Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών

Λόγω υποστελέχωσης αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο έργο του – Ζητούν προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε), καθώς λόγω ελλείψεων προσωπικού αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο έργο του.

Το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε), ο πρώτος Φορέας εξωνοσοκομειακής ψυχιατρικής περίθαλψης, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα από το 1956 και έχει διαχρονικά πολύ σημαντικό ρόλο στην προσφορά δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, για όλες τις ηλικιακές ομάδες, παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Όμως όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» η κυρία Αγάπη Πασχαλίδου που εργάζεται ως νοσηλεύτρια στον Ανατολικό Τομέα Ψυχικής Υγείας Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, «πριν δέκα περίπου χρόνια στο Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. εργάζονταν 300 άτομα. Στη συνέχεια με νέο οργανόγραμμα ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε στις 245 οργανικές θέσεις. Όμως από αυτές οι 128 αυτή την στιγμή είναι κενές. Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης και αυτό δημιουργεί δυσκολίες στο να ανταποκριθούμε στο έργο μας».

Η ίδια εξήγησε πως ειδικά στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πέντε Κέντρα και σε αυτά μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες ανάλογα με το πού μένουν:

-Είναι αυτό του Ανατολικού Τομέα Ψυχικής Υγείας Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής που εξυπηρετεί και τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων (αφορά σε 556.632 κατοίκους από το Δήμο Θεσσαλονίκης από οδό Καυταντζόγλου και ανατολικά (όλος ο νομός),Τριανδρία,  Καλαμαριά,  Θέρμη, Ν.Επιβάτες,  Μηχανιώνα, Πανόραμα,  Ασβεστοχώρι, Φίλυρο, Εξοχή, Ζαγλιβέρι  κτλ,

-του Δυτικού Toμέα Ψυχικής Υγείας Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει τους Δήμους Χαλκηδόνος, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Κορδελιού - Ευόσμου, Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Νεαπόλεως - Συκεών, καθώς και την 2η Δημοτική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης,

-του Βορειοδυτικού Τομέα, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» - Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με γεωγραφική περιοχή ευθύνης τους Δήμους Ωραιοκάστρου, Νεάπολης-Συκεών και Παύλου Μελά,

-του Δυτικού Τομέα, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» - Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με γεωγραφική περιοχή ευθύνης τους Δήμους Κορδελιού-Ευόσμου, Δέλτα, Χαλκηδόνος, Αμπελοκήπων-Μελεμενής, την 2η Δημοτική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης,

-και το ΜΟ.Ψ.Ε.Τ. που αφορά σε περιοχές όπως η Σίνδος, τα Μάλγαρα κλπ.

Όμως όπως δήλωσε η κυρία Πασχαλίδου «ενώ ο Ανατολικός Τομέας Ψυχικής Υγείας εξυπηρετεί 556.000 ασθενείς μόνος του, οι υπόλοιποι τέσσερις εξυπηρετούν 662.000». Εστιάζοντας στις ελλείψεις προσωπικού σημείωσε πως αυτή την στιγμή στο κέντρο τους «εργάζονται μία ψυχολόγος ενηλίκων που είναι και διευθύντρια, ένας ακόμη ψυχολόγος ενηλίκων που θα φύγει σε δύο μήνες, εγώ που είμαι νοσηλεύτρια, και τρεις διοικητικοί υπάλληλοι. Από τους τελευταίους ο ένας θα φύγει στα τέλη του επόμενου μήνα, η άλλη μέσα στο καλοκαίρι και ο τρίτος θα συνεχίσει να εργάζεται για άλλον ένα χρόνο. Ακόμη και η λογίστρια που συνήθως ανανεώνεται η σύμβασή της, ωστόσο αυτό γίνεται με μεγάλες καθυστερήσεις και μένει κενή η θέση για 2-3 μήνες. Στα υπόλοιπα κέντρα υπάρχουν 14 ψυχίατροι και 11 ψυχολόγοι. Δεν λέμε πως και αυτοί είναι αρκετοί, όμως στο δικό μας κέντρο υπάρχει η μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού. Με αυτά τα δεδομένα όπως αντιλαμβάνεστε αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πολιτών. Σκεφτείτε πως κάθε μέρα έχουμε αιτήματα για 50 ραντεβού και εμείς δεν μπορούμε εν τέλει να εξυπηρετήσουμε ούτε τα 5 από αυτά…».

Η νοσηλεύτρια συμπλήρωσε πως η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη καθώς κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους ζητείται από το Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. να γνωμοδοτήσει για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. «Αυτό όπως καταλαβαίνετε κόβει τον διαθέσιμο χρόνο των ψυχοθεραπευτών».

Στάση εργασίας

Οι εργαζόμενοι του Ανατολικό Τομέα Ψυχικής Υγείας Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής έκαναν χθες στάση εργασίας από τις 11πμ μέχρι και τις 3 το μεσημέρι ζητώντας ουσιαστικά προσλήψεις προσωπικού και μάλιστα μέσω ΑΣΕΠ. Έχουν ήδη γνωστοποιήσει τα αιτήματά τους στο υπουργείο Υγείας και στον τομέα Ψυχικής Υγείας και το καλοκαίρι τους είχαν υποσχεθεί ότι μέσα στην επόμενη διετία θα έρθει νέο προσωπικό. Ωστόσο οι εργαζόμενοι φοβούνται μήπως  το Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. δεν συμπεριληφθεί στους φορείς που θα απασχολούν νέο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ. «Είναι αναγκαίο να έχουμε μόνιμο προσωπικό που να είναι πλήρως καταρτισμένο. Χρειαζόμαστε κυρίως ψυχοθεραπευτές», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η κυρία Πασχαλίδου.

Για το Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε

To E.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε καλύπτει με τις υπηρεσίες του πολλούς τομείς ψυχικής υγείας στα πλαίσια της Τομεοποίησης σε πανελλαδικό επίπεδο: στην Αθήνα, το Αιγάλεω, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Ζάκυνθο, το Ηράκλειο Κρήτης (η Μονάδα του ΕΚΕΨΥΕ δέχεται περιστατικά από όλη την Κρήτη και άλλα νησιά), και τη Λιβαδειά (η Μονάδα του ΕΚΕΨΥΕ αποτελεί τη μοναδική σε όλη τη Στερεά Ελλάδα). Επιπλέον διαθέτει πλήθος εξειδικευμένων υπηρεσιών: Κέντρα Ημέρας, Υπηρεσίες για άτομα με νοητική υστέρηση και στο φάσμα του αυτισμού, Οικοτροφεία, την Μοναδική πλέον στην Ελλάδα Μονάδα Αναδόχων οικογενειών για ψυχιατρικούς ασθενείς, Μονάδες Ψυχοθεραπείας κ.λ.π.

Το Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε, όπως και όλες οι δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας εξακολούθησε και εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε όλες τις δύσκολες για την Ελλάδα περιόδους, λόγω της κρίσης και της πανδημίας σε ένα όλο και αυξανόμενο κομμάτι της κοινωνίας που τις χρειάζεται. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον τελευταίο χρόνο στις υπηρεσίες του προσφέρθηκαν 25.000 συνεδρίες σε πολίτες Πανελλαδικά.

Όσο για το κόστος επίσκεψης; Είναι από 1,25 ευρώ μέχρι 10 ευρώ. Συνήθως το μέσο κόστος είναι στα 2,88 ευρώ η επίσκεψη. Δέκα ευρώ πληρώνουν όσοι χρήζουν ψυχο-ιατρικής παρακολούθησης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ