Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Όχι» στη μετονομασία της Λαγκαδά σε λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη

Έντονες αντιδράσεις από την απόφαση της Αποκεντρωμένης

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης απέρριψε την παράλληλη αίτηση τεσσάρων δήμων της ευρύτερης Θεσσαλονίκης για μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη με το αιτιολογικό ότι η συχνή αλλαγή ονομάτων σε δρόμους και πλατείες «επιφέρει σύγχυση στις δημόσιες υπηρεσίες».

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκαλεί αντιδράσεις με τον προέδρο του μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας και πρώην βουλευτή Επικρατείας, Παρασκευά Παρασκευόπουλο να κάνει λόγο για «μια απόφαση που σοκάρει τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ύβρι στην ιστορική μνήμη, προσβολή  στο μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη και πρόκληση προς το καθολικό δημόσιο αίσθημα, όπως  εκφράστηκε από την απόφαση των τεσσάρων δήμων.»

Η πρόταση για μετονομαία της οδού Λαγκαδά μάλιτα όπως αναφέρει ο κ. Παρακευόπουλος επανεφέρεται από τους δημάρχους Κωνσταντίνο Ζέρβα, Σίμο Δανιηλίδη, Λάζαρο Κυρίζογλου και Δημήτρη Δεμουρτζίδη.

Αναλυτικά ο κ. Παρακευόπουλος αναφέρει:

«ΥΒΡΙΣ, ΠΡΟΚΛΗΣΗ και ΠΡΟΣΒΟΛΗ .

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, και της αρμόδιας επιτροπής του άρθρου 8  να απορρίψει την οικουμενική, ομόφωνη και ομόθυμη πρόταση των τεσσάρων όμορων δήμων - Θεσσαλονίκης, Νεαπόλεως -  Συκεών, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων - για την μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, δεν έχει προηγούμενο και δεν γίνεται κατανοητή και αποδεκτή, ακόμη και αν κανείς  κατανόηση στην όποια, ακραία,  γραφειοκρατική αυστηρότητα. 

Μια απόφαση που σοκάρει τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ύβρι στην ιστορική μνήμη, προσβολή  στο μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη και πρόκληση προς το καθολικό δημόσιο αίσθημα, όπως  εκφράστηκε από την απόφαση των τεσσάρων δήμων.

Η απόδοση τιμής δεν αφορά τον αγαπημένο μας Μίκη  και ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ…

ΕΜΑΣ ΑΦΟΡΑ… Την ιστορική μας συνείδηση… Γιατί  τα αποτυπώματα  των επιφανών Ελλήνων, συμβάλλουν  στη συγκρότηση του συλλογικού  πατριωτικού, δημιουργικού και αγωνιστικού φρονήματός μας. 
Πρόκειται για πράξη ιστορικής, δημοκρατικής, πατριωτικής ευθύνης προς τους νέους και τις γενιές του μέλλοντος.

Χαιρετίζω τη δήλωση των τεσσάρων δημάρχων Κωνσταντίνου Ζέρβα, Σίμου Δανιηλίδη, Λάζαρου Κυρίζογλου και Δημήτρη Δεμουρτζίδη, που επαναφέρουν, και μάλιστα αναβαθμισμένα, την πρότασή τους. 

Η ονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, λειτουργεί ενισχυτικά στην πρόταση που έχει διατυπώσει, και συζητά εδώ και πολλούς μήνες το Μουσείο μας, με τον πρόεδρο του Μετρό  Νίκο Ταχιάο,  για την διπλή ονομασία του σταθμού  του Μετρό,  σε Πλατεία Δημοκρατίας – Μίκης Θεοδωράκης. 

Βασική αρχή του Μίκη Θεοδωράκη και δική μου προσωπικά και ως προέδρου του Μουσείου, είναι να υπηρετούμε την ενότητα και την οικουμενικότητα και όχι το διχασμό… Στο πνεύμα αυτό, περιμένουμε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο εποπτεύων αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης, Βορίδης να επανεξετάσουν σε θετική κατεύθυνση την πρόταση των δήμων.

Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ! Αυτός είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων που σχεδιάζει και συζητά να οργανώσει το Μουσείο, φέτος τον Μάη, σε συνεργασία με τους δήμους και φορείς της πόλης. 
Ελπίζω μέχρι τότε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η οδός Λαγκαδά να μετονομασθεί σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη και να έχει προχωρήσει και η διπλή ονομασία του σταθμού του μετρό».

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων περί της απόρριψης, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη διευκρινίζουμε τα εξής:

Ο Γραμματέας της Α.Δ.Μ.Θ, σύμφωνα με το νόμο, συγκροτεί την αρμόδια για γνωμοδότηση Επιτροπή στην οποία μετέχουν 2 Δημοτικοί Σύμβουλοι, 2 καθηγητές φιλόλογοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μόλις 1 υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η Επιτροπή δεν αποτελεί όργανο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η Α.Δ.Μ.Θ δεν έχει κάν την πλειοψηφία στη στελέχωσή της Επιτροπής.

Ο Γραμματέας της Α.Δ.Μ.Θ δεν παρεμβαίνει στο έργο της Επιτροπής η οποία λειτουργεί ως Ανεξάρτητο όργανο και δεν εκφράζει τη βούλησή του ή της Α.Δ.Μ.Θ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή: Νομοσχέδιο για στήριξη συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη - Αντιδράσεις κομμάτων
Στο επίκεντρο της διαφωνίας των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βρέθηκε ο μη διαχωρισμός των διατάξεων που αφορούν τα μέτρα στήριξης, από...
Βουλή: Νομοσχέδιο για στήριξη συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη - Αντιδράσεις κομμάτων