Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αθεόφοβοι κλέβουν τάματα, παγκάρια και… λάδι από εκκλησίες

Δεν έχουν τον… θεό τους και κλέβουν ή βανδαλίζουν εκκλησίες - 378 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας συνέβησαν το 2021

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από παγκάρια που παραβιάζονται με στόχο μερικά ευρώ, τάματα και εικόνες, ακόμη και… δοχεία με λάδι βρίσκονται στο στόχαστρο ατόμων που κλέβουν εκκλησίες. Κάποιοι στρέφονται κατά των κτηρίων με βανδαλισμούς.

Στόχος κλεφτών ήταν ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Σωζόπολη Χαλκιδικής όπου τον Φεβρουάριο του 2021 άγνωστοι έσπασαν το ένα παράθυρο, έσπασαν κλειδαριές του Ιερού και της εσωτερικής αποθήκης και από την τελευταία αφαίρεσαν 5-6 δοχεία ελαιόλαδου αξίας 100 ευρώ. Πιο μεγάλη λεία είχε η ληστεία που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στην Βαρβάρα Χαλκιδικής όταν στις 20 Μαρτίου 2021 άγνωστοι μπήκαν από το παράθυρο και αφαίρεσαν αναθήματα αξίας περίπου 3.500€ από ιερή εικόνα. «Ήταν ξημερώματα των Αγίων όταν μπήκαν στον ναό και είχαν πάρει και τα δύο μανουάλια επειδή είναι μπρούτζινα. Το πιο πιθανό είναι ότι θα ήθελαν να τα λιώσουν για να πάρουν μετά το μέταλλο», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο εφημέριος του Ιερού Ναός Αγίου Γεωργίου, στην Βαρβάρα Χαλκιδικής Σίμων Καρναβάς. Όπως είπε, το εξωκλήσι επειδή βρίσκεται σε ένα ορεινό χωριό και είναι κάπως απομονωμένο, έχει βρεθεί στο στόχαστρο ληστών. Και μπορεί η αστυνομία να έρχεται από την Αρναία για να κάνει περιπολίες ωστόσο δεν μπορεί να είναι ανά πάσα στιγμή παρούσα.

5f1.jpg

Ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην οδό Δελφών στη Θεσσαλονίκη είχε διαφορετικά επεισόδια να αντιμετωπίσει: βανδαλισμό του εξωτερικού χώρου του και αναγραφή υβριστικών συνθημάτων. Το περιστατικό έγινε μεταξύ 8 Σεπτεμβρίου και 27 Οκτωβρίου 2021. «Υπήρχε ένας ηλικιωμένος που αντιδρούσε με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου (σημ. ήταν περίοδος κοντά στην αρχή της δεύτερης καραντίνας λόγω covid19) και αρχικώς έγραψε συνθήματα στον πίνακα ανακοινώσεων και έπειτα συνθήματα στον εξωτερικό χώρο του ναού κατά του Ιερώνυμου. Είχαμε όμως κι άλλα περιστατικά όπου παραβίασαν τα κάγκελα, βεβήλωσαν τον ναό και πήραν τάματα από εικόνες. Συνήθως έχουμε δύο περιπτώσεις ατόμων που κάνουν τους βανδαλισμούς: είτε διαφωνούν με μια απόφαση της Ιεράς Συνόδου είτε δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία, δεν εκκλησιάζονται, και στρέφονται κατά των ναών, όμως και στις δύο περιπτώσεις δεν δείχνουν σεβασμό στον ιερό χώρο. Είναι σαν να μην μου αρέσει ένα κείμενό σας και να πηγαίνω να γράφω συνθήματα στην Ακρόπολη ή πχ να καίω το αυτοκίνητο ενός πολίτη ενώ δεν μου έχει κάνει κάτι αυτός, απλά και μόνο για να εκφράσω τον θυμό μου απέναντι σε κάτι άλλο», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πατέρας Νικόλαος από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος. Μετά από αυτά τα περιστατικά αναγκαστικά έπρεπε να ληφθούν μέτρα ένα από τα οποία είναι και η προστασία μέσω συστήματος συναγερμού.

Σε επιδιορθώσεις σε ήδη υπάρχοντα χρηματοκιβώτια ή τοποθέτηση νέων έχουν κληθεί να προχωρήσουν εταιρείες που ασχολούνται με την ασφάλεια.

Ο  Ιωάννης Μπάπκας υπεύθυνος της εταιρείας kleidaras.me ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ότι τους έχει ζητηθεί να τοποθετήσουν συναγερμό σε ιερούς ναούς, ωστόσο το πιο συνηθισμένο είναι «η τοποθέτηση χρηματοκιβωτίων στο παγκάρι». Παράλληλα σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται επιδιόρθωση χρηματοκιβωτίων που έχουν χαλάσει. Όσο για το κόστος τους; Υπολογίζεται ότι ένα τέτοιο χρηματοκιβώτιο για το παγκάρι είναι από 150 έως 2000 ευρώ.

318 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Έκθεσης Περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα έτους 2021 που εξέδωσε πριν λίγες μέρες το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων. Συνολικά, για το έτος 2021 καταγράφηκαν τριακόσια εβδομήντα οκτώ (378) περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας.

Η κατανομή τους ανά θρήσκευμα έχει ως εξής:

-Χριστιανισμός: τριακόσια εβδομήντα τρία (373) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, συλήσεις τάφων, εμπρησμοί και λοιπές βεβηλώσεις).

Ειδικότερα:

-Ορθόδοξη Εκκλησία: Τριακόσια εβδομήντα (370) περιστατικά ήτοι το 97,89% επί του συνόλου,

-Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (Γ.Ο.Χ.): Τρία (3) περιστατικά ήτοι το 0,79% επί του συνόλου,

-Ιουδαϊσμός: τρία (3) περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα, ήτοι το 0,79% επί του συνόλου.

-Μουσουλμανισμός: δύο (2) περιστατικά, ήτοι το 0,53% επί του συνόλου.

Η «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» έτους 2021 είναι αναρτημένη στον σύνδεσμο: https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2022/%CE%88%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7%202021.pdf της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ