Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη πορεία καλλιτεχνών – Υπό κατάληψη το Βασιλικό Θέατρο (ΦΩΤΟ)

Διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των πτυχίων τους – Η ανακοίνωση του Συντονιστικού καλλιτεχνικών σχολών

Του Μιχαήλ Λιάπη

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καλλιτέχνες σπουδαστές δραματικών σχολών και ηθοποιοί. Η συγκέντρωση ξεκίνησε από τις 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου. Οι καλλιτέχνες ζητούν την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 85, καθώς -όπως λένε- υποβαθμίζει τα πτυχία τους και τα εξισώνει με το απολυτήριο Λυκείου.

Μάλιστα, υπό κατάληψη τελεί και το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, από καλλιτέχνες και σπουδαστές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό καλλιτεχνικών σχολών Θεσσαλονίκης.

katalipsi_basiliko_theatro.jpg

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι καλλιτέχνες σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιήσουν απεργία ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα περισσότερα θέατρα και οι μουσικές σκηνές.

Οι καλλιτέχνες και σπουδαστές Δραματικών Σχολών ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος και να ακυρωθούν τα άρθρα 4 και 5 του ΠΔ με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (προσοντολόγιο - κλαδολόγιο) ως προς το σκέλος εκείνο που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Λυκείου.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έγινε και δρώμενο στο Άγαλμα Βενιζέλου, με δύο καλλιτέχνες, που θέλησαν να αναπαραστήσουν τη φίμωσή τους σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαμαρτυρίες τους:
 

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία στους δρόμους του κέντρου της πόλης, η οποία μέσω της Εθνικής Αμύνης κατέληξε στο Βασιλικό Θέατρο. Εκεί ακολούθησε εκδήλωση με ομιλίες από φορείς, αλλά και μουσική.

Δείτε τις φωτογραφίες του TyposThes:

poreia_kallitexnes_2.jpg
poreia_kallitexnes_3.jpg
poreia_kallitexnes_1.jpg
kallitexnes_sygkentrosi_1.jpg
kallitexnes_sygkentrosi_3.jpg
kallitexnes_sygkentrosi_2.jpg
kallitexnes_sygkentrosi_4.jpg
kallitexnes_sygkentrosi_5.jpg
kallitexnes_sygkentrosi_7.jpg
kallitexnes_sygkentrosi_6.jpg
kallitexnes_sygkentrosi_8.jpg
kallitexnes_sygkentrosi_9.jpg

 

Η ανακοίνωση του Συντονιστικού καλλιτεχνικών σχολών Θεσσαλονίκης

Η δραματική σχολή του ΚΘΒΕ εδώ και ένα μήνα τελεί υπό κατάληψη. Οι ιδιωτικές δραματικές σχολές της πόλης προχωρούν σε μαζική αποχή από τα μαθήματα. Μέσα σ αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις και κινητοποιήσεις εντός και εκτός των κατειλημμένων χώρων. Έχει προηγηθεί συντονισμός όλων των σπουδαστών, καλλιτέχνων και νομικών συμβούλων που στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα μας.

Οι κρατικές σχολές της χώρας τελούν υπό κατάληψη, οι ιδιωτικές σχολές καταφεύγουν στο συμβούλιο της επικρατείας, οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου δηλώνουν ότι αν δεν παρθεί απόφαση μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου θα παραιτηθούν, με κίνδυνο να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Με ανακοίνωση του ΣΕΗ, πραγματοποιείται μαζική 48ωρη απεργία, με ακύρωση παραστάσεων και γυρισμάτων. Ο δρόμος της διεκδίκησης για τα σπουδαστικά και επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνων είναι ανοιχτός για πρώτη φορά.

Στις 30 Ιανουαρίου κατατίθεται τροπολογία που τροποποιει το ΠΔ 85, εξαιρώντας τους καλλιτέχνες. Αυτή η διάταξη δε λύνει το πρόβλημα της διαβάθμισης, αλλά ακόμα χειρότερα αφήνει τη μισθολογική κατάταξη των καλλιτεχνών αδιαβάθμητη, επιτρέποντας στον εκάστοτε υπουργό να αποφασίζει τις απολαβές μας.

Πυρήνας των αιτημάτων μας ήταν εξ αρχής και παραμένει η Ανωτατοποίηση των σπουδών μας. Συνεπώς, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ικανοποιητική τη λύση της σύστασης διϋπουργικής ομάδας, που θα προτείνει μετατροπές προς αναβάθμιση των σχολων μέχρι 31 Μαρτίου. Οι ενδεχόμενες εκλογές μόλις μια βδομάδα μετά καταργούν οποιαδήποτε αξιοπιστία μιας τέτοιας πρότασης.

Οι καλλιτεχνικές κινητοποιήσεις μας συνοδεύονται από τοποθέτηση ΜΑΤ μπροστά από υπουργεία και θέατρα, με αποκορύφωμα την ρίψη χημικών σε καλλιτέχνες στην ειρηνική πορεία της Αθήνας. Είναι χυδαίος και αδιανόητος ο τρόπος που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί στον καλλιτεχνικό χώρο.

Αυτό που απαντάμε εμείς ως συντονιστικό δραματικών σχολών Θεσσαλονίκης είναι ότι η προσπάθεια φίμωσης της τέχνης δε θα περάσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, σύσσωμοι με τις κατειλημμένες σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πλέον και της ΚΣΟΤ.

Δεν κινούμαστε και δεν μπορούμε να κινηθούμε με υποσχέσεις και αναθέσεις σε μελλοντικές κυβερνήσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους και ως κλιμάκωση του αγώνα μας ενάντια στην κρατική αδιαφορία και τη συνεχη υποβάθμιση του πολιτισμού, προχωράμε στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ του Βασιλικού θεάτρου. Αλληλεγγύη στην κατάληψη του κτιρίου Τσίλλερ. τώρα.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Η υποβάθμιση του πολιτισμού είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Την ΑΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη βαθμίδα ΤΕ μέχρι την επίλυση στο χρόνιο ζήτημα των αδιαβάθμητων σπουδών μας.

Πάγιο αίτημά μας η ανωτατοποίηση των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με μόνη επιλογή τον ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα, καμία σκέψη για ίδρυση κολλεγίων.

Την παροχή Σίτισης, Στέγασης, Μειωμένου Κόμιστρου, Δωρεάν συγγραμμάτων και λοιπών

Φοιτητικών Δικαιωμάτων.

Την ίδρυση Δημόσιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παραστατικών Τεχνών στα πρότυπα της

Σχολής Καλών Τεχνών.

Συντονιστικό καλλιτεχνικών σχολών Θεσσαλονίκης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ