Υπουργείο Παιδείας για διοικητικούς: Ή θα απογραφούν μόνοι τους ή θα βγουν σε αργία!
Επιμέλεια Γεωργία Σκονδράνη
Τα προβλήματα στην παιδεία συνεχίζονται με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να αντιδρούν σθεναρά απέναντι στο Υπουργείο Παιδείας και στη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, που αυτό ζητά.Τρία πανεπιστήμια παρέδωσαν ήδη τις λίστες με τους διοικητικούς υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Συγκεκριμένα είναι, τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και το Οικονομικό, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δοθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Έτσι από τα οκτώ πανεπιστήμια, τα τρία αποστέλλουν τα στοιχεία των υπαλλήλων τους και τα υπόλοιπα πέντε (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Πατρών και Πανεπιστήμιο Κρήτης), δεν έχουν κινήσει τη διαδικασία.
Ωστόσο, με την λήξη της προθεσμίας χθες ήρθε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, και έβγαλε απόφαση όπου καλούνται εντός πέντε ημερών όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι των οκτώ ΑΕΙ που εντάσσονται στο πρόγραμμα και ανήκουν σε κλάδους που εμπίπτουν στις αποφάσεις περί διαθεσιμότητας, να απογραφούν μόνοι τους σε ειδικό ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας. Όσοι δεν το κάνουν, μέσα σε πέντε ημέρες, θα τεθούν σε αργία.
Η σχετική ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή ορίζει τα εξής:
Α. Για όσα Πανεπιστήμια οι Διευθύνσεις Προσωπικού δεν απέστειλαν στο ΑΣΕΠ την αποτίμηση των προσόντων των διοικητικών υπαλλήλων των κλάδων και ειδικοτήτων, μέρος των οποίων έχουν καταργηθεί οι θέσεις, οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι εντός πέντε ημερών, μετά από σχετική πρόσκληση που θα κάνει το υπουργείο Παιδείας, μόνοι τους και χωρίς να μεσολαβήσει το οικείο Πανεπιστήμιο, να κάνει την αποτίμηση των προσόντων σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και να καταθέσει τα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου παιδείας στο Μαρούσι.
Β. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που δεν κάνουν από μόνοι τους την αποτίμηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα τίθενται σε αργία.
Η ιδέα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για κατάργηση κλάδων εγκαταλείφθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από την ανταπόκριση κάποιων Πανεπιστημίων να αποστείλουν στο ΑΣΕΠ τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων.
Παράταση χρόνου ζητά το ΑΠΘΠαράταση χρόνου ζήτησε η Σύγκλητος του ΑΠΘ, έπειτα από έκτακτη Συνεδρίαση της χθες.
Στην ανακοίνωση της αναφέρει:
«Με δεδομένη την πρόθεση της Διοίκησης να ανταποκριθεί στην αποστολή στο ΑΣΕΠ των αιτούμενων πινάκων συνδρομής κριτηρίων με τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων, διαπιστώνει ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία εμπρόθεσμης υποβολής, εξ αιτίας συνθηκών ανωτέρας βίας και κατάστασης ανάγκης, όπως οι ελλείψεις προσωπικού και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό, η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζητά από το ΑΣΕΠ την παράταση της ορισθείσας προθεσμίας, για εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επίπονη διαδικασία καταχώρησης των στοιχείων στη σχετική ιστοσελίδα».
Ακόμη ζητά και την βοήθεια του κεντρικού δήμου της πόλης: «Προτείνει τη διενέργεια κοινής συνεδρίασης της Συγκλήτου με το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αναδειχθούν οι σοβαρές επιπτώσεις στην πόλη από την υποβάθμιση της λειτουργίας του Ιδρύματος».
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, αποφασίζει επίσης να εισηγηθεί στη Σύνοδο των Πρυτάνεων την ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους της Τρόικα, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστημίων (EUA).
«Αποφασίζει να αποσταλεί «ανοικτή επιστολή» στους γονείς των φοιτητών μας, ενημερώνοντας τους ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία του Ιδρύματος, παρά τις δυσμενείς συνθήκες διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας του». Και καταλήγει λέγοντας πως θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα, (δικαστικός αγώνας, παραστάσεις στις Αρχές, κινητοποιήσεις κατά νόμιμο πάντα τρόπο), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την επικείμενη κατάργηση θέσεων διοικητικού προσωπικού. «Η Σύγκλητος θα βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και εξουσιοδοτεί τους Αντιπρυτάνεις και την Επιτροπή Κοσμητόρων να στηρίξουν τα Όργανα Διοίκησης του ΑΠΘ στην όποια αιφνίδια δικαστική εμπλοκή τους».
Μυλόπουλος: «Η δικαιοσύνη είναι η τελευταία μας ελπίδα»Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Αlpha 98,9, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος τόνισε πως τα προβλήματα της παιδείας δεν λύνονται στα δικαστήρια και τις φυλακές.
Μεταξύ άλλων είπε πως οι πρυτάνεις δεν είναι σε θέση να στείλουν τις λίστες, τη στιγμή που απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι, προσθέτοντας ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεν έχουν περιθώριο να αρνηθούν εφαρμογή του Νόμου, καθώς υπάρχει η απεργία του διοικητικού προσωπικού.
«Θα τα έδινα τα στοιχεία παρά το γεγονός ότι διαφωνώ, αλλά δεν έχω προσωπικό να τα βγάλει» συμπλήρωσε ο κ. Μυλόπουλος.
Παράλληλα έθιξε και το θέμα της έλλειψης του διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ, καθώς όπως είπε, δεν αναπληρώνονται οι καθηγητές που έχουν βγει σε σύνταξη.
«Το υπουργείο κωλυσιεργεί να διορίσει, ουσιαστικά αναπληρώνει τα κενά που δημιουργήθηκαν πριν από το 2010, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μαθήματα που δε διδάσκονται», είπε, επισημαίνοντας ότι οι πρυτάνεις αρχίζουν την ακαδημαϊκή χρονιά χωρίς λεφτά, σε εξαθλιωμένους οικονομικά φοιτητές και δασκάλους».
«Η Δικαιοσύνη είναι η τελευταία μας ελπίδα» κατέληξε.
Πελεγρίνης: «Δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα, ας έρθουν να με συλλάβουν»Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου σε δηλώσεις του είπε: «Δεν αρνούνται τα πανεπιστήμια να δώσουν τα στοιχεία, απλώς δεν μπορούν να τα δώσουν» και ζήτησε παράταση χρόνου, ενώ ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κ. Γάτσιος επισήμανε ότι η αποχώρηση 35 διοικητικών υπαλλήλων θα έχει σοβαρή επίπτωση στη λειτουργία του ιδρύματος.
Απ’ τη μεριά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης δηλώνει άγνοια για τα περί εισαγγελικής παραγγελίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό για τη μη αποστολή των στοιχείων στο ΑΣΕΠ για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών τους υπαλλήλων.
«Δεν έχει φτάσει σε μένα η σχετική παραγγελία» τόνισε, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5. «Δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα, ας έρθουν να με συλλάβουν» δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης.
Επιπλέον, πληροφορίες από τον Άρειο Πάγο αναφέρουν ότι και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων έχουν ευθύνες, καθώς έπρεπε να έχουν ορίσει προσωπικό ασφαλείας (στα πανεπιστήμια Αθηνών και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει δοθεί σχετική εντολή).
Παράλληλα όμως πηγές από το ανώτατο δικαστικό μέγαρο, αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων που επικαλούνται καταλήψεις στις διοικητικές υπηρεσίες τους, έπρεπε να έχουν εφαρμόσει τον νόμο για να λήξουν ή να έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη με αίτημα να κηρυχθούν οι απεργίες αυτές παράνομες και καταχρηστικές.
Εκδήλωση για τους φοιτητές από το πανεπιστήμιο Αθηνών
Πάνω από 1.500 πρωτοετείς φοιτητές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου Αθηνών και έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, που οργάνωσε το ίδρυμα στα Προπύλαια.
Σε παρέμβασή του ο πρύτανης καλωσόρισε τους νέους φοιτητές στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τους διαβεβαίωσε ότι το εξάμηνο δεν χάθηκε. «Δεν είναι, όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει. Αυτό που θέλουμε είναι να είστε εδώ και το επόμενο εξάμηνο» προσέθεσε για να καταλήξει λέγοντας: «Ό,τι γίνεται, γίνεται για το καλό σας».
Ανάλογη εκδήλωση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων.