υπνωτήριο Αστέγων. Στο τελευταίου μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει μέχρι και για 6 μήνες, ενώ αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη υπάρχει δυνατότητα παράτασης», σημείωσε η αντιδήμαρχος.

Για εκείνους που είναι πιο δυνατοί και μπορούν να μπουν στον χώρο εργασίας υπάρχει το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους». Ουσιαστικά παρέχεται στέγη αλλά και εργασία μέσα από το ομώνυμο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο ο δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί σε συνεργασία με την Άρσις και την Praksis.

«Συνολικά μιλάμε για μίσθωση 40 διαμερισμάτων από τις δυο ΜΚΟ σε άτομα που αντιμετωπίζουν συνθήκες αστεγίας με στόχο μέσα και από την εργασία την ολοκληρωμένη παρέμβαση για την επανένταξή τους. Όμως αυτή την στιγμή έχουμε περί τα 22-24 σπίτια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δυστυχώς, παρά το ότι έχουμε απευθύνει έκκληση και έχουμε ενημερώσει σχετικώς, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών είναι διστακτικοί. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι το εισόδημα που θα λάβουν είναι διασφαλισμένο», σημείωσε.

 

Όταν δεν θέλουν να βοηθηθούν

αστεγοι-θεσσαλονικη.jpg

Σε κάθε περίπτωση το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι σε άστεγους που δεν θέλουν να βοηθηθούν. «Είναι άτομα που δεν επιθυμούν να έρθουν στις δομές μας. Ο δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί με την βοήθεια κοινωνικών λειτουργών, να κάνει τις καταγραφές, να ενημερώνει τους άμεσα ενδιαφερόμενους για τις παροχές που υπάρχουν. Όμως αρκετοί δεν έρχονται. Και από ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα, καταλήγουμε να αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις με κατάληψη δημόσιου χώρου αλλά και να υπάρχει απειλή της δημόσιας υγείας», ανέφερε η αντιδήμαρχος.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι άστεγοι είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ, ενώ μπορούν να εξεταστούν στα Κοινωνικά Ιατρεία και στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ