Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο στον κόσμο εργοστάσιο φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς

Δυο εμβληματικά έργα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και κάνουν την πόλη και τη χώρα παγκόσμιο κόμβο αριστείας και επιχειρηματικότητας στην παραγωγή οργανικών φωτοβολταικών και στην νανοτεχνολογία

*Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Παγκόσμιο κόμβο αριστείας και επιχειρηματικότητας στην παραγωγή οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης Γενιάς και στην νανοτεχνολογία θα καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη τα δυο εμβληματικά έργα συνολικού προϋπολογισμού  51 εκατ. €, που ανακοινώθηκαν επίσημα πριν μερικές μέρες.

Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί στην ανατολική Θεσσαλονίκη η πρώτη στον κόσμο Μονάδα Παραγωγής Εκτυπωμένων Οργανικών Φωτοβολταϊκών 3ης Γενιάς. Τα εύκαμπτα και ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά πάνελ, θα εκτυπώνονται μαζικά από τρισδιάστατους εκτυπωτές και μπορούν να έχουν εφαρμογή από κτίρια, στέγες, πέργκολες μέχρι αυτοκίνητα και ρούχα.

Παράλληλα επεκτείνεται το διεθνώς αναγνωρισμένο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και εξελίσσεται σε ένα Αυτόνομο και Βιώσιμο Κέντρο Αριστείας στην πόλη. Για τα δυο αυτά έργα και για τη σημασία τους, μίλησε στο «TyposThes» ο συντονιστής τους και Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE- A, καθηγητής του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης.

Εξαιρετικές χαρακτήρισε εξάλλου τις δυο αυτές ειδήσεις στον τομέα της ενέργειας που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  στον τελευταίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου που δημοσίευσε στα σόσιαλ μίντια την περασμένη Κυριακή.

5.jpg

 

Όπως έγραψε, «τα δυο έργα θα δημιουργήσουν νέες και πολύ καλές θέσεις εργασίας, για εξειδικευμένο προσωπικό από την Ελλάδα αλλά και γιατί όχι, για όσους έφυγαν τα χρόνια των μνημονίων και θέλουν να γυρίσουν πίσω».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα που συντονίζονται από την Ελληνική εταιρία Organic Electronics Technologies P.C. (ΟΕΤ) και από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN-ΑΠΘ, διέπρεψαν απέναντι σε πολλές ανταγωνιστικές προτάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και κοινοπραξιών και αξιολογήθηκαν θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του Horizon Europe.

Το έργο Flex2Energy

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο του έργου Flex2Energy, που συντονίζεται από την ελληνική εταιρία OET και συγκεντρώνει άλλους 14 βιομηχανικούς και ερευνητικούς φορείς της Ευρώπης που περιλαμβάνουν 6 από Ελλάδα (ΟΕΤ, ΑΛΟΥΜΙΛ, LTFN, ΑΠΘ, HOPE-A, DEPIA, Κυριακίδης), 2 από Γερμανία, 3 από Γαλλία, Ουγγαρία , Λιθουανία, Ιταλία  και Ρουμανία, με συνολικό προϋπολογισμό 21,2 εκατ. Ευρώ, θα κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη εντός 2,5 ετών περίπου η πρώτη στον κόσμο μονάδα παραγωγής Εκτυπωμένων Οργανικών Φωτοβολταϊκών 3ης Γενιάς για ενσωμάτωση σε κτίρια και θερμοκήπια (Agrivoltaics).

Από τη δράση αυτή θα προκύψουν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένων υψηλά αμειβόμενων επαγγελματιών, στελεχών, και επιστημόνων, ενώ θα κάνει τη χώρα μας κέντρο της Ενεργειακής Παραγωγής της Ευρώπης, δημιουργώντας μια σειρά καινοτόμων προϊόντων με εφαρμογές στην Πράσινη Ενέργεια, την Ηλεκτρονική, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την Ιατρική, τη Γεωργία, κτλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 40% του συνολικού προϋπολογισμού θα πάει για τις πληρωμές εξειδικευμένων εργαζομένων και για την εκπαίδευση νέων. «Περίπου τα 9-10 εκατ. θα πάνε για νέο προσωπικό ενώ θέσεις εργασίας θα προκύψουν και από τις δραστηριότητες και τις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν γύρω από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Θα δημιουργηθούν και εταιρείες εγκατάστασης των φ/β, σχεδίασης, κλπ», όπως είπε ο κ. Λογοθετίδης.

Το έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ ξεκίνησε να «τρέχει» ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2023 και στο πλαίσιό του θα γίνουν το επόμενο διάστημα πολλές πιλοτικές δοκιμές αλλά και παρουσιάσεις για τις εφαρμογές των εύκαμπτων φ/β σε κτίρια, θερμοκήπια, αυτοκίνητα κλπ

Σε ότι αφορά τη νέα μονάδα μαζικής παραγωγής αυτών των φωτοβολταϊκών, στόχος είναι να  κατασκευαστεί κάπου κοντά στην περιοχή των Ταγαράδων, όπου έχει την έδρα της και η ΟΕΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, η χρηματοδότηση από την ΕΕ για την κατασκευή της, σημαίνει ότι μειώνει το ρίσκο μιας τέτοιας καινούργιας τεχνολογίας για να πάει σε μαζική παραγωγή, για να πετύχει. Το νέο εργοστάσιο θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και τα φωτοβολταϊκά που εκτυπώνονται θα γίνονται μετά ολοκληρωμένα προϊόντα τοποθετούμενα σε μια εγκατάσταση όπως για π.χ ένα κτίριο, κάνοντάς το ενεργειακά «θετικό».

hope-a_news_2023-01-24_02.jpg

«Τεράστιες» οι εφαρμογές των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς

Μιλώντας για τα χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, ο κ. Λογοθετίδης αναφέρει πως η τεχνολογία είναι η πιο «πράσινη» που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Συγκριτικά με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά πυριτίου πρώτης και δεύτερης γενιάς είναι ενεργειακά και περιβαλλοντολογικά 10 φορές πιο «πράσινη», γιατί δαπανάται 10 φορές λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή του ίδιου αποτελέσματος. Πρόκειται για μια τεχνολογία απλή, εκτυπώσιμη αλλά είναι νανοτεχνολογία άρα δαπανούνται ελάχιστα υλικά τα οποία στο σύνολό τους είναι ανακυκλώσιμα. Επίσης, το βάρος τους είναι από 10 έως 100 φορές ελαφρύτερο. Συγκεκριμένα 1 τ.μ. είναι 300 γραμμάρια ενώ αντίστοιχα τα συμβατικά είναι 22 κιλά ανά τ.μ.

Πέρα από τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον είναι σημαντικό κατά τον κ. Λογοθετίδη ότι τα φ/β 3ης γενιάς ολοκληρώνονται σε κάθε υποδομή που έχουμε γύρω μας. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι ημιδιαφανή που σημαίνει ότι περνά το φως και έτσι μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σε παράθυρα κτιρίων και να μην εμποδίζει τη θέα προς τα έξω. Άλλη σημαντική εφαρμογή τους, δεδομένης μάλιστα της αύξησης των απαιτήσεων για ενέργεια και μάλιστα «πράσινη» που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια, είναι στα θερμοκήπια και στα χωράφια καθώς επιτρέπουν να περάσει το φως και να γίνει φωτοσύνθεση ώστε να αναπτύσσονται τα φυτά. Είναι σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη η λύση για κάθε υποδομή, από τη γη μέχρι τα κτίρια στις έξυπνες πόλεις, για τα παρκινγκ, για τουριστικές υποδομές με τοποθέτησή τους σε πέργκολες και τέντες ενώ η τεχνολογία μπορεί να είναι και φορέσιμη, να ενσωματώνεται δηλαδή στα ρούχα μας, σε τσάντες κλπ καθώς είναι εύκαμπτα και μπορούν να έχουν διάφορα χρώματα.  

«Οι εφαρμογές είναι τεράστιες, ενώ ταυτόχρονα λύνει το ενεργειακό πρόβλημα που γίνεται συνεχώς πιο έντονο», όπως λέει ο κ. Λογοθετίδης, ενώ υπάρχει απαίτηση να είναι και πιο «πράσινη» η ενέργεια.

Το έργο COPE-Nano

Το δεύτερο εμβληματικό έργο είναι το COPE-Nano το οποίο συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN - ΑΠΘ, με συμμετέχοντες φορείς Διεθνούς Αριστείας όπως το University of Cambridge και University of Bordeaux και με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. Ευρώ (15 εκατ. Ευρώ από ΕΕ, 15 εκατ. Ευρώ από Συμπληρωματική Χρηματοδότηση της Ελλάδος). Θα επεκτείνει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και θα το εξελίξει σε ένα Αυτόνομο και Βιώσιμο Κέντρο Αριστείας στη Θεσσαλονίκη το οποίο θα ηγηθεί στην ΕΕ στον τομέα της βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας.

Το COPE-Nano θα αποτελέσει έναν σύγχρονο φορέα Αριστείας, Εκπαίδευσης και Έρευνας στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες εξελίσσοντας την έρευνα στη Νανοτεχνολογία και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά, δημιουργώντας τη νέα γενιά επιστημόνων, επαγγελματιών και νεοφυών εταιρειών και πετυχαίνοντας το Brain Gain που αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο για την επιστροφή του εξειδικευμένου και επιστημονικού δυναμικού που ζει στο εξωτερικό.

«Δημιουργείται μια βιωσιμότητα και επομένως η οικονομία στην περιοχή αυξάνεται γιατί όλες οι δράσεις αυτές είναι εξωστρεφείς, έχουν να κάνουν με τη δημιουργία πνευματικών δικαιωμάτων, με τη μεταφορά τεχνολογίας, με την πώληση νέων προϊόντων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέων εταιριών οι οποίες με τη σειρά τους εξάγουν, άρα ευνοείται και αυξάνει η οικονομία της περιοχής και μάλιστα πρόκειται για οικονομία της γνώσης», όπως εξηγεί ο κ. Λογοθετίδης.

Μέσω των δυο αυτών έργων, η Θεσσαλονίκη που είναι ήδη γνωστό κέντρο νανοτεχνολογίας, θα βελτιώσει την εικόνα της σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη μετά την επίσημη ανακοίνωση τους, η οποία έγινε στην Αθήνα, υπήρξε μεγάλη κάλυψη από διεθνή μέσα. Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, η είδηση έφτασε στα πέρατα του κόσμου και καλεί τους Έλληνες της διασποράς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, τους ξένους που θέλουν να έρθουν να δουλέψουν εδώ και τους επιχειρηματίες να επενδύσουν εδώ πάνω στις καινούργιες τεχνολογίες ή να πληρώσουν και να πάνε στα δικά τους μέρη να χτίσουν καινούργια αντίστοιχα εργοστάσια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός
Μόνο μέσα στο 2023 υλοποιήθηκε πρόγραμμα με 146 έργα και δράσεις ύψους 1.73 εκατ. ευρώ
Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός