Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε κίνδυνο το μόνο εργοστάσιο χωρίς αφεντικό – Πουλήθηκε το οικόπεδο

«Θέλουν να σκοτώσουν τη ΒΙΟΜΕ. Μην τους αφήσεις» τονίζουν σε μήνυμά τους οι εργαζόμενοι

Πραγματοποιήθηκε την 1η ημέρα του Φεβρουαρίου ο πλειστηριασμός για το βιομηχανικό ακίνητο της «Φίλκεραμ Johnson» στην περιοχή «Πατριαρχικό» Πυλαίας, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Το ακίνητο πέρασε αντί 9.237.500 ευρώ σε άγνωστο μέχρι στιγμής επενδυτή, η ταυτότητα του οποίου αναμένεται να γίνει γνωστή όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταγραφής του ακινήτου.

Το βιομηχανικό ακίνητο βρίσκεται στο 5ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Αεροδρομίου, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, σε περιοχή όπου κυριαρχούν ως χρήση τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και καταστήματα της πόλης (Mediterranean Cosmos Center, εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», ΙΚΕΑ κ.ά). Περιλαμβάνει κτήρια συνολικού εμβαδού άνω των 45.337 τ.μ, «όλα αδειοδοτημένα», που έχουν ανεγερθεί σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 138.144,72 τετραγωνικών, που προήλθε από συνενώσεις 14 όμορων αγροτεμαχίων.

Μετά την πτώχευση της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας κατασκευής κεραμικών πλακιδίων το 2011, πρωήν εργαζόμενοι της εταιρείας  προς τους οποίους είχαν συσσωρευθεί χρέη που έφταναν τα 11,5 εκατ. ευρώ, συνέστησαν τη ΒΙΟ.ΜΕ Συνεργατική χρησιμοποιώντας τους χώρους του πρώην εργοστασίου.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2013 συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τη λειτουργία του εργοστασίου παράγοντας προϊόντα γενικού καθαρισμού καθώς και κάποια από αυτά που παρασκεύαζαν και παλαιότερα. Σήμερα στο εργοστάσιο απασχολούνται πάνω από 20 άτομα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στο εγχείρημα, «το μήνυμα που φέρουν τα προϊόντα μας είναι πως οι εργαζόμενοι/ες και οι άνεργοι/ες πρέπει να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να παλέψουμε αποφασιστικά ενάντια στη βαρβαρότητα της σύγχρονης πραγματικότητας, για να απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση και την καταπίεση αιώνων. Στη ΒΙΟΜΕ περιφρονούμε τα βαριά εκείνα αρώματα, που συνήθως χρειάζονται για να καλύψουν τη δυσωδία της εργατικής εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης. Επιλέγουμε την αλληλεγγύη, τον εργατικό έλεγχο στην παραγωγή, την αυτοδιεύθυνση μέσω της συνέλευσης των εργαζομένων και την άμεση δημοκρατία στις αποφάσεις, δείχνοντας ένα δρόμο δύσκολο και συνάμα αναγκαίο».

Μετά ωστόσο την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού το μοναδικό στη χώρα εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ, βρίσκεται μπροστά σε νέες περιπέτειες, με το χώρο να έχει περάσει στα χέρια νέου ιδιοκτήτη.

Από το τίμημα του πλειστηριασμού αναμένουν να πληρωθούν μέρος των δεδουλευμένων τους οι 225 πρώην εργαζόμενοι στη «Φίλκεραμ Johnson». Με βάση τον πτωχευτικό νόμο που ίσχυε όταν η βιομηχανία πτώχευσε, οι εργαζόμενοι «έρχονται δεύτεροι» σε προτεραιότητα μετά το ελληνικό δημόσιο ως προς την καταβολή των οφειλόμενων και θα μοιραστούν το ποσό που θα απομείνει, αφότου ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Δημοσίου. Από τα 11,5 δηλαδή εκατ. που τους οφείλονται και αφού το κράτος λάβει το ποσό που του αναλογεί, θα μοιρατούν το υπόλοιπο ποσό, ενώ το τίμημα για τον πλειστηριασμό είναι ήδη μικρότερο κατά 2 περίπου εκατ. ευρώ μόνο από τα δεδουλευμένα.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ δηλώνουν αποφασισμένοι πως «θα συνεχίσουμε να παράγουμε στο εργοστάσιο, ακόμα και αν το κεφάλαιο και το κράτος μας στείλουνε τα ματ. Αλλά και να μας βγάλουν εμείς θα ξαναμπούμε. Γιατί αυτό το μέρος είναι η ζωή μας και γιατί το χρωστάμε σε εσάς. Το χρωστάμε στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρεθήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Που ήρθατε στο εργοστάσιο, που τιμήσατε τη δουλειά μας αποκτώντας τα προϊόντα των κόπων μας. Που φωνάξατε μαζί μας στις διαδηλώσεις. Που σιγοτραγουδήσατε σε κάποια συναυλία στο κατειλημμένο εργοστάσιο. Που σταθήκαμε ώμο με ώμο απέναντι απ’ την αστυνομία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΣΕ ΒΙΟ.ΜΕ:

Θέλουν να σκοτώσουν τη ΒΙΟΜΕ. Μην τους αφήσεις

Σήμερα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η ΒΙΟΜΕ κινδυνεύει όσο ποτέ. Η δικαστική εξουσία και το κεφάλαιο ξεπούλησαν στα μουλωχτά το οικόπεδο πάνω στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο σε ένα φαντ.

Εμείς οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε στο εργοστάσιο, ακόμα και αν το κεφάλαιο και το κράτος μας στείλουνε τα ματ. Αλλά και να μας βγάλουν εμείς θα ξαναμπούμε. Γιατί αυτό το μέρος είναι η ζωή μας και γιατί το χρωστάμε σε εσάς. Το χρωστάμε στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρεθήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Που ήρθατε στο εργοστάσιο, που τιμήσατε τη δουλειά μας αποκτώντας τα προϊόντα των κόπων μας. Που φωνάξατε μαζί μας στις διαδηλώσεις. Που σιγοτραγουδήσατε σε κάποια συναυλία στο κατειλημμένο εργοστάσιο. Που σταθήκαμε ώμο με ώμο απέναντι απ’ την αστυνομία.

Το μοναδικό εργοστάσιο της χώρας που λειτουργεί χωρίς αφεντικά, το μοναδικό εργοστάσιο που πληρώνονται όλοι το ίδιο, το μοναδικό εργοστάσιο που απελευθερώθηκε από τον καπιταλιστή και αποδόθηκε στην κοινωνία, κινδυνεύει. Και ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει είσαι εσύ.

Σε αυτά τα 10 χρόνια τα βάλαμε με Θεούς και Δαίμονες. Μας επιτέθηκαν τα ΜΑΤ, μας έκοψαν το ρεύμα εργολάβοι της ΔΕΗ, μας έβγαλε στο σφυρί η δικαστική εξουσία. Αλλά αντισταθήκαμε και αντέξαμε. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Όμως όσο ακλόνητη κι αν είναι η θέλησή μας η πραγματική μας δύναμη δεν είναι αυτή. Η πραγματική μας δύναμη είσαι εσύ που διαβάζεις αυτές τις λέξεις

Έχουμε ελάχιστο καιρό ακόμα, για να τους μπλοκάρουμε. Και θα το κάνουμε. Κάθε δράση μετράει. Κάθε συζήτηση για τη ΒΙΟΜΕ, κάθε αφίσα, κάθε σύνθημα σε τοίχο, κάθε μοτοπορεία, κάθε συναυλία αλληλεγγύης, κάθε μικροφωνική, κάθε μικρή και μεγάλη συγκέντρωση σε όλη την Ελλάδα. Κάθε παρέμβαση σε ΜΜΕ. Κάθε ψήφισμα σωματείου και κάθε υπογραφή. Και όλα αυτά σα ρυάκια να οδηγήσουν σε ένα μεγάλο ποτάμι κόσμου που θα διαδηλώσει στους δρόμους.

Οι νόμοι του κεφαλαίου είναι πανίσχυροι. Αλλά ο νόμος του οργισμένου λαού, μπορεί να τους διαλύσει.

Σας καλούμε την Κυριακή 5/2 στις 12:00 στο εργοστάσιο σε ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης για να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα.

 
Σημειώνεται πως είχαν προηγηθεί 5 ακόμη άγονοι διαγωνισμοί, ενώ κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο ακίνητο πριν τον τελικό πλειστηριασμό, ο πιστοποιημένος εκτιμητής διαπίστωσε -όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση (Μάιος του 2022)- ότι από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «έχει αφαιρεθεί ολόκληρος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και οι γραμμές παραγωγής και τα κτήρια διαθέτουν ερειπωμένα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν επικίνδυνα από απόψεως στατικής και δομικής, από απόψεως υγιεινής, από απόψεως ασφαλείας κατά του πυρός και από απόψεως κυκλοφορίας του κοινού εις το εσωτερικόν χώρων συναθροίσεως».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες - 3.000 σελίδες η δικογραφία
Για συνολικά 158 κατηγορούμενους σχετικά με τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στου Ρέντη και το θάνατο του αστυνομικού
Δολοφονία Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες - 3.000 σελίδες η δικογραφία