Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται η 12η Zootechnia - Με Pet Festival και Σαλόνι Αλόγου

Το μεγάλο «ραντεβού» των επιχειρήσεων της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Δυναμική επιστροφή έπειτα από τέσσερα χρόνια κάνει από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η έκθεση Zootechnia, το μεγάλο «ραντεβού» των επιχειρήσεων της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας.

Στο πλαίσιο της 12ης Zootechnia, η οποία εγκαινιάζει το εκθεσιακό πρόγραμμα της ΔΕΘ-Helexpo για το 2023, θα παρουσιαστούν όλες οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες, μηχανήματα, υπηρεσίες αλλά και σημαντικά είδη παραγωγικών ζώων. Στις παράλληλες εκδηλώσεις το ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν το Pet Festival (3-5 Φεβρουαρίου) με εκθέσεις μορφολογίας σκύλου και γάτας και ειδικές ενότητες για ενυδρεία και πτηνά καθώς και το Σαλόνι Αλόγου, με 50 και πλέον άλογα από όλη την Ελλάδα και πίστα όπου θα πραγματοποιούνται επιδείξεις και παραστάσεις δεξιοτεχνίας.

Επίσης θα αναπτυχθεί μια ιδανική πλατφόρμα για τη διενέργεια B2B και B2C συναντήσεων, ενώ θα διοργανωθεί και Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας και τα παράγωγά του και εκδήλωση για την αβγοπαραγωγό ορνιθοτροφία και το ελληνικό αβγό.

zootechnia-gallery13.jpg

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες του πρωτογενούς τομέα στη ΝΑ Ευρώπη και τη μοναδική εξειδικευμένη διοργάνωση στον τομέα των παραγωγικών ζώων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, οι εκθέτες στη φετινή διοργάνωση θα είναι 837 (307 άμεσοι από 13 χώρες και 530 έμμεσοι από 38 χώρες). Θα συμμετέχουν 309 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες από 7 χώρες, μεμονωμένοι Hosted buyers, ενώ θα γίνουν και ομαδικές επισκέψεις από Αλβανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και με επιχειρηματική αποστολή από την Αίγυπτο. Οι Έλληνες εκθέτες προέρχονται από όλη την επικράτεια ενώ η έκθεση καταλαμβάνει σχεδόν όλο το εκθεσιακό, συνολικά 14.115 τ.μ. στεγασμένων και υπαίθριων εγκαταστάσεων.

zootechnia2023.jpg

Pet Festival

Το Pet Festival θα πραγματοποιηθεί στα Περίπτερα 5 και 6 και θα αρχίσει μια μέρα αργότερα από τη συνολική έκθεση δηλαδή από τις 3 έως τις 5 Φεβρουαρίου 2023.

Ειδικότερα, στο Περίπτερο 5, από Παρασκευή έως και Κυριακή οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την 3πλή έκθεση μορφολογίας σκύλων που διοργανώνει ο Κυνοφιλικός Όμιλος ΠΕ Θεσσαλονίκης. Επίσης, θα συναντήσουν τις ειδικές ενότητες για τα ενυδρεία, τερράρια και πτηνά ενώ θα μάθουν και θα ρωτήσουν στην ενότητα “Αμφιθέατρο Γνώσεων” για την εκπαίδευση, τη διατροφή και την υγεία των ζώων συντροφιάς.

Στο Περίπτερο 6, το οποίο θα λειτουργήσει το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023,  οι επισκέπτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την διπλή έκθεση μορφολογίας γάτας, από τις λίγες φορές που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Οι εκθέσεις διοργανώνονται από την Ελληνική Ομοσπονδία Αιλουροειδών.

Σε όλους τους χώρους του Pet Festival, θα συναντήσουν επαγγελματίες, οι οποίοι θα τους προτείνουν τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες και τα ποιοτικότερα προϊόντα. Θα ενημερωθούν για έξυπνα και εκπαιδευτικά αξεσουάρ, παιχνίδια, υπηρεσίες περιποίησης και καλλωπισμού, ξενοδοχεία σκύλων και γάτων, αλλά και πολλών άλλων  (Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ).

Σαλόνι αλόγου

Η Zootechnia 2023 φιλοξενεί για 8η συνεχή χρονιά το καθιερωμένο πλέον «ΣΑΛΟΝΙ ΑΛΟΓΟΥ» (Περίπτερο 17) το οποίο αποτελεί τη μεγάλη συνάντηση των φίλων του αλόγου και των επαγγελματιών του κλάδου από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Συμμετέχουν φορείς και ιδιώτες με 50 και πλέον άλογα από όλη την Ελλάδα, όπου σε μία διαμορφωμένη πίστα διαστάσεων 20Χ50 μ., θα παρουσιάσουν παραστάσεις δεξιοτεχνίας, αρματοδρομίες και διάφορα άλλα δρώμενα.

zootechnia-gallery6.jpg

Παράλληλα, σε διαμορφωμένους χώρους περιμετρικά της πίστας, θα συμμετέχουν Ιππικοί Όμιλοι από διάφορες περιοχές της χώρας. Εξάλλου, τα παραγωγικά ζώα θα βρίσκονται στο Περίπτερο 3 της έκθεσης.

Έρχονται σημαντικές εκθέσεις το επόμενο διάστημα

H Zootechnia θα είναι η πρώτη μιας σειράς σημαντικών οργανώσεων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, καθώς ακολουθούν η έκθεση Detrop –Oenos (18-20/2), η Agrothessaly  που πραγματοποιείται στη Λάρισα (2-5/3) και η Frescon (23-25/4), με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo να υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά την έμφαση που δίνει στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και των εγχώριων αγροδιατροφικών προϊόντων. Για πραγματικό «οργασμό» εκθέσεων το επόμενο διάστημα στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας. «Μπαίνουμε σε μια περίοδο που θα θυμίζει αρκετά την περίοδο πριν το 2020», είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo κ. Αλέξης Τσαξιρλής, επισημαίνοντας παράλληλα το θετικό πρόσημο που είχαν τα εκθεσιακά γεγονότα του β΄εξαμήνου του 2022.

 Τα επι μέρους στοιχεία της Zootechnia παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κυριάκος Ποζρικίδης σημειώνοντας ότι εκτός από μηχανήματα παρουσιάζει παράλληλα και τεχνολογία και καινοτομία ενώ είπε ότι έχει και έντονο στοιχεία διεθνοποίησης. Θα παρουσιαστούν όλες οι σύγχρονες παγκόσμιες εξελίξεις του κλάδου, όπως είπε από την πλευρά του και ο υπεύθυνος οργάνωσης της Zootechnia κ. Βασίλης Σπύρου.

 Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο αντιδήμαρχος του δήμου Λαρισαίων κ. Παναγιώτης Νταής ο οποίος τόνισε ότι ο επόμενος σταθμός του αγροτικού κόσμο είναι στη Λάρισα, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου για την Agrothessaly.

Πτώση στις πωλήσεις μηχανημάτων εν αναμονή των Σχεδίων Βελτίωσης

Στο μεταξύ, εν αναμονή των Σχεδίων Βελτίωσης στο πλαίσιο του Μέτρου 4.1.5 που θα επιστρέψουν στους κτηνοτρόφους να προβούν σε αγορές μηχανημάτων, βρίσκεται ο σχετικός κλάδος, που είδε το 2022 τις πωλήσεις να σημειώνουν σημαντική μείωση.

zootechnia-gallery8.jpg

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) κ. Σάββας Μπαλουκτσής, το 2022 σημειώθηκε μείωση κατά 40% περίπου στις πωλήσεις μηχανημάτων, ενώ την περίοδο 2020-2021 υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση, καθώς αυτήν την στιγμή η αγορά δείχνει μια στάση αναμονής για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να γίνει η προκήρυξή τους και να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων. "Θέλουμε να συμμετέχουμε στην έκθεση Agrothessaly έχοντας κάποιους ενδιαφερόμενους αγρότες-κτηνοτρόφους που θα έχουν ήδη υποβάλει τις αιτήσεις τους", είπε χαρακτηριστικά. Έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις γενικώς, σημειώνοντας ότι αυτήν την στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (ΕΚΑΓΕΜ), κ. Παναγιώτης Φωτιάδης, σημείωσε ότι η περσινή ήταν μια δύσκολη χρονιά. Όπως είπε λόγω των τιμών της ενέργειας ανέβηκαν οι τιμές σχεδόν σε όλα τα μηχανήματα και στις ζωοτροφές. Εκτίμησε ότι η μείωση στις πωλήσεις ήταν της τάξης του 40-50%.

Συζήτηση με Ισραήλ για να είναι Τιμώμενη Χώρα στη φετινή ΔΕΘ

Στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας αποκάλυψε εξάλλου ότι ο εκθεσιακός φορέας βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ προκειμένου να είναι η Τιμώμενη χώρα στην προσεχή ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα υπάρχει και συζήτηση με την Αίγυπτο για να είναι τιμώμενη κάποια από τις επόμενες χρονιές.

Ο ίδιος, ερωτώμενος εξάλλου για νέα εκθεσιακά γεγονότα που εγκαινιάζει η ΔΕΘ-Helexpo είπε ότι στόχος είναι να μπουν νέες εκθέσεις στο «χάρτη» και αναφέρθηκε στη FORWARD GREEN (FG-Expo) τη νέα εκθεσιακή και συνεδριακή πρωτοβουλία με θέμα την κυκλική οικονομία που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαρτίου-2 Απριλίου 2023 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τιμώμενη χώρα θα είναι η Βουλγαρία και μάλιστα, όπως είπε, κατά πάσα πιθανότητα τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Επίσης, ο κ. Τζήκας επεσήμανε ότι ο εκθεσιακός φορέας θα συμμετέχει στην έκθεση MWC στη Βαρκελώνη (27/2-2/3), χαρακτηρίζοντάς την έκθεση «πήχη» για τη δική της διοργάνωση, την Beyond, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο.

ΧΡΗΣΙΜΑ

Ωράριο έκθεσης Zootechnia

Πέμπτη, Παρασκευή & Κυριακή 10:00 - 19:00

Σάββατο: 10.00-20.00

Εισιτήριο εισόδου: 6 ευρώ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή: Νομοσχέδιο για στήριξη συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη - Αντιδράσεις κομμάτων
Στο επίκεντρο της διαφωνίας των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βρέθηκε ο μη διαχωρισμός των διατάξεων που αφορούν τα μέτρα στήριξης, από...
Βουλή: Νομοσχέδιο για στήριξη συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη - Αντιδράσεις κομμάτων