Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στο δρόμο οι ηθοποιοί - 24ωρη απεργία και πορεία σε κεντρικούς δρόμους

Συγκέντρωση στις 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου

Πορεία πραγματοποιούν στο πλαίσιο της 24ώρης απεργίας των ηθοποιών σήμερα Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου οι καλλιτέχνες με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, την ώρα που από την κυβέρνηση αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για την μισθολογική εξασφάλιση των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών που εργάζονται στο Δημόσιο.

Μετά τη συγκέντρωση στις 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου αναμένεται πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης

Σε ανακοίνωσή τους οι Σπουδάστριες/Σπουδαστές Σχολής Δραματικής Τέχνης ΚΘΒΕ αναφέρουν:

«Βρισκόμαστε ήδη δύο ολόκληρους μήνες σε κινητοποιήσεις. Αυτό που μπορούμε πια να ονομάσουμε καλλιτεχνικό κίνημα ολοένα και κλιμακώνεται. Οι κεντρικές σκηνές της χώρας τελούν υπό κατάληψη από σπουδαστές και καλλιτέχνες, οι διαδηλώσεις συσπειρώνουν όλο και περισσότερο κόσμο, επιβεβαιώνοντας το σύνθημά μας πως η υποβάθμιση του πολιτισμού είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας. Οι καθηγητές των δραματικών σχολών του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ.. Πάτρας, σε κίνηση αλληλεγγύης στον αγώνα μας παραιτήθηκαν, και την ίδια στιγμή που το "ακαδημαϊκό" μας έτος είναι στην καλύτερη περίπτωση αβέβαιο, τα κυβερνητικά ΜΜΕ λασπολογούν εις βάρος ημών και των καθηγητών μας.

Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε, πως δεν βρισκόμαστε υπό καμία σύγχιση. Γνωρίζουμε πολύ καλά τόσο το περιεχόμενο - συμπεριλαμβανομένης της τροπολογίας - του ΠΔ85, όσο και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Ήδη βλέπουμε να δημιουργούνται τμήματα παραστατικών τεχνών σε ιδιωτικά κολέγια τα οποία με την υπάρχουσα νομοθεσία θα χορηγούν πτυχία επιπέδου ΠΕ. Ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης εν γένει έχει άλλωστε ανοίξει χρόνια τώρα.

Αυτό που φέρνει τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό σε σύγχυση - εν αντιθέσει με εμάς - είναι το γεγονός πως ο αγώνας μας είναι ακηδεμόνευτος. Δεν υποκινείται από κανέναν κομματικό φορέα, ασχέτως που πολλοί θα ήθελαν, ούτε θέλει να αποτελέσει κομμάτι κάποιας στείρας αντιπολίτευσης. Ο αγώνας αυτός ξεκίνησε και παραμένει οργανωμένος στη βάση του και αυτός είναι ο λόγος που έχει φτάσει σε αυτό το σημείο.

Την Τετάρτη 15/2 ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να καλέσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του χώρου του θεάτρου (Καλλιτεχνικούς διευθυντές, διευθύνσεις σχολών, σωματεία, καθώς και έναν εκπρόσωπο των σπουδαστών της δραματικής σχολής του Εθνικού) επιδιώκοντας να καταπραΰνει το κλίμα έντασης και να εγείρει μια μέση λύση σε ένα πρόβλημα που η ίδια η κυβέρνηση έφερε. Οι φαινομενικές υποχωρήσεις και οι μελλοντικές και αόριστες υποσχέσεις δεν μας συγκινούν. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι την πραγμάτωση όλων των αιτημάτων μας.

Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία που προκύρηξε το ΣΕΗ την Παρασκευή 17/2 και καλούμε σε διαδήλωση στις 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Την ΑΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη βαθμίδα ΤΕ μέχρι την επίλυση στο χρόνιο ζήτημα των αδιαβάθμητων σπουδών μας.
  • Πάγιο αίτημά μας η ανωτατοποίηση των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με μόνη επιλογή τον ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα, καμία σκέψη για ίδρυση κολλεγίων.
  • Την παροχή Σίτισης, Στέγασης, Μειωμένου Κόμιστρου, Δωρεάν συγγραμμάτων και λοιπών Φοιτητικών Δικαιωμάτων.
  • Την ίδρυση Δημόσιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παραστατικών Τεχνών στα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών.

Ενάντια στην υποβάθμιση του Πολιτισμού

Ενάντια στην υποτίμηση των σπουδών μας»

«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, όπως αποφασίστηκαν στη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας και θα αξιολογήσουμε την νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, διαμορφώνοντας παράλληλα, αν είναι απαραίτητο, τη δική μας αντιπρόταση σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση που θα διεξαχθεί άμεσα» σημειώνεται παράλληλα στην ανακοίνωση του Σωματίου Ελλήνων Ηθοποιών

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΗ

«Μετα το χθεσινο μαραθωνιο, ειμαστε εδω, αναμενουμε και συνεχιζουμε. Το αποτέλεσμα της χτεσινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ήταν μια εξαγγελία η οποία θα αφορά την ενοποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.

Η ασάφεια της διατύπωσης καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγησή της, μέχρι να δούμε το τελικό νομικό κείμενο, στο οποίο κάθε λέξη καθορίζει τη μορφή της διάταξης και τα νομικά αποτελέσματα που παράγει. Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, σε ποιο βαθμό καλύπτει τα αιτήματά μας, τουλάχιστον για το άμεσο θέμα της απόσυρσης των ειδικοτήτων μας από το ΠΔ.  

Παράλληλα μας προκάλεσε ανησυχία η παρακάτω δήλωση του πρωθυπουργού: "Σε κάθε περίπτωση με την τροπολογία την οποία έχουμε ψηφίσει, έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Άρα είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών". Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει και η τροπολογία όχι μόνο δεν μας γυρίζει στο σημείο που ήμασταν πριν την υπογραφή του ΠΔ, αλλά είναι ιδιαιτέρως προβληματική.  

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, όπως αποφασίστηκαν στη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας και θα αξιολογήσουμε την νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, διαμορφώνοντας παράλληλα, αν είναι απαραίτητο, τη δική μας αντιπρόταση σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση που θα διεξαχθή άμεσα.

Συνεχίζουμε κανονικά με την αυριανή μας απεργία και τη μεγάλη πορεία από το ΣΤΕ μέχρι το Σύνταγμα στις 10 το πρωί».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ