Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο»: Ληστής ετών… 14 – Ανήλικοι κλεφτές μπουκάρουν σε σπίτια

Η Εγκληματικότητα Θεσσαλονίκης στο «κόκκινο» - Ανήλικοι και νεαρά παιδιά οι ληστές και κλέφτες - Παραδέχεται το πρόβλημα η ΕΛ.ΑΣ.

Του Μιχαήλ Λιάπη

Ανησυχητικές διαστάσεις με κοινωνικές προεκτάσεις, έχει πάρει το μείζον ζήτημα των ληστειών και των κλοπών που σημειώνονται καθημερινά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, με την ζυγαριά να γέρνει στις δυτικές συνοικίες της πόλης. Όλα αυτά, την ώρα που η Περιφερική Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας βγάζει κραυγή αγωνίας για την εγκληματικότητα που έχει χτυπήσει «κόκκινο» ενώ η ΕΛ. ΑΣ. από την μεριά τη απλά παραδέχεται το πρόβλημα.

Ληστής ετών… 14

Συμφώνα με πληροφορίες του «TyposThes» πριν από λίγο καιρό είχε συλληφθεί ένα 14χρονος Αθίγγανος, για ληστεία την οποία διέπραξε μαζί με τον θείο του. Παράλληλα, πηγές τονίζουν ότι πλέον οι ηλικίες των ατόμων – παιδιών που διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα έχουν μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

15..16..17.. και.. προβληματισμός

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του «TyposThes» πολλά άτομα πλέον που συλλαμβάνονται για ληστείες και κλοπές είναι ανήλικα παιδιά και οι  ηλικίες τους είναι από 14 έως 20 και κάτι χρόνων πράγμα που προκαλεί έντονο κοινωνικό προβληματισμό και για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ στην ΕΛΑΣ εκφράζονται και φόβοι για το εγκληματικό μέλλον των παιδιών αυτών.

Ο «χάρτης» των δραστών

Οι δράστες των ληστειών και των κλοπών, όπως ανέφεραν στο «TyposThes» αστυνομικοί κύκλοι, συνήθως είναι Αθίγγανοι (κυρίως κλοπές- διαρρήξεις, χρηματοκιβώτια και σπίτια), οι οποίοι μάλιστα είναι συνήθως πολύ μικρής ηλικίας, όπως αναφέραμε. Τώρα, όσον αφορά το βαρύτατο ζήτημα των ληστειών, δράστες εμφανίζονται να είναι παιδιά μεταναστών από την Αλβανία και από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

«Η Μαγκιά»

«Παλαιότερα όταν συλλαμβάναμε και οδηγούσαμε στο κρατητήριο κάποιο άτομο που είχε διαπράξει κάποια ληστεία, μας σέβονταν» υπογράμμισαν χαρακτηριστικά αστυνομικές πηγές του «TyposThes», ενώ συμπλήρωσαν ότι κάτι τέτοιο πλέον δεν υπάρχει καθώς ακόμα και ανήλικα παιδιά που συλλαμβάνονται πουλάνε «μαγκιά» σε 50χρονους.

Μειώθηκε η μικροεγκληματικότητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης γιατί «έφυγαν»

Ότι έχει μειωθεί η μικροεγκληματικότητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εκτιμούν αστυνομικές πηγές, καθώς όπως λένε οι δράστες με καταγωγής από Συρία, Μαρόκο και Αλγερία έχουν εξαφανιστεί από την «πιάτσα» είτε γιατί έφυγαν από την Ελλάδα, είτε γιατί φιλοξενούνται σε κάποιο κλειστό κέντρο κράτησης, το οποίο απαγορεύει την έξοδο τους από αυτό. Όπως είπαν, το τμήμα του «Λευκού Πύργου» έχει ελαφρώσει.

Νέος «Λευκός» τα δυτικά μόνο - ένα περιπολικό

Τα στελεχωμένα τμήματα ασφαλείας των Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Κορδελιού Ευόσμου αναμένεται να γίνουν ο νέος «Λευκός» καθώς η εγκληματικότητα παρουσιάζει αύξηση σε αυτές τις περιοχές, όπως εκτιμούν αστυνομικές πήγες, ενώ κάνουν λόγο για τραγικές καταστάσεις καθώς τα δύο τμήματα δεν έχουν άτομα με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο ένα περιπολικό Ασφαλείας ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις δύο. Όπως είπαν, το περιπολικό, επικεντρώνεται στις μεταγωγές υπόπτων, την ώρα που δεν επαρκεί για μία τόσο μεγάλη περιοχή με έντονη εγκληματικότητα.

Υποστελέχωση, «τηλέφωνο» και… στόχοι

Όπως λένε πηγές στο «TyposThes», στα δυτικά υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα για να παραχθεί έργο, πράγμα το οποίο παραδέχτηκε πρόσφατα σε κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Υποστράτηγος Χρήστος Μπουλούμπασης. Χαρακτηριστικά ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης είπε ότι είναι διατεθειμένος να δει πολύ σοβαρά την κατάσταση και να ενισχύσει αρκετούς δήμους της Θεσσαλονίκης ώστε να έχουν τουλάχιστον τρία περιπολικά αλλά και να ενισχυθούν σε προσωπικό.

Στο ερώτημα που μπορεί να βρεθεί το προσωπικό; συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στο «TyposThes» είπαν χαρακτηριστικά ότι Αστυνομικοί υπάρχουν αλλά είτε προσέχουν σπίτια ορισμένων και διάφορα άλλα… μέρη, είτε απασχολούνται σε διάφορα γραφεία έπειτα από κάποια σχετική επικοινωνία (τηλέφωνο) με αποτέλεσμα οι μάχιμοι που έχουν παραμείνει στον δρόμο να καλούνται καθημερινά να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε έναν τόσο μεγάλο όγκο εργασίας.

Δεν αντέχουν άλλο οι πολίτες

Πολίτες και μάλιστα θύματα διαρρήξεων και κλοπών που μίλησαν στο «TyposThes» δηλώνουν εκνευρισμένοι με τα καθημερινά κρούσματα και δεν είναι λίγοι που φτάνουν στα άκρα και λένε πώς «αν τον πετύχω μέσα στο σπίτι μου δεν θα έχει καλά ξεμπερδέματα και ότι θα τον παραλάβει στην καλύτερη περίπτωση ασθενοφόρο, η αστυνομία δεν θα προλάβει». Άλλοι πολίτες που μίλησαν στο «TyposThes» με τρεμάμενη φωνή καθώς έφερναν στο μυαλό τους το παραβιασμένο σπιτικό τους που ήταν άνω κάτω, είπα ότι αισθάνονται «σαν να τους βίασαν» και για αρκετό καιρό δεν ήθελαν να ακουμπάνε τα πράγματά τους χώρια που είδαν ή μάλλον δεν είδαν τους κόπους μια ζωής να εξαφανίζονται, όπως υπογράμμισαν.

Την Άλλη μέρα …έξω

Αναφορικά με το γεγονός ότι πολλοί συλλαμβάνονται και την άλλη μέρα είναι «έξω» υπογράμμισαν ότι έχει καταντήσει λίγο περίεργο το γεγονός αυτό διότι όπως είπαν πηγές, την Τρίτη για παράδειγμα εγώ τον έπιασα, ενώ την Τετάρτη τον συναντάω στα… ίδια μέρη ξανά και μάλιστα με χαιρετά!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσοχοΐδης: Είμαστε κοντά σε όλα τα θύματα της βίας και της τρομοκρατίας
Τι είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη εκδήλωση μνήμης του ταξίαρχου Γεώργιου Βασιλάκη που έχασε τη ζωή του σε τρομοκρατική ενέργεια
Χρυσοχοΐδης: Είμαστε κοντά σε όλα τα θύματα της βίας και της τρομοκρατίας