Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κ. Μακεδονία: Σταδιακά σε λειτουργία οι καφέ κάδοι στους δήμους

Για συλλογή οργανικών αποβλήτων

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Σε περίπου ένα μήνα αναμένεται ξεκινήσει να λειτουργεί το σύστημα των καφέ κάδων στους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, με την έναρξη αποκομιδής των οργανικών αποβλήτων.

Σε μεγάλο ποσοστό έχουν μοιραστεί οι 35.000 καφέ κάδοι, αλλά και τα ειδικά απορριμματοφόρα και οι κλαδοτεμαχιστές στους δήμους της Κ. Μακεδονίας και συνεχίζουν να μοιράζονται, όπως δήλωσε μιλώντας στο «TyposThes» ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Γεράνης.

Σημειώνεται ότι ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει τους 37 δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον απαραίτητο εξοπλισμό (καφέ κάδους και απορριμματοφόρα οχήματα) για την καθιέρωση της χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων, ώστε αφενός με να αυξηθούν οι ποσότητες βιοαποβλήτων που οδηγούνται προς κομποστοποιήσης και αφετέρου να μειωθούν τα απόβλητα που διατίθενται στον ΧΥΤΑ για ταφή.

Οι δήμοι έχουν την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας του δικτύου χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ ο ΦΟΔΣΑ τους υποστηρίζει σε θέματα τεχνικά αλλά και σε θέματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Τα συλλεγόμενα βιοαπόβλητα θα οδηγούνται με τα ειδικά απορριμματοφόρα σε εγκαταστάσεις του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας.

«Θα υποδεικνύουμε εμείς ως ΦΟΔΣΑ σε κάθε δήμο σε όλη την Κ. Μακεδονία, σε ποιο σημείο θα πηγαίνει το οργανικό. Εκεί εμείς θα το διαχειριζόμαστε ώστε να γίνεται κομποστ λίπασμα, το οποίο μετά θα επιστρέφει σε κάθε δήμο και θα χρησιμοποιείται σε πάρκα κλπ. Ο κάθε δήμος θα μπορεί να αξιοποιεί το λίπασμα εκεί που νομίζει», επισημαίνει ο κ. Γεράνης.

Ως προς την ενημέρωση του κόσμου, ο κ. Γεράνης αναφέρει ότι υπάρχει μια διαρκής καμπάνια από τους ίδιους τους δήμους αλλά και από τον ΦΟΔΣΑ σχετικά με το ποια οργανικά απόβλητα θα πρέπει να βάζουμε μέσα στον καφέ κάδο. Η ενημέρωση αυτή θα συνεχιστεί, όπως τονίζει.

Οι πολίτες μπορούν μέσα στον σπίτι τους να έχουν ένα μικρό καφέ κάδο όπου να συλλέγουν τα οργανικά ή αλλιώς σε μια χάρτινη σακούλα ή σε μια βιοαποδομήσιμη σακούλα και κατόπιν να τα κατεβάζουν στον καφέ κάδο της γειτονιάς. Από εκεί θα συλλέγονται με τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα. Η τοποθέτηση του δικτύου των καφέ κάδων είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε δήμου. Τα σημεία δηλαδή στα οποία θα τοποθετηθούν. Σε αυτή τη φάση ο ΦΟΔΣΑ έχει παραδώσει σε αρκετούς δήμους της Κ. Μακεδονίας τους καφέ κάδους. Αυτήν την στιγμή οι δήμοι αυτοί τους έχουν αποθηκευμένους και θα ξεκινήσουν σταδιακά την τοποθέτησή τους ξεκινώντας από τους μεγάλους παραγωγούς οργανικών. Θα τοποθετηθούν δηλαδή αρχικά σε λαϊκές αγορές, σε καταστήματα μαζικής εστίασης κλπ. Με άλλα λόγια το δίκτυο των καφέ κάδων θα ξεκινήσει να απλώνεται σταδιακά.

«Εμείς ως ΦΟΔΣΑ θα είμαστε έτοιμοι σε ένα μήνα περίπου να υποδεχθούμε και να διαχειριστούμε όσο τονάζ οργανικού θέλει ο κάθε δήμος», σημειώνει ο κ. Γεράνης.

Τι ρίχνουμε και τι όχι στον καφέ κάδο

Στον καφέ κάδο ρίχνουμε: φρούτα, λαχανικά και φλούδες, υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, γαλακτοκομικά (τυρί, κρέμες, γιαούρτι), τσόφλια αυγών και υπολείμματα καφέ-τσάι, μικρά κλαδιά, φύλλα και γκαζόν.

Στον καφέ κάδο ΔΕΝ ρίχνουμε: Νωπά κρέατα και ψάρια, μαγειρικά λάδια και λίπη, συσκευασίες κάθε είδους μεταλλικές, πλαστικές, χάρτινες κ.α., κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα και πριονίδι, στάχτη και αποτσίγαρα, ακαθαρσίες κατοικιδίων.

Τα τέσσερα βήματα της χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων:

  1. Χωρίζουμε τα υπολείμματα τροφών στην κουζίνα
  2. Μεταφέρουμε στον καφέ κάδο
  3. Το ειδικό απορριμματοφόρο τα συλλέγει και τα οδηγεί στη μονάδα κομποστοποίησης
  4. Μετά την επεξεργασία τους παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό έτοιμο για χρήση

Το προϊόν θα είναι διαθέσιμο στους δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για γεωργικές και άλλες χρήσεις .

Ανακύκλωση Χριστουγεννιάτικων δέντρων

Στο μεταξύ, σε νέο ρεκόρ ανακύκλωσης χριστουγεννιάτικων ελάτων προσβλέπει φέτος  ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας,  μέσα από τη δράση «Κανένα δέντρο στο ΧΥΤΑ».

Σκοπός της δράσης είναι  τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα που χρησιμοποιήθηκαν τις ημέρες των εορτών, «να μη μείνουν ούτε μια μέρα δίπλα στους κάδους», αλλά να συλλεχθούν , να θρυμματιστούν και τα υπολείμματά τους  να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι υποδειγματικό για μια κοινωνία με όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα. Ήδη οι Δήμοι ξεκίνησαν την ενημέρωση των δημοτών τους για τις  τοποθεσίες στις οποίες θα πρέπει να αφήσουν τα φυσικά έλατα που χρησιμοποίησαν στις εορτές.  Στη συνέχεια, σε συνεννόηση με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, θα επιλεγούν οι χώροι συγκέντρωσής τους, έτσι ώστε να «πιάσουν δουλειά» τα μηχανήματα, θρυμματιστές και κλαδοτεμαχιστές ξύλου του ΦΟΔΣΑ. Τα θρυμματισμένα υπολείμματα θα διατεθούν ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες.

Εξάλλου «τρέχουν» οι διαγωνισμοί και εκτιμάται, σύμφωνα με τον κ. Γεράνη ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε αναδόχους, για τις Μονάδες Ανάπτυξης Ανακύκλωσης Αγίου Αντωνίου και Μαυροράχης. Μετά την ανάδειξη του αναδόχου θα απαιτηθούν δυο χρόνια κατασκευής των εργοστασίων. Στα δυο αυτά εργοστάσια μαζί με αυτό των Σερρών θα πηγαίνει ο πράσινος κάδος, θα γίνεται και εκεί ανακύκλωση ενώ θα πηγαίνουν και αρκετά οργανικά στις δυο νέες μονάδες. Θα βγαίνει ένα μικρό υπόλειμμα για ενταφιασμό, σύμφωνα με τον κ. Γεράνη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ