Της Λεμονιάς Βασβάνη
Μέτρα στήριξης από την πολιτεία ζητούν οι πολύτεκνοι κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για το δημογραφικό.
Είναι ορατό πλέον ότι ο πληθυσμός της χώρας μας γερνάει. Πέρυσι είχαμε σχεδόν διπλάσιους θανάτους από γεννήσεις. Από το 2011 και μετά, κάθε χρονιά οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους.
Αρκετοί νέοι αναβάλλουν την ιδέα για να αποκτήσουν τη δική τους οικογένεια. Η έλλειψη εργασίας ή καλά αμειβόμενης εργασίας, η ανασφάλεια που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα, οι αλλεπάλληλες κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή) οδηγούν πολλούς νέους σε μια αναγκαστική παράταση της παραμονής στο… πατρικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική τους ζωή.
Μαζί με την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού, σταδιακά θα υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι. Και οι κρατήσεις από την εργασία τους δεν θα επαρκούν για τις συντάξεις ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού συνταξιούχων. Με βάση τα παραπάνω, τα δεδομένα για τη χώρα μας δεν είναι αισιόδοξα.
Όσοι αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια θα έχουν ένα ή δύο παιδιά, ενώ δυσαρεστημένοι με την στάση της πολιτείας εμφανίζονται οι πολύτεκνοι.
«Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού συνεχίζεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει καμία μέριμνα για το τι γίνεται σε μια πολυμελή οικογένεια μετά το 5ο παιδί. Δεν υπάρχουν ελαφρύνσεις ούτε πχ στην εφορία ή σε άλλους τομείς, αν και το Σύνταγμα αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πολίτες που είναι πολύτεκνοι», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων Οι Άγιοι Πάντες κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος . Ο ίδιος τόνισε ότι «πρέπει να επανέλθει το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι το 2009 που έδινε 100 ευρώ το μήνα ενίσχυση στις πολύτεκνες μητέρες, παρείχε στις οικογένειες μειωμένη τιμή στο ρεύμα κλπ. Παράλληλα πρέπει με νόμο τα νέα ζευγάρια να δικαιούνται δάνεια για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, και με το 3ο παιδί να χαρίζεται το 1/3 της δόσης, με το 4ο παιδί ολόκληρο το δάνειο και για όσους αποκτούν 5 και περισσότερα παιδιά να τους χαρίζεται το δάνειο και ακόμη να μην πληρώνουν καθόλου Εφορία. Και σε όσους σκεφτούν ότι αυτό είναι δύσκολο θα πω μόνο ότι αυτό το μέτρο το εφαρμόζει η Ουγγαρία, μια χώρα που είναι φτωχότερη από την Ελλάδα. Εκεί από το 2ο παιδί χαρίζεται το 1/3 του δανείου κατοικίας και από το 3ο παιδί χαρίζεται όλο το δάνειο. Γιατί εκεί μπορούν και εμείς όχι; Την ίδια ώρα στην Νότια Κορέα όταν παρατηρήθηκε ότι υπήρξε μείωση του αριθμού των γεννήσεων σύσσωμη η πολιτεία έκανε έκκληση στον λαό να κάνει περισσότερα παιδιά με στόχο τη ευημερία του λαού και την επιβίωση του έθνους. Να παραθέσω εδώ ότι η χώρα έχει έκταση 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 50 εκατομμύρια, ενώ η δική μας 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 10.678.000 κατοίκους. Εξάλλου σε μια έρευνα που είχε γίνει το ’90 ανέφερε ότι με τα δεδομένα της τότε εποχής ο πληθυσμός που θα έπρεπε να έχει η χώρα μας ήταν τα 25 εκατομμύρια. Τι να κάνουμε τους εξοπλισμούς αν δεν έχουμε νέους να τους χειριστούν; Αυτή την στιγμή η μείωση του πληθυσμού είναι μεγάλη και ιδιαίτερα στους περιφερειακούς νομούς της Ελλάδας».
Μειωμένα τέλη και εκπτώσεις σε κοινωνικές δράσεις στους δήμους
Σχετικά με το τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Θεοτοκάτος ανέφερε πως «θα πρέπει οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης να λάβουν μέτρα για τη μείωση των ποσών των δημοτικών τελών που θα πρέπει να πληρώνουν οι πολύτεκνοι, και παράλληλα να έχουν έκπτωση οι οικογένειες αυτές σε δραστηριότητες όπως πχ αθλητισμό, παιδικούς σταθμούς σε δημοτικές εγκαταστάσεις».
Παράλληλα σημείωσε ότι καλό θα ήταν από πλευράς Περιφέρειας να δίνεται και ενίσχυση στους πολύτεκνους για αγορές στις λαϊκές αγορές.