Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε 30 αρτοποιεία – «Δεν είχαν κλείσει ούτε στον πόλεμο»

Ακριβότερη κατά 10% περίπου φέτος η τιμή της λαγάνας - Θα κυμαίνεται από 2,50 ευρώ περίπου έως τα 3,30-3,40 ευρώ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ακριβότερη κατά περίπου 10% εκτιμάται ότι θα είναι φέτος η τιμή της παραδοσιακής λαγάνας που θα προμηθευτούν οι καταναλωτές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας από τα αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης που αναμένεται να παρασκευάσουν χιλιάδες τεμάχια.

Ειδικότερα, η τιμή της λαγάνας θα κυμαίνεται από 2,50 ευρώ περίπου έως τα 3,30-3,40 ευρώ ανάλογα με το αν είναι απλή παραδοσιακή ή με κάποια γεύση, όπως γεμιστή με ελιά, με λιαστή ντομάτα, με πιπεριά κλπ. Βέβαια ο περισσότερος κόσμος επιλέγει την παραδοσιακή και μπορεί να πάρει έξτρα και μια πιο ιδιαίτερη γεύση.

Τα παραπάνω επισημαίνει μιλώντας στο «ΤyposThes» η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια. Σήμερα στο νομό δραστηριοποιούνται 700 αρτοποιεία, οπότε η εκτίμηση είναι ότι θα ζυμωθούν περίπου 600.000 λαγάνες με την κ. Κουκουμέρια να εύχεται οι συνάδελφοι να έχουν πιο πολύ δουλειά και να κάνουν περισσότερες λαγάνες, οι οποίες σημειωτέον ζυμώνονται με το χέρι και απαιτεί πολλές ώρες δουλειάς.

«Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια μέρα που την έχει ανάγκη το αρτοποιείο στους καιρούς που ζούμε, με όλα αυτά τα έξοδα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εκείνη την ημέρα είτε νηστεύει κανείς είτε όχι, καταναλώνει λαγάνα και όλα τα νηστίσιμα είδη καθώς είναι έθιμο.

Πέρυσι, η τιμή της λαγάνας ξεκινούσε από τα 2,40 ευρώ και έφτανε μέχρι τα 3,00 - 3,20 ευρώ περίπου. Το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων έχει οδηγήσει τους αρτοποιούς να κάνουν ανατιμήσεις, οι οποίες, όπως λένε, και πάλι δεν καλύπτουν το κόστος, καθώς βασική τους επιδίωξη είναι να έρθει ο κόσμος στο αρτοποιείο, να καταναλώσει φρέσκια, ζεστή λαγάνα. «Η λαγάνα μπορεί να γίνεται με τα ίδια υλικά όπως ένα ψωμί, αλλά θέλει πολύ κόπο για να γίνει και έχει διαφορετικούς χρόνους γιατί πρόκειται για ένα χειροποίητο προϊόν. Δεν μπαίνει σε κάποιο μηχάνημα, δεν ανοίγεται με πλάστη, όλα γίνονται με το χέρι γι αυτό ακριβώς και θέλει πάρα πολλές ώρες για να γίνει», επισημαίνει η κ. Κουκουμέρια. Όπως λέει χαρακτηριστικά, όλοι οι συνάδελφοι θα μπούμε στα μαγαζιά μας την Κυριακή του βράδυ, γύρω στις 9-10 και θα τελειώσουμε τη Δευτέρα το μεσημέρι. «Παρόλα αυτά, πέραν της κόπωσης, είναι μια ευχάριστη ημέρα για το αρτοποιείο, μια μέρα που και κάποιος που δεν έρχεται καθημερινά θα έρθει και θέλουμε να φύγει ευχαριστημένος, να αγοράσει όχι μόνο φρέσκια λαγάνα, αλλά ζεστή. Γι αυτό βέβαια και σχηματίζονται και ουρές, γιατί ο κόσμος περιμένει να πάρει τη λαγάνα του ζεστή και να τη συνοδεύσει με τα άλλα σαρακοστιανά και να περάσει ωραία Κούλουμα».

«Τσουνάμι» ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και ενέργεια - «Λουκέτα» σε αρτοποιεία

Όλο αυτό το διάστημα με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και ιδιαίτερα στην ενέργεια, πανελλαδικά έχουν κλείσει πάνω από 250 αρτοποιεία. Στο νομό Θεσσαλονίκης μετράμε πάνω από 30 λουκέτα όταν στην Ελλάδα αρτοποιεία δεν είχαν κλείσει ούτε στον πόλεμο, όπως λέει η κ. Κουκουμέρια, κάνοντας λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση. «Έχει αλλάξει λίγο το τοπίο αλλά όχι ολοκληρωτικά», όπως λέει, αναφέροντας ότι τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα όσον αφορά το κόστος του ρεύματος. Στην ενέργεια «είχαμε μια αύξηση +180%, η οποία αυτήν την στιγμή είναι +90%, αναφέρει, ενώ για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο λέει ότι δεν υπήρχαν οι αντίστοιχες επιδοτήσεις. «Οι λογαριασμοί αερίου είναι τριπλάσιοι, ενώ για την τιμή του πετρελαίου βλέπετε στα πρατήρια είναι συνέχεια γύρω στα 2 ευρώ, οπότε η κατάσταση είναι δύσκολη», τονίζει και προσθέτει ότι σε αυτά θα πρέπει να αθροίσουμε και τον διπλασιασμό της τιμής των αλεύρων, τις πρώτες ύλες που αυξήθηκαν από 40-60% και συνεχίζουν να παραμένουν αυξημένες. «Δεν έχει μειωθεί κάτι εκτός από το ηλιέλαιο το οποίο κάποια στιγμή είχε φτάσει στα 3 ευρώ το λίτρο και αυτήν την στιγμή είναι στα 2.20 χωρίς να ξέρουμε αν θα ξανανέβει. Γενικώς οι τιμές είναι ακόμη υψηλά, η αγορά είναι εύθραυστη. Και τα αρτοποιεία έχουν πρόβλημα. Μετά τις γιορτές, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, που ούτως ή άλλως δεν είναι δυνατοί μήνες, τα πράγματα φέτος ήταν ακόμη χειρότερα, οπότε αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα», καταλήγει η δήλωση της κ. Κουκουμέρια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χ.Α. : Κλείνει ο «μαύρος» κύκλος της κρίσης
Την ίδια ώρα η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα εκτοξεύθηκε στα προ Lehman Brothers επίπεδα, 15 και πλέον χρόνια πίσω
Χ.Α. : Κλείνει ο «μαύρος» κύκλος της κρίσης